29/09/2010

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – Τώρα πια είναι παιχνιδάκι να μάθετε για τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Στο πλαίσιο της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Σπιρομετρίας, στις 14 Οκτωβρίου 2010, το κοινό θα μπορεί να υποβάλλεται σε τεστ πνευμονικής λειτουργίας σε πολλά σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την υγεία των πνευμόνων.

«Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε ό,τι αφορά την υγεία των πνευμόνων είναι ζωτικής σημασίας, και, με την υποβολή τους σε μια απλή και ανώδυνη εξέταση που διαρκεί μόλις μερικά λεπτά, μπορούν όλοι να μάθουν ποια είναι η κατάσταση των πνευμόνων τους», τόνισε ο πρόεδρος της ERS, Νικόλαος Μ. Σιαφάκας, στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (European Respiratory Society —ERS) και το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ίδρυμα (European Lung Foundation —ELF) οργανώνουν την εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο «2010-Έτος του Πνεύμονα», προκειμένου να προωθήσουν τη σπιρομετρία ως μια άνετη και αναίμακτη μέθοδο εξέτασης της πνευμονικής λειτουργίας.Η Παγκόσμια Ημέρα Σπιρομετρίας είναι σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος, στο πλαίσιο της οποίας θα προσφερθούν στο κοινό πνευμονολογικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και κλινικές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάθετε για τη λειτουργία των πνευμόνων σας!

Όπως ακριβώς η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης προσφέρει μια απλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι και η σπιριμετρία μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό διαφόρων πνευμονικών νόσων προτού εμφανιστεί το οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Συγκεκριμένα, το τεστ προσφέρεται για τη διάγνωση των πρώτων σταδίων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.), μιας πάθησης που προκαλεί μη αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών και η διάγνωσή της πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν.Η Χ.Α.Π. συνεπάγεται χρόνια φλεγμονή η οποία επηρεάζει τους περιφερειακούς αεραγωγούς και τον πνευμονικό παρεγχυματικό ιστό, και αποτελεί σήμερα την έκτη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται — υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισής της. Η διάγνωση της ΧΑΠ σε πρώιμο στάδιο είναι δυνατή μόνο μέσω της εξέτασης της πνευμονικής λειτουργίας», τονίζει ο καθηγητής Σιαφάκας. Η σπιρομετρία μπορεί επίσης να προσφέρει και επιπλέον στοιχεία: Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι καπνιστές παρουσίαζαν ανωμαλίες στο πλαίσιο των τεστ πνευμονικής λειτουργίας, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα.

Η σπιρομετρία ως μέθοδος διάγνωσης των πνευμονικών νόσων συνιστάται αν είστε πάνω από 40 ετών ή νυν ή πρώην καπνιστής. Η αντιμετώπιση της Χ.Α.Π. μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψει ή να περιορίσει τη μη αναστρέψιμη βλάβη των πνευμόνων.

Σχετικά με την ERS

Στόχος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society —ERS) είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την πνευμονική υγεία και να βελτιώσει την πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία των αναπνευστικών νόσων.Πρόκειται για τον κορυφαίο επαγγελματικό οργανισμό του συγκεκριμένου τομέα στην Ευρώπη, με ευρεία βάση που περιλαμβάνει γύρω στα 10.000 μέλη σε πάνω από 100 χώρες, και πεδίο δραστηριοτήτων που καλύπτει τόσο την ερευνητική επιστήμη όσο και την κλινική ιατρική.Οι δραστηριότητες της ERS περιλαμβάνουν τη διοργάνωση επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, τη σχεδίαση και διάθεση εκπαιδευτικού υλικού μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ή μέσω σεμιναρίων, και τη δημοσίευση σειράς από ιατρικά περιοδικά που αποτελούν ορόσημα για τον κλάδο.Περισσότερες πληροφορίες στο www.ersnet.org

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από