Σε µια χαµένη ήπειρο που κάποτε κάλυπτε το µεγαλύτερο µέρος του εδάφους που καταλαµβάνουν σήµερα οι Ηνωµένες Πολιτείες, ανακαλύφθηκαν τα απολιθώµατα δυο νέων ειδών φυτοφάγων δεινόσαυρων. Τα ονόµατα που τους έδωσαν οι παλαιοντολόγοι; Κοσµοκεράτωψ και γιουτακεράτωψ.
Και τα δύο είδη, που εντοπίστηκαν στην έρηµο της Γιούτας, µοιάζουν µε τον γνωστό τρικεράτοπα. Ο κοσµοκεράτωψ όµως είχε 15 κέρατα στο κεφάλι του, πέντε φορές περισσότερα σε σχέση µε τον ξάδερφό του. Αυτή η πληθώρα καθιστά τον κοσµοκεράτοπα τον πιο «διακοσµηµένο» δεινόσαυρο απ’ όσους είναι γνωστοί στον άνθρωπο. «Είναι αναµφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα που έχουν βρεθεί ποτέ», δήλωσε ο δρ Σκοτ Σάµσον, επικεφαλής της οµάδας των παλαιοντολόγων που έκανε αυτήν τη σηµαντική ανακάλυψη και καθηγητής στο Τµήµα Γεωλογίας του Πανεπιστηµίου της Γιούτας.

Τεράστιοι «ρινόκεροι»

Ο γιουτακεράτωψ, ο οποίος πήρε το όνοµά του από το µέρος όπου ανακαλύφθηκαν τα απολιθώµατά του, είχε πέντε κέρατα στο κεφάλι του. Σύµφωνα µε τους αµερικανούς παλαιοντολόγους, οι δυο δεινόσαυροι περπατούσαν στα τέσσερα πόδια τους και έζησαν πριν από 65 έως 100 εκατοµµύρια χρόνια, στην Υστερη Κρητιδική Περίοδο. Στο µέγεθος έµοιαζαν µε έναν τεράστιο ρινόκερο «µε ένα αστεία υπερµέγεθες κεφάλι» όπως τόνισε ο δρ Σάµσον, ενώ διέφεραν αρκετά από τους υπόλοιπους δεινόσαυρους που είχαν κατοικήσει στην αρχαία – χαµένη σήµερα – ήπειρο της Λαραµιδίας.

Ο γιουτακεράτωψ διέθετε ένα µεγάλο κέρατο πάνω από τη µύτη του και µικρότερα στο ύψος των µατιών του, τα οποία προεξείχαν προς τα πλάγια όπως του βίσωνα.

Το µήκος του κρανίου του έφτανε τα δυο µέτρα, το ύψος του τα 1,80 µέτρα και το µήκος του σώµατός του τα 6,5 µέτρα. Ο κοσµοκεράτωψ είχε παρόµοια χαρακτηριστικά προσώπου αλλά µε περισσότερα κέρατα στο κρανίο του, τα οποία ξεπηδούσαν πάνω από τα µάτια του, τα µάγουλά του και το πάνω µέρος του κεφαλιού του. Αν και πιο προικισµένος από τον γιουτακεράτοπα, το µήκος του δεν ξεπερνούσε τα 4,5 µέτρα και ζύγιζε περίπου 2,5 τόνους. Και στους δυο δεινόσαυρους το µήκος των κεράτων ήταν από 14 έως 30 εκατοστά.

Για εκφοβισµό και… φλερτ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα περισσότερα από τα κέρατα χρησίµευαν κυρίως για την προσέλκυση συντρόφων αλλά και για τον εκφοβισµό ερωτικών ανταγωνιστών από το ίδιο είδος. Συµπεραίνουν επίσης ότι οι δεινόσαυροι µε κέρατα που ζούσαν σε ένα υποτροπικό βαλτώδες περιβάλλον µε ρηχά και ζεστά νερά, είχαν εξελιχθεί µε διαφορετικό τρόπο. Οι αµερικανοί παλαιοντολόγοι θεωρούν βέβαιο ότι στην έρηµο της Γιούτας βρίσκονται θαµµένα τα απολιθώµατα πολλών δεινοσαύρων.