Το πρώτο επίσηµο «ναι» για πρόσθετη οικονοµική βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις τα επόµενα χρόνια, έλαβε χθες από τον πρόεδρο τουEurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οΓιώργος Παπανδρέου, ο οποίος από την πλευρά του ανέλαβε σοβαρότατεςδεσµεύσεις, µεταξύ τωνοποίων και η αναµόρφωση ολόκληρου σχεδόν του δηµόσιου τοµέα, µέσω διµερών συµφωνιώνµε ευρωπαϊκές χώρες ως επί το πλείστον.

Σύµφωνα µεπληροφορίες,οι συµφωνίες αυτές θα φέρουν τον τίτλο της «συµβουλευτικής τεχνογνωσίας», στην ουσία όµωςθα αποτελούν υπαγόρευση τρόπων και µεθόδω ν από µέρους των δανειστών στην ελληνική ∆ιοίκηση για την αναµόρφωσή της, ώστε να γίνει πιο αποτελεσµατική(π.χ. στον τοµέα συλλογής εσόδων και στην καταπολέµησητης φοροδιαφυγής) –αλλά και να συρρικνωθεί αριθµητικά σετοµείς όπως η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, η Υγεία και η Παιδεία.

∆εναποκλείεται– όπως έλεγαν διπλωµατικέςπηγές –στο πλαίσιο αυτής της «συµβουλευτικής τεχνογνωσίας» να υπάρχουν επιτηρητές σε κάθε υπουργείο για να ελέγχουν την πρόοδο του προγράµµατος, κάτι ωστόσο που δεν έχει αποφασισθεί ακόµη. Πάντως, οιίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος και της «τεχνικής υποστήριξης» θα υπάρξει και πλήρης επανασχεδιασµός τουφορολογικού συστήµατος.

Ο κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ύστερα από τη δίωρη συνάντησή τουµε τον κ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι ευελπιστεί πως τοEurogroup θα εγκρίνει την πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, έχοντας υπόψη την ανάγκη να επιτευχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι, να γίνουν οι διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις καινα εφαρµοσθεί τοπρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων –το οποίο επίσης εµπίπτειστη διαδικασία εµπλοκής τρίτων, σύµφωνα µεπληροφορίες των «ΝΕΩΝ».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόσθετη βοήθεια θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «θα τιµήσουµετις δεσµεύσεις µας» – που είναι προϋπόθεση για την πρόσθετη βοήθεια – και εξέφρασε την ελπίδα «η κρίση να γίνει ευκαιρία», δεδοµένων και των θυσιών που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Πάντως, διπλωµατικές πηγές έλεγαν ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόµη ναγίνει ώστε να εγκριθεί από τους εταίρους η πρόσθετη βοήθεια, η οποία συνιστά και προϋπόθεση για την εκταµίευση της 5ης δόσης.

Εντόπιζαν µάλιστα τις εκκρεµότητες αφενός στο περιεχόµενο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος καιαφετέρου στην περίφηµη σύγκλιση, καθώς δενείναι σαφές εάν η πρόσθετηβοήθεια θα εκτείνεται και πέραν του 2013, οπότε θα έχουν µεσολαβήσει εκλογές στην Ελλάδα.

∆εν είναιάλλωστε τυχαίο ότι και οι πλέον αισιόδοξοι κοινοτικοί δενδιαβλέπουν εκταµίευση της5ης δόσης πριν από τα µέσα Ιουλίου – κάτιπου προδικάζει εβδοµάδες διαπραγµατεύσεων, µε πολλούς άγνωστους συντελεστές, µεταξύ των οποίων τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια σε τρεις τουλάχιστον χώρες – τη Γερµανία,την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΡΕΝ. Νέα έκκληση για συναίνεση απηύθυνε χθες ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, καλώντας«όλες τις πολιτικές δυνάµεις να βάλουν στην άκρη τις διαµάχες και να στηρίξουν τουςκύριους στόχους και τις πολιτικές του προγράµµατος». Ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε επίσης τις ιδιωτικοποιήσεις ακρογωνιαίο λίθοτου προγράµµατος και κάλεσε την κυβέρνηση να τις επιταχύνει σηµαντικά.

