Ενα µπαρ-εστιατόριο στο Γκάζι, ένα κατάστηµα µε κοσµήµατα στο Κολωνάκι και ένα εστιατόριο στα Ιλίσια είναι τρεις νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν τον καιρό της κρίσης στην Ελλάδα.
«Δεν µε φοβίζει τίποτα» υποστηρίζουν και οι τρεις επιχειρηµατίες στα «ΝΕΑ», εξηγώντας ο καθένας τους λόγους που τον οδήγησαν σε µια τέτοια απόφαση παρά την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονοµία.
«Είναι η καλύτερη περίοδος για να ανοίξεις µια επιχείρηση. Τώρα ένας νέος επιχειρηµατίας µπορεί να βρει πολύ καλές ευκαιρίες, είτε στις τιµές των ενοικίων είτε στο κοµµάτι των κατασκευών και του στησίµατος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τάσος Φρόνιµος, ιδιοκτήτης κοσµηµατοπωλείου στο Κολωνάκι.
«Αγαπώ το αντικείµενο»
Η πρωτοτυπία του αντικειµένου, η πίστη και οι γνώσεις του πάνω σε αυτό, σε συνδυασµό µε την κακή οικονοµική συγκυρία που διευκολύνει όπως υποστηρίζει την προσπάθειά του, τον οδήγησαν στη δηµιουργία του δικού του καταστήµατος τον περασµένο Ιούνιο. Εχοντας ζήσει δέκα χρόνια στην Αµερική και δουλεύοντας σε κοσµηµατοπωλεία του Λος Αντζελες, ο Τάσος έδειξε εµπιστοσύνη στις δυνάµεις του και προχώρησε. «Ξέρω την πώληση του κοσµήµατος. Αγαπώ το αντικείµενο αυτό και το πιστεύω. Γι αυτό δεν φοβάµαι. Οι επιχειρήσεις-φούσκα που δεν έχουν γερές βάσεις κλείνουν», τονίζει και εξηγεί ότι γερές βάσεις σηµαίνει να είσαι γνώστης του αντικειµένου µε το οποίο ασχολείσαι. «Δεν σηµαίνει, σήµερα που έχω χρήµατα θα ανοίξω κατάστηµα µε ρούχα και αν είµαι τυχερός θα πάει καλά. Είµαι κοσµηµατοπώλης, γνωρίζω το αντικείµενο χρόνια και το υποστηρίζω».
Σε ό,τι αφορά την αγορά του Κολωνακίου, η οποία τους τελευταίους µήνες εµφανίζει έντονα τα σηµάδια της ύφεσης, είναι σαφής:
«Η αγορά του Κολωνακίου πάει καλά σε επιλεγµένα καταστήµατα.
Προσωπικά και µέχρι στιγµής είµαι ευχαριστηµένος. Ακόµη και τον Αύγουστο που έλειπαν οι περισσότεροι από την πόλη, έµεινα ικανοποιηµένος».
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι το κεφάλαιο για να ανοίξει το κατάστηµά του το είχε ήδη. «Δεν θα προχωρούσα ποτέ σε µια τέτοια κίνηση είτε υπήρχε η οικονοµική κρίση είτε όχι αν δεν είχα συγκεντρώσει πρώτα τα χρήµατα» λέει και προσθέτει: «Για εµένα πάνω από όλα µετράνε οι πελάτες µου και η σχέση µου µαζί τους. Σίγουρα το κέρδος είναι ο στόχος κάθε επιχείρησης, αυτό όµως θα έρθει σιγά σιγά» σηµειώνει. Εξηγεί ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τον φοβίζει ή να τον αγχώνει. «Η δηµιουργία ενός τέτοιου καταστήµατος ήταν όνειρο ζωής για εµένα. Οταν θέλεις κάτι πολύ, το ψάχνεις και το πετυχαίνεις. Εγώ πέτυχα το όνειρό µου κι ας ήταν σε καιρό κρίσης».
