Το ξεπάγωμα μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό, που παραμένουν βαλτωμένες για περισσότερο από έξι χρόνια, σχεδιάζει η διοίκηση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), στο χαρτοφυλάκιο της οποίας έχει περιέλθει εδώ και 10 χρόνια το σύνολο της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ.


Η πρώτη φουρνιά των αξιοποιήσεων θα περιλαμβάνει μεγάλες τουριστικές εκτάσεις, μαρίνες και Ξενία του ΕΟΤ, τα οποία αναμένεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες με μακροχρόνιες μισθώσεις ή να πωληθούν (τα ξενοδοχεία) μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Ηδη σε τροχιά παραχώρησης μπαίνουν οι εκτάσεις- φιλέτα της ΕΤΑ στην Ανάβυσσο Αττικής και στην