Περισσότεροι από 15.000 νέοι άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη με βίαιο τρόπο, με το 40% των θανάτων να οφείλονται σε μαχαίρωμα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σε 300.000 εξάλλου ανέρχονται οι νέοι που πέφτουν θύματα βίας, αλλά γλιτώνουν τη ζωή τους.

Σε έκθεσή του για την Βία στην Ευρώπη, ο ΠΟΥ λέει ότι καθημερινά καταγράφονται 40 δολοφονίες νέων με μαχαίρι και άλλους τρόπους, που συνιστούν «τεράστια απώλεια για την κοινωνία» και θα μπορούσαν να ελαττωθούν με την υιοθέτηση εξελιγμένων πολιτικών πρόληψης.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η κατοχή μαχαιριών είναι συνηθισμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες –ποσοστό έως 12% των νέων φέρουν μαχαίρι σε ορισμένα κράτη – και ότι τα ποσοστά δολοφονιών των νέων είναι υψηλότερα στη Ρωσία, στην Αλβανία, στο Καζακστάν και σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Οι πυροβολισμοί και ο στραγγαλισμός έπονται ως αιτία βίαιου θανάτου των νέων. Ωστόσο, πολύ πιο εκτεταμένη είναι η μη θανατηφόρος βία: σε κάθε βίαιο θάνατο αντιστοιχούν 20 μεταφορές νέων στο νοσοκομείο εξαιτίας μη θανατηφόρου βίας.

«Η υιοθέτηση των πολιτικών πρόληψης της βίας που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει πολλά να προσφέρει», δήλωσε η κυρία Σουζάνα Γιακάμπ, διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ που παρουσίασε την έκθεση στο Λονδίνο.

«Εάν οι Αρχές όλης της Ευρώπης εφήρμοζαν τις πολιτικές αυτές, θα μπορούσαν να σώζονται 13.000 ζωές τον χρόνο – ή οι 9 στους 10 θανάτους λόγω βίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές για την πρόληψη της βίας αφορούν πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η παιδεία, η εργασία, η υγεία, η δικαιοσύνη και η κοινωνική ζωή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τραμπουκισμός στα σχολεία και στους εξωσχολικούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο εμπλοκής των νέων στην βία, ενώ η βία σχετίζεται στενά με την χρήση αλκοόλ και ουσιών, καθώς και με την οπλοκατοχή.