Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ξεκίνησαν χθες τον πρώτο γύρο των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγµατεύσεων και συµφώνησαν να συναντώνται τακτικά κάθε δύο εβδοµάδες. Ισραηλινοί έποικοι όµως και στελέχη της Χαµάς υπονοµεύουν πλέον ανοιχτά οποιαδήποτε συµφωνία.


«Αυτή η συµφωνία δεν θα είναι εύκολη», ήταν η διαπίστωση – µε την οποία δεν φαίνεται να διαφωνεί κανείς – του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαµίν Νετανιάχου, λίγο αφότου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κήρυξε την επανέναρξη των απευθείας συνοµιλιών – για πρώτη φορά έπειτα από 20 µήνες – µε τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχµούντ Αµπάς. «Μια πραγµατική ειρήνη, που θα διαρκέσει, θα επιτευχθεί µόνο µε αµοιβαίες και οδυνηρές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές». Ο Αµπάς από την πλευρά του, δήλωσε ότι κατανοεί την ανάγκη του Ισραήλ για ασφάλεια και ζήτησε τον τερµατισµό του αποκλεισµού της Λωρίδας της Γάζας καθώς και της κατασκευής οικισµών – ένα σηµείο – κλειδί το οποίο πολλοί φοβούνται ότι θα τορπιλίσει τις συζητήσεις στις επόµενες συναντήσεις.

Ο Τζορτζ Μίτσελ, ειδικός απεσταλµένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, περιέγραψε τις διαπραγµατεύσεις ως «ιδιαίτερα παραγωγικές» και ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι, στη Μέση Ανατολή αυτήν τη φορά, στις 14 και 15 Σεπτεµβρίου και θα έπειτα συναντώνται κάθε δύο εβδοµάδες. Ενηµέρωσε ότι η πρώτη συµφωνία που έγινε αφορά το πρώτο θέµα προς συζήτηση: «µια συµφωνία πλαίσιο» προκειµένου να διατυπωθούν οι βασικοί συµβιβασµοί που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί τελική συµφωνία µέσα σε έναν χρόνο.

Επεισόδια

Η επανέναρξη των συνοµιλιών γίνεται εν µέσω µεγάλου σκεπτικισµού και βίαιων επεισοδίων στη Δυτική Οχθη, τα οποία τονίζουν τα µεγάλα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν Νετανιάχου και Αµπάς στα εσωτερικά τους µέτωπα. Οι ισραηλινοί έποικοι, παρ’ ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει κηρύξει τη διακοπή της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη µέχρι τις 23 Σεπτεµβρίου, ανακοίνωσαν χθες ότι θα αρχίζουν να χτίζουν άµεσα κατοικίες και δηµόσια κτίρια σε τουλάχιστον 80 οικισµούς. «Το πάγωµα έχει τελειώσει ντε φάκτο», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ, διευθυντής του συµβουλίου ΥΕSΗΑ των εποίκων, καταγγέλοντας την «ψεύτικη ειρήνη που πάει να στηθεί». «Οταν καταλάβουν πως οι Ισραηλινοί βρίσκονται εδώ για να µείνουν και µέρα µε τη µέρα γίνονται δυνατότεροι, θα τα παρατήσουν», πρόσθεσε. Από την άλλη, εκπρόσωπος της Χαµάς, µέλη της οποίας σκότωσαν τέσσερις εποίκους την Τρίτη και τραυµάτισαν άλλους δύο την Τετάρτη, δήλωσε ότι η ισλαµιστική οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών. Η Παλαιστινιακή Αρχή τις τελευταίες ηµέρες έχει συλλάβει εκατοντάδες µαχητές της Χαµάς προκειµένου να αποτρέψει άλλες επιθέσεις.

Ο Οµπάµα

Ο Μπαράκ Οµπάµα, µε τη µεσολάβηση του οποίου διεξάγονται οι συνοµιλίες, συνάντησε την Τετάρτη κατ’ ιδίαν κάθε ηγέτη και το βράδυ της ίδιας ηµέρας παρέθεσε δείπνο προς τιµήν τους, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουµπάρακ και ο βασιλιάς Αµπντάλα της Ιορδανίας. Στην οµιλία του παρότρυνε τους παρευρισκόµενους «να µην αφήσουµε αυτήν την ευκαιρία για ειρήνη να µας ξεφύγει γιατί η επόµενη ευκαιρία µπορεί να αργήσει πολύ».

Τουρκικό πλοίο

Φόβους πάντως για νέα ένταση προκαλεί η αποστολή ενός τουρκικού πλοίου µε βοήθεια που σκοπεύει να σπάσει τον αποκλεισµό της Γάζας και αναµένεται να φτάσει έξω από τα παράλιά της σήµερα το απόγευµα, έπειτα µάλιστα από τις δηλώσεις του Μπενιαµίν Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο πλοίο να φτάσει στη Γάζα».

ΕΜΠΟΔΙΑ

Οι έποικοι ανακοίνωσαν πως αρχίζουν ήδη να χτίζουν νέα κτίρια και η Χαµάς απειλεί µε επιθέσεις

Οι προηγούµενες προσπάθειες


1991 Διάσκεψη της Μαδρίτης

Τριήµερη διάσκεψη µε τη συµµετοχή ισραηλινών ηγετών, παλαιστινιακής αντιπροσωπείας και αραβικών κυβερνήσεων. Οι συνοµιλίες που ακολούθησαν δεν µπόρεσαν να προσφέρουν κάποια πρόοδο 1993 Συµφωνίες του Οσλο

Επετεύχθη συµφωνία µεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπό τον Γιάσερ Αραφάτ για αµοιβαία αναγνώριση και πενταετή µεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας οι Παλαιστίνιοι θα αποκτούσαν περιορισµένη αυτονοµία στη Λωρίδα της Γάζας και ορισµένες περιοχές της Δυτικής Οχθης. Η συµφωνία υπεγράφη τον Σεπτέµβριο στον Λευκό Οίκο επί Μπιλ Κλίντον από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράµπιν και τον ηγέτη της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ 2000 Συνοµιλίες του Καµπ Ντέιβιντ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Μπάρακ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συναντώνται στην εξοχική κατοικία του αµερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον µε στόχο την επίτευξη τελικής συµφωνίας. Αυτό δεν γίνεται εφικτό και ακόµα και σήµερα η µία πλευρά κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία 2001 Διαπραγµατεύσεις της Τάµπας

Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι διαπραγµατευτές συναντώνται και πάλι στην Τάµπα, το αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, για να επιτύχουν ειρηνευτική συµφωνία.

Τελικά οι διαπραγµατεύσεις οδηγούνται σε αποτυχία. Εχει ήδη αρχίσει η δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση, η Ιντιφάντα.

2007 Διάσκεψη της Ανάπολης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολµέρτ και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχµούντ Αµπάς αρχίζουν έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνοµιλιών στην αµερικανική πόλη Ανάπολη µε στόχο µια τελική συµφωνία. Οι συνοµιλίες σταµατούν έναν χρόνο αργότερα, έπειτα από κρίση που ξεσπά στην ισραηλινή κυβέρνηση. Τον Δεκέµβριο του 2008 το Ισραήλ κάνει στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που θα διαρκέσει έναν µήνα.