«Τεχνική υποστήριξη» των δανειστών στην πρόοδο του προγράµµατος σωτηρίας

Αναµένεται και συµµετοχή ιδιωτών


Εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεφύγει από τη δανειακή κρίση προβλέπεται, σύµφωνα µε όσα ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ. Κάτι τέτοιο, θα σήµαινε τη δέσµευση των ιδιωτών να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά οµόλογα, µετά την κρυφή παραδοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτό δεν θα συνιστά κατ’ ουδένα τρόπο µερική ή ολική πτώχευση ή αναδιάρθρωση. Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέµα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε θέµα πτώχευσής της.

Αµφιβάλλουν οι επιθεωρητές για την επίτευξη των στόχων


Στα χέρια του επιτρόπου Ολι Ρεν βρίσκεται από χθες το βράδυ ολόκληρη η έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας στην Ελλάδα – και οι διαπιστώσεις τους δεν δηµιουργούν καµιά αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας. Το κείµενο εκφράζει σοβαρές αµφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του ελλείµµατος, όπως και αυτών του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων. Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές, το πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας είναι πολύ βαθύτερο και ξεπερνά πρόσωπα και θεσµούς – εστιάζεται κυρίως στη λειτουργία της ∆ιοίκησης, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά για κάθε αναπτυξιακή δυναµική. Πολλά τµήµατα της πραγµατικής οικονοµίας, υποστηρίζουν, παρεµποδίζονται από το ίδιο το κράτος –µε εξαίρεση τις εξαγωγές και την πλοιοκτησία που δεν έχουν συναλλαγή µε το ∆ηµόσιο.

Οι ελεγκτές εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυνατότητα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, καθώς δεν διαβλέπουν αυτή να επηρεάζεται – όπως θα όφειλε – από τις µειώσεις µισθών.

Είναι επίσης απαισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων από την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Θεωρούν δε πως και η υστέρηση στα έσοδα θα είναι µεγαλύτερη από ό,τι αναµενόταν, επειδή το ∆ηµόσιο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη του προς τους πολίτες, κατασκευαστές κ.λπ., παρά τη σχετική νοµοθεσία. Πρόσθετος λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι δεν διέγνωσαν κάποια πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστική φορολογική µεταρρύθµιση, προτιµώντας και πάλι τα εφάπαξ (one-off) µέτρα. Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, διαγνώσκουν ότι το κράτος δεν είναι διατεθειµένο να συγκρουσθεί µε τα οργανωµένα συµφέροντα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών. Αντιστοίχως, θεωρούν ότι η έλλειψη βούλησης για σύγκρουση µε τα µεγάλα οικονοµικά συµφέροντα είναι αυτή που εµποδίζει την εφαρµογή µιας ουσιαστικής πολιτικής για την καταπολέµηση της µεγάλης φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερη σηµασία έχει η «ανάλυση» στην οποία προβαίνουν οι ελεγκτές όσον αφορά το φαινόµενο των «Αγανακτισµένων». Σύµφωνα µε την έκθεση, πηγή του «κακού είναι ότι η εφαρµογή του προγράµµατος δηµοσιονοµικής εξυγίανσης και µεταρρυθµίσεων εντοπίσθηκε το τελευταίο έτος σε µείωση των µισθών και συντάξεων, όπως και σε αυξήσεις της φορολογίας, αφήνοντας στο ράφι ουσιαστικές διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις και αποδίδοντας µηδενικά αποτελέσµατα στη σύλληψη µεγάλων φοροφυγάδων – κάτι που θα έκανε τους πολίτες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαµένες και πως δεν είναι οι µόνοι που υφίστανται τα βάρη.

Ενιωσαν ότι οι θυσίες τους πήγαν χαµένες, λένε για τους «Αγανακτισµένους»