Ο κ. Φρόνιµος δραστηριοποιείται τη στιγµή που στην αγορά κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις και οι προβλέψεις για τον εµπορικό κόσµο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. «Η επιχείρηση δεν σταµατά σε καµιά περίπτωση. Αν ένας επιχειρηµατίας περίµενε τις καλές κοινωνικές και οικονοµικές συνθήκες της χώρας για να ανοίξει ένα κατάστηµα, δεν θα το έκανε σε ποτέ. Αλλωστε, είµαι της άποψης ότι µια σωστά δοµηµένη επιχείρηση δεν χάνει» υποστηρίζει ο Γαβριήλ Μανδελένης, ο οποίος σε λίγες µέρες εγκαινιάζει ένα εστιατόριο µε ελληνική κουζίνα στα Ιλίσια.
Οπως εξηγεί, δεν υπάρχει κάτι που να τον φοβίζει. «Η επιχείρηση είναι σαν ένα ταξίδι µε αεροπλάνο. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα φτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όµως, µετράει η διαδροµή. «Ξεκινάω µε θετική σκέψη» λέει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει µάλιστα ότι το θετικό της κρίσης είναι το «ξεκαθάρισµα» που πρόκειται να γίνει.
«Θα µείνουν όσοι αντέξουν» λέει και υπογραµµίζει ότι «ο έλληνας επιχειρηµατίας θα πρέπει να βγάλει από το µυαλό του το υπερκέρδος και να εναρµονιστεί µε τα λογικά ποσοστά του» σηµειώνει.
«Δεν φοβάµαι τίποτα»
«Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πάντα θα ξοδεύει σε φαγητό και ποτό, πόσω µάλλον αν αυτά συνδυάζουν ποιότητα µε καλή τιµή. Ωστόσο, εµείς πήραµε το ρίσκο και σε κάθε περίπτωση θα µείνει το κτίριο».
Ο Κωνσταντίνος Ζάχαρης είναι 25 ετών και τελειόφοιτος του ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τον περασµένο Νοέµβριο, µαζί µε την αδελφή του και τον εξάδελφό του και έχοντας την οικονοµική στήριξη των οικογενειών τους, πήραν την απόφαση να δηµιουργήσουν το δικό τους µπαρ-εστιατόριο στο Γκάζι. Οπως εξηγεί ο κ. Ζάχαρης, δεν υπάρχει κάτι που να τον φοβίζει σε αυτό το καινούργιο ξεκίνηµα, αφού η πρωτοβουλία του εγχειρήµατος προέκυψε ύστερα από ώριµη σκέψη. «Ο κλάδος των κατασκευών, µε τον οποίο ασχολείται η οικογένειά µου, τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει πτωτική τάση. Ετσι, το κτίριο αγοράστηκε και κτίστηκε αρχικά ως επένδυση, µε το σκεπτικό κυρίως της ενοικίασης. Στην πορεία όµως προέκυψε η ιδέα, αφού η αγορά δεν κινείται, να ασχοληθούµε εµείς µε αυτό», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει µάλιστα ότι σκοπός τους δεν είναι να κάνουν ένα βιαστικό και εντυπωσιακό ξεκίνηµα, αλλά να προχωρήσουν µε αργά και σταθερά βήµατα. «Σε πρώτη φάση θέλουµε να αρχίσουµε να βγάζουµε τα έξοδά µας και να διατηρήσουµε µια σταθερή θέση στον χώρο» υπογραµµίζει και δεν κρύβει ότι εµπιστεύεται ιδιαίτερα την περιοχή του Γκαζιού, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής.
«Κριτήριό µας από την αρχή ήταν να παρέχουµε ό,τι ζητάµε οι ίδιοι ως πελάτες» σηµειώνει και εξηγεί πως οι τιµές του µαγαζιού θα κινηθούν σε λογικά, για την αγορά, επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι µία µπίρα ή ένα µπουκαλάκι κρασί θα πωλούνται στην τιµή των πέντε ευρώ.