Καμία – επί της ουσίας – απάντηση δεν έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για πολλαπλασιασμό των μυστικών κονδυλίων από το 2009 και μετά. Το υπουργείο οχυρωνόμενο πίσω από τη διαδικασία του απορρήτου ανακοίνωσε ότι «δεν νοείται δημόσια συζήτηση για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, τα οποία ο νόμος ορίζει ως τέτοια».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Ο ελληνικός νόμος ορίζει ότι στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ εγγράφεται ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών. Ως τέτοιες ανάγκες θεωρούνται αυτές που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της» αναφέρει το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση ενώ προσθέτει: «Ο νόμος είναι σαφής. Δεν νοείται δημόσια συζήτηση για αυτά τα θέματα και αυτό είναι κάτι που έχουν σεβαστεί διαχρονικά και για αυτονόητους λόγους όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «χωρίς νόημα» την προσπάθεια του Α. Τσίπρα να παρουσιάσει τις διαδικασίες του προϋπολογισμού για τις ειδικές δαπάνες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες ως «καινοφανείς ή ύποπτες».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε αύξηση απορρήτων κονδυλίων κατά 210% για το 2009 (υποστηρίζει ότι αντί για 18,5 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, τελικά εκταμιεύθηκαν συνολικά 68!). Για το 2010 έκανε λόγο για αύξηση μυστικών δαπανών κατά 270% (από 18 εκατ. ευρώ στα 68 εκατ. ευρώ) και για την τρέχουσα χρονιά αύξηση μέχρι σήμερα κατά 90% (από 34 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ.).

Ο Α. Τσίπρας κατέθεσε και αποδείξεις εκταμιεύσεων ποσών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπογεγραμμένες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ενώ κατήγγειλε ότι σε κανένα έγγραφο δεν φαίνεται ποιος ζητά την αύξηση των ποσών. Διπλωματικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται η συζήτηση για τα μυστικά κονδύλια, «εκτός αν αλλάξει ο νόμος». Και έλεγαν ότι αποτελεί πάγια πρακτική εδώ και δεκαετίες να εγγράφεται ένα ποσό στον προϋπολογισμό, το οποίο κατόπιν αυξάνεται συνήθως με μεταφορά μέσα στο έτος από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού.