Συχνά, όταν προκύπτει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα, η σύντροφός του μπορεί να σκεφτεί ότι είναι το αποτέλεσμα κάποιας απιστίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η σχέση ανάμεσα στην απιστία και τη δυσλειτουργία δεν είναι τόσο απλή.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από ιταλούς επιστήμονες (Fischer et al, 2009) μια μελέτη που συνέκρινε τα ψυχολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά ανδρών που απιστούσαν με αυτά των ανδρών που ήταν πιστοί στη σύντροφό τους. Ολοι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν επισκεφτεί ειδικό ανδρολογικό ιατρείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι άνδρες που απιστούσαν διέφεραν σημαντικά από τους άνδρες που δεν απιστούσαν σε αρκετές παραμέτρους, όχι μόνον ψυχολογικές αλλά και βιολογικές.

Η σημαντικότερη διαφορά ήταν ότι οι άνδρες που απιστούσαν είχαν χαμηλή ικανοποίηση από την ποιότητα της βασικής σχέσης τους. Επιπλέον, είχαν περισσότερο επαγγελματικό άγχος και μεγαλύτερη πιθανότητα ενδοοικογενειακών προστριβών και εντάσεων.

Επίσης, οι γυναίκες των συγκεκριμένων ανδρών παρουσίαζαν σημαντική πιθανότητα να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορές που διαπιστώθηκαν σε βιολογικό επίπεδο. Οι άνδρες που απιστούσαν είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (ορμόνη που ευθύνεται για τη σεξουαλική επιθυμία) και άλλων ανδρικών ορμονών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ότι η απιστία συνδέεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία μέσω της επίδρασης που έχει η κακή ποιότητα της σχέσης.

Φαίνεται δηλαδή πως κεντρικό ρόλο παίζει η ικανοποίηση που λαμβάνει ο άνδρας από την ποιότητα της σχέσης του. Οταν αυτή είναι χαμηλή, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς και συμπεριφορά απιστίας.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία οργανικών παραμέτρων που για πρώτη φορά μελετώνται για τη σχέση τους με την απιστία. Φαίνεται δηλαδή πως το ορμονικό προφίλ του άνδρα σχετίζεται με την πιθανότητα απιστίας.

Η παρούσα μελέτη τονίζει τη σημασία που έχει η ποιότητα της σχέσης και υποδηλώνει πως η συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από ένα σύμπλεγμα οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων. Φαίνεται λοιπόν πως η εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο άνδρας απιστεί. Ωστόσο, ένας άνδρας με σεξουαλική δυσλειτουργία παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα να απιστήσει όταν η ποιότητα της σχέσης του είναι χαμηλή.

Η Εύη Κυράνα (www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από