Οι καπνιστές όχι μόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα αλλά το εκδηλώνουν και σε πολύ νεώτερη ηλικία απ’ ό,τι οι μη καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, κατά μέσον όρο παθαίνουν έμφραγμα μια δεκαετία ή και νωρίτερα ακόμη απ’ ό,τι οι μη καπνιστές. Και το χειρότερο: το έμφραγμα τους απειλεί σε νεαρή ηλικία, ακόμα κι αν δεν έχουν κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου για να το εμφανίσουν.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι μελέτησαν σχεδόν 3.600 ασθενείς, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί με έμφραγμα ή ασταθή στηθάγχη.

Η ασταθής στηθάγχη είναι πόνος στο στήθος που προκαλείται από την μειωμένη παροχή αίματος στην καρδιά και συχνά αποτελεί προάγγελο εμφράγματος.

Το 25% των ασθενών ήταν νυν καπνιστές – και κατά μέσον όρο ήταν νεώτεροι από τους μη καπνιστές και με λιγότερα συνοδά προβλήματα υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι μη καπνιστές είχαν μέση ηλικία 64 ετών όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, ενώ οι καπνιστές είχαν μέση ηλικία 55 ετών.

Οι αντίστοιχες ηλικίες για τις γυναίκες ήταν τα 70 χρόνια για τις μη καπνίστριες και τα 57 χρόνια για τις καπνίστριες.

Επιπλέον, οι καπνιστές είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης – και γι’ αυτό το κάπνισμα θεωρήθηκε ο κύριος υπαίτιος για το έμφραγμά τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας».