Ένας άντρας από τη Βρετανία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που μουμιοποιήθηκε όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πριν από 3.000 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που διατήρησαν το σώμα του βασιλιά Τουταγχαμών ύστερα από τον θάνατό του το 1323 π.Χ., επιστήμονες από το Γιορκ και το Σέφιλντ μουμιοποίησαν τον 61χρονο Άλαν Μπίλις έπειτα από τον θάνατό του από καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Μπίλις ήταν οδηγός ταξί και λάτρης των ντοκιμαντέρ. Δώρησε το σώμα του για μουμιοποίηση, όταν είδε ένα διαφημιστικό στο οποίο αναζητούνταν εθελοντές για λογαριασμό μιας εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών που ήθελε να μαγνητοσκοπήσει την όλη διαδικασία.

Η 68χρονη σύζυγός του Τζάνετ δήλωσε: «Μου το ανακοίνωσε μια μέρα, λέγοντάς μου πως συμφώνησε με κάποιον από μια τηλεοπτική εταιρεία. Σκέφτηκα “άντε πάλι…” Είναι απλώς κάτι που θα περίμενες να κάνει».

Η Τζάνετ και τα τρία παιδιά του ζεύγους ενέκριναν την απόφασή του και το ντοκιμαντέρ «Μουμιοποιώντας τον Άλαν: Το τελευταίο μυστικό της Αιγύπτου» (Mummifying Alan: Egypt’s Last Secret) αναμένεται να προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 4.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Μπίλις αιτιολογεί την απόφασή του: «Οι άνθρωποι αφήνουν το σώμα τους στην επιστήμη εδώ και χρόνια και εάν δεν προσφερθεί κάποιος να κάνει κάτι, τίποτα δεν θα προχωρήσει».

Η διαδικασία

Ο Μπίλις υπέκυψε στον καρκίνο του πνεύμονα τον περασμένο Ιανουάριο. Την μουμιοποίησή του, που διήρκησε τρεις μήνες, ανέλαβε ο δρ Πίτερ Βανέζης, καθηγητής Ιατροδικαστικών Επιστημών στην Ιατρική & Οδοντιατρική Σχολή Barts & The London.

Ο δρ Βανέζης αφαίρεσε και συντήρησε σε φιάλες τα ζωτικά όργανα του Μπίλις (μεταξύ αυτών έντερα, ήπαρ, στομάχι και πάγκρεας, αλλά όχι τον εγκέφαλο και την καρδιά). Στη συνέχεια, απολύμανε το εσωτερικό του σώματος με οινόπνευμα και το γέμισε με λινά υφάσματα για να διατηρήσει το σχήμα του.

Στη συνέχεια, κάλυψε το δέρμα του με μίγμα ελαίων και ρητινών και το εμβάπτισε σε ειδικό αλατούχο, αποξηραντικό διάλυμα, το οποίο χρησιμοποιείτο και στην αρχαία Αίγυπτο.

Έπειτα από έναν μήνα σε μια γυάλινη δεξαμενή στο Ιατρο-Νομικό Κέντρο του Σέφιλντ, όπου βρίσκεται το νεκροτομείο της πόλης, το σώμα του Μπίλις τοποθετήθηκε σε έναν θάλαμο αποξήρανσης και τυλίχθηκε με λινά υφάσματα.

Ο δρ Στήβεν Μπάκλεϋ, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, ο οποίος διέθεσε δύο δεκαετίες μελετώντας τις τεχνικές της μουμιοποίησης και συμμετείχε στην έρευνα του τηλεοπτικού προγράμματος, δήλωσε πως το σώμα του Μπίλις μπορεί πλέον να διατηρηθεί για χιλιετίες.

Η μούμια του Μπίλις αναμένεται να παραμείνει στο Σέφιλντ έως τα τέλη του 2011 και στη συνέχεια θα την μελετήσουν επιστήμονες που ασχολούνται με την αποσύνθεση του σώματος.