Ως άµεσο αποτέλεσµα της συνάντησης που είχε µαζί του ο Γιώργος Παπανδρέου λίγες ώρες νωρίτερα ερµηνεύεται η χθεσινή αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, για ταχύτερη εκταµίευση και επένδυση των κοινοτικών κονδυλίων που έχουν εγκριθεί ήδη για την Ελλάδα – και η αρχή θα γίνει µε ένα δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπαρόζοέκανε γνωστή την πρότασή του κατά την καθιερωµένη συνέντευξη Τύπου που δίνει πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής και διευκρίνισε ότι θα τη θέσει προς συζήτηση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αύριο και µεθαύριο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση, θα υλοποιηθεί µόνο αν στο µεταξύ στην Ελλάδα έχουν ψηφιστεί το ΜεσοπρόθεσµοΠρόγραµµα και ο εκτελεστικός νόµος.

Ο πρόεδρος δεν ανέφερε συγκεκριµένες λεπτοµέρειες του σχεδίου του, παρεκτός πως πρόκειται για κονδύλια που ήδη έχουνεγκριθεί για την περίοδο 2007 – 2013, ότι θα περιλαµβάνεται η χρονική µετάθεση (σ.σ. κονδύλια για µεταγενέστερα έτη να εκταµιευθούν νωρίτερα), ότι θα είναι µειωµένη η κρατική συµµετοχή και ότι στόχος είναι η δηµιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Στο σηµείο αυτό, επανέλαβε µάλιστα τις αναφορές του για τα βάρη που έχει επωµιστεί ο ελληνικός λαός. ΑΔΙΑΘΕΤΑ 18 Δισ. ΕΎΡΩ. Σύµφωνα µε πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κοµισιόν (όπως εξάλλου και ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ)

έχει πεισθεί ότι δεν µπορεί να τίθενται τόσο αυστηροί όροι λιτότητας στην Ελλάδα χωρίς κάποιον «εξισορροπητικό παράγοντα» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ωστόσο, το σχέδιό του θα προβλέπει την υπαγωγή των επενδύσεων µεκοινοτικά κονδύλια –γνωστά ως ΕΣ ΠΑ στην Ελλάδα – σε τροϊκανή επιτήρηση όπως και η υπόλοιπη οικονοµία, δεδοµένου ότι µέχρι τώρα η Αθήνα έχει επιδείξει χαρακτηριστικά χαµηλή απορροφητικότητα. Κάποιες κοινοτικές πηγές υπολογίζουν ότι τα αδιάθετα κονδύλια µπορεί να φθάνουν ακόµη και τα 18 δισ. ευρώ! Παράγοντες των Βρυξελλών υποστήριζαν πως πίσωαπό την πρόταση Μπαρόζο, πέρα από τοπολιτικό σκεπτικό, βρίσκεται καιη µεσοπρόθεσµη ανάγκη να πεισθούν οι δανειστές της Ελλάδας ότι πράγµατι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και δεν θα τα χάσουν εξαιτίαςτης παρατεταµένης ύφεσης.

∆εν είναιίσως τυχαίοότι χθεςη Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία, σύµφωνα µε τα οποία οι Ελληνες έγιναν πολύ πιο φτωχοί το 2010. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε στο 89% του µέσουκοινοτικού όρου, έναντι 94% που ήταν το 2009. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη πτώση που παρατηρείται στην Ενωση των «27».

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010 έπεσε στο 89% του µέσου κοινοτικού όρου, έναντι 94% το 2009

Δώστε µας τον ήλιο και τον άνεµο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΎΛΟΣ


«ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΗΛΙΟ», δήλωσε χθες ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε,αναφερόµενος στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στη γερµανικήεφηµερίδα «Die Zeit »: «Η Ελλάδα θα µπορούσενα εξαγάγει σε εµάς (στηΓερµανία)

ρεύµα από τον ήλιο καιτον άνεµο. Ετσι η ελληνική οικονοµία θα είχε ανταγωνιστικό εξαγωγικό πλεονέκτηµα και µάλιστα περιζήτητο».

Ο Σόιµπλε είπε ακόµη ότι η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνεια από τη Γερµανία και µπορεί ναεκµεταλλευτεί το πλεονέκτηµα αυτό και ότι εάν υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική, θα είναι πιο εύκολο να πειστεί ο γερµανός φορολογούµενος να προσφέρει νέαβοήθεια στη χώρα µας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να πραγµατοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις και µεταρρυθµίσεις στην αγορά εργασίας, προκειµένου να δοθεί η νέα αυτή βοήθεια. «Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και εµείς είµαστε διατεθειµένοι να το κάνουµε. Οµως και η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες», είπε.

Η ΜΕΡΚΕΛ. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας από την Πολωνία, έπειτα από συνάντηση στη Βαρσοβία µε τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ, τόνισε ότι οι τρεις βασικοί παράγοντες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους είναι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα µέτρα λιτότητας που πρέπει ναπάρει η Ελλάδα και η συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα στη συνολική λύση.

Φόβοι για τη στάση των τραπεζών που έχουν ελληνικά οµόλογα


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ προβληµατισµός έχει προκληθεί στις Βρυξέλλες απότις απαιτήσεις που φαίνεται ναπροβάλουνήδη µιασειρά από τράπεζες που κατέχουν ελληνικά οµόλογα,για ναδεχθούν τη λεγόµενη εθελοντική συµµετοχή τους στο πρόγραµµαβοήθειας προς την Ελλάδα.

Για τηνακρίβεια,κοινοτικές πηγές εκφράζουν φόβους πως η στάση των τραπεζών µπορείνα τινάξει στον αέραόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει έωςτώρα για να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις εντόςτης ευρωζώνης – και το περίφηµο δεύτερο πακέτο να µην έχει ολοκληρωθεί ούτε καν το Σεπτέµβριο, οπότε και πάλι θα χρειαστεί χρήµατα η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Επιπλέον, η στάση αυτή των µεγάλων τραπεζών εµφανίζεται να δικαιώνει την όχι και τόσο παρασκηνιακή επιχειρηµατολογία του ∆ΝΤ και τηςΟυάσιγκτονπως η Ευρώπη µε τις εσωτερικές τηςδιαφωνίες και την αναποφασιστικότητά της τροφοδοτεί τηνκρίση περαιτέρω καιβάζει καιάλλες οικονοµίες σε κίνδυνο.