Η εκταμίευση της 5ης δόσης που αποφάσισε το Eurogroup κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου – και η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και από το ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες – στηρίχθηκε στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πλέον απογοητευτική για την Ελλάδα, τις επιδόσεις και τις προοπτικές της από τις τέσσερις που έχουν εκδοθεί από ενάρξεως του προγράμματος διεθνούς χρηματοδότησης. Επιβεβαιώνει άλλωστε το κλιμάκιο της Κομισιόν πως η εκταμίευση γίνεται εφικτή μόνο λόγω της προοπτικής να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, για το οποίο οι σχετικές διαβουλεύσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα. Το βασικό συμπέρασμα των κοινοτικών είναι πως το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μονάχα με την πιστή τήρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τόσο ως προς το δημοσιονομικό του σκέλος όσο και προς το σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Ωστόσο, δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον θα υπάρξει αυτή η πιστή τήρηση, μετά και την εμπειρία της καθυστέρησης που υπήρξε στη συγκρότηση του Μεσοπρόθεσμου.

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2012. Επιπλέον, η έκθεση θεωρεί ότι «το χρέος θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλό για αρκετά ακόμη χρόνια και ως εκ τούτου υπόκειται σε πιθανές αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν». Πέρα από την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, εξάλλου, η Κομισιόν θεωρεί ότι καθοριστικός παράγων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα είναι η ανάπτυξη το επόμενο διάστημα – για την οποία όμως οι ίδιοι οι κοινοτικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους ήταν υπεραισιόδοξες. Τώρα προβλέπουν ότι και το 2011 ολόκληρο η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση, της τάξης του -3,75%, ενώ για το 2012 προβλέπουν μια ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Εμμέσως πλην σαφώς, το κοινοτικό σκέλος της τρόικας παραδέχεται την έως τώρα αποτυχία του Προγράμματος – για την οποία, όμως, δεν υπάρχει κανένα ίχνος αυτοκριτικής – και θεωρεί ως αιτίες της αποτυχίας την ανεπαρκή πολιτική συναίνεση, τις αδυναμίες πολιτικού συντονισμού και τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης.

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ. Η έκθεση συνιστά την περαιτέρω μείωση των πραγματικών μισθών και ημερομισθίων, στο όνομα της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, μολονότι παραδέχεται και το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και τη μείωση της απασχόλησης, όπως και τις συνέπειες που έχουν οι περικοπές στην κατανάλωση. Ψέγει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, για το γεγονός ότι οι υπερτιμολογήσεις στους προμηθευτές του Δημοσίου και των νοσοκομείων αυξάνονται αντί να καταργούνται, αλλά και για την άρνηση εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως και την ολιγωρία στην υιοθέτηση άλλων μεταρρυθμίσεων.

ΚΑΙ (ΛΙΓΑ) ΘΕΤΙΚΑ. Στα θετικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνεται η καταγραφή των επιδόσεων της Ελλάδας στην αύξηση των εξαγωγών, όπως και η αισιοδοξία για τη ναυτιλία και τον τουρισμό, καθώς επίσης και για την αξία που μπορούν να έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις εφόσον υλοποιηθούν αποφασιστικά κι εντός χρονοδιαγράμματος.