Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέχεια της απόφασης για την Ελλάδα που θα προκρίνει η αυριανή νέα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από διάφορες πηγές, εντός και εκτός κυβέρνησης, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός θα λάβει σοβαρές αποφάσεις αναφορικά με τις εσωτερικές εξελίξεις – χωρίς να αποκλείεται να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης (αν τελικά αυτή προκύψει). Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία, τότε το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι πρόωρες εκλογές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ. Το θέμα τέθηκε στο προσκήνιο χθες κατά την ενημέρωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά προέκυψε διάσταση απόψεων σχετικά με το ποιος είπε τι σε ποιον. Κατά την κυβέρνηση, θέμα αυξημένης πλειοψηφίας (3/5 ή 180 εδρών) για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας έθεσε στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Κατά τον Γ. Καρατζαφέρη, ο Ε. Βενιζέλος τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει τη νέα συμφωνία από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Αργότερα, σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο» – δήλωση που ερμηνεύεται ότι ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει το κεφάλαιο

ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ. Με ζητούμενο το πότε θα εκδηλωθούν οι αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου και ποιο περιεχόμενο θα έχουν, στην Αθήνα, κατά την απουσία του, έχει αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και κομματικών παραγόντων για το μέχρι πού φτάνει η λαϊκή εξουσιοδότηση της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Αφορμή για τους προβληματισμούς αυτούς έχει αποτελέσει η επιβεβαίωση ότι η Γερμανία απαιτεί για τη διάσωση της Ελλάδας να τεθεί η χώρα υπό αυστηρή επιτροπεία, η οποία προφανώς εκτείνεται πέραν της οικονομικής επιτήρησης στην οποία τελεί ήδη λόγω του Μνημονίου.

Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς εννοεί η γερμανίδα Καγκελάριος τη μόνιμη επιτροπεία της χώρας, συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τις έντονες αντιρρήσεις τους να υποκατασταθεί για παράδειγμα η κυβέρνηση από μια κοινοτική «κυβέρνηση», η οποία θα εγκατασταθεί στα υπουργεία και σε κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής.

Και ανέφεραν σε παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Γ. Παπανδρέου ότι στην περίπτωση που τεθεί από πλευράς Μέρκελ ή από άλλους θέμα κατά την αυριανή σύνοδο, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη της Βουλής – ή ακόμη και του ελληνικού λαού με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας» υποστήριζαν και πρόσθεταν ότι «ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να συναινέσει σε μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ». Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι «επισήμως δεν έχει τεθεί από κανέναν τέτοιο θέμα και εμάς μας εκφράζει απολύτως η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αμαντέο Αλταφάζ ότι δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες συνθήκες θέση μιας χώρας σε καθεστώς μόνιμης επιτροπείας. Αν ακούγονται από κάπου τέτοια πράγματα δεν είναι απαραίτητο και να ισχύουν. Μπορεί να λέγονται και για εσωτερική κατανάλωση. Αυτές οι τακτικές δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο»…

Κατά την ίδια πηγή, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, «η κόκκινη γραμμή» κατά την αυριανή κρίσιμη σύνοδο θα είναι «όχι συνυπογραφή, όχι συναπόφαση» (από τους εκπροσώπους της τρόικας) με την ελληνική κυβέρνηση.

Αν και ρωτήθηκε η ίδια πηγή τι θα πράξει ο Γ. Παπανδρέου στην περίπτωση που τεθεί κατά τη σύνοδο ανάλογο θέμα, αρνήθηκε να απαντήσει. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ωστόσο ότι κάτω από την πίεση που ασκείται στον Γ. Παπανδρέου, ακόμη και από στενούς συνεργάτες του, δύσκολα θα αποδεχθεί κάτι σχετικό.

Ηδη συζητούνται σενάρια, όπως η αποχώρηση του Πρωθυπουργού από τη σύνοδο, άμεση επιστροφή του στην Αθήνα, έκτακτη σύγκληση της Βουλής προς ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά, με τις εκλογές σε πρώτο πλάνο.

Την καταψήφιση ενός νέου μνημονίου για τη χώρα το οποίο δρομολογείται από τις επικείμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προαναγγέλλει η ΝΔ, που σπεύδει προκαταβολικά να διαμηνύσει ότι η στάση της δεν εξαρτάται από το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση τη στήριξη της νέας συμφωνίας στη Βουλή τουλάχιστον από 180 βουλευτές.

Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι μια τέτοια κίνηση οδηγεί αυτόματα σε εκλογές και επαναλαμβάνουν τη θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι «η ΝΔ δεν εκβιάζεται».

Το ενδεχόμενο ωστόσο να επιδιώξει η κυβέρνηση μια πλειοψηφία 180 βουλευτών για το νέο μνημόνιο απασχολεί έντονα τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, ενώ εξετάστηκε και στις συσκέψεις που είχε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ με τους στενούς συνεργάτες του.

Κομματικές πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι ζήτημα για στήριξη της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή δεν ετέθη κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης διαμήνυσε, μάλιστα, ότι 180 ψήφοι απαιτούνται για κύρωση διεθνών συμφωνιών που θίγουν την εθνική κυριαρχία και κάλεσε την κυβέρνηση, σε περίπτωση κατά την οποία ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, να γνωστοποιήσει ποια τμήματα της εθνικής κυριαρχίας παραχωρούνται. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι στη Σύνοδο Κορυφής «παρίστανται και παρακολουθούν».