Δύο από τους πιο γνωστούς ρώσους ολιγάρχες συγκρούονται αυτές τις ημέρες σε βρετανικό δικαστήριο, σε μια δίκη με πολιτικές διαστάσεις. Ο Μπορίς Μπερεζόφσκι, που αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο επειδή είχε συγκρουσθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορεί τον Ρομάν Αμπράμοβιτς ότι επωφελήθηκε από τη δίωξή του από το Κρεμλίνο, τον εκβίασε και τον ανάγκασε να παραχωρήσει πολύ φθηνά το μερίδιό του στην εταιρεία την οποία κατείχαν μαζί, τον πετρελαϊκό γίγαντα Sibneft. Ο 65χρονος Μπερεζόφσκι ζητά από τον 45χρονο Αμπράμοβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης και της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι και πούλησε την Sibneft το 2005 έναντι 13,5 δισ. δολαρίων, αποζημίωση ύψους 6 δισ. δολαρίων σε μια δίκη που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Ο Μπερεζόφσκι – ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2000 αφότου ήρθε σε σύγκρουση με τον Πούτιν που μόλις είχε εκλεγεί στην προεδρία της χώρας ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ καλές σχέσεις – ζητά επίσης αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων για μια άλλη συμφωνία που είχε με τον Αμπράμοβιτς σχετικά με την εταιρεία αλουμινίου Rusal.

Στις 8 Μαΐου του 2000 οι δύο συνεταίροι Μπερεζόφσκι και Αμπράμοβιτς βρίσκονταν μαζί στο πάρτι που έδωσε ο Πούτιν μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της Ρωσίας. Ομως στις 31 Μαΐου ο Μπερεζόφσκι επιτέθηκε στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο νέος πρόεδρος και οι οποίες έδιναν στο Κρεμλίνο το δικαίωμα να αποπέμπει εκλεγμένους κυβερνήτες. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πούτιν, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κομερσάντ», ο Μπερεζόφσκι που ήταν τότε βουλευτής στη ρωσική Δούμα, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση αυτή «επειδή απειλεί τη δημοκρατία». Τον Ιούλιο ο Μπερεζόφσκι παραιτήθηκε από τη Δούμα και λίγο αργότερα κατηγόρησε δημόσια τον Πούτιν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ» και τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματος. Λίγο αργότερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Μπερεζόφσκι για απάτη σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και για κατάχρηση κερδών της Aeroflot, και τον Νοέμβριο ο Ρώσος επιχειρηματίας ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, το οποίο του παραχωρήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Στη Ρωσία, σε δίκες εναντίον του που ακολούθησαν καταδικάσθηκε ερήμην συνολικά σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Χθες, σε μια κατάμεστη αίθουσα δικαστηρίου του Λονδίνου οι δύο πρώην συνεταίροι κάθησαν απέναντι περιτριγυρισμένοι από τους σωματοφύλακές τους και πολλούς δικηγόρους. Ο Αμπράμοβιτς, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 13,4 δισ. δολάρια (είναι ο ένατος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία και ο 53ος στον κόσμο) παρακολούθησε τη διαδικασία από τα ακουστικά, ενώ ο Μπερεζόφσκι, που πλέον έχει συνεταίρο τον νεότερο αδελφό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, Νιλ, δεν χρειάσθηκε μετάφραση. Ο δικηγόρος του Λόρενς Ραμπίνοβιτς υποστήριξε μπροστά στον δικαστή ότι ο Αμπράμοβιτς πρόδωσε τον Μπερεζόφσκι θέλοντας να αποφύγει να συγκρουσθεί με το Κρεμλίνο και με τον Πούτιν ο οποίος συγκέντρωνε όλο και περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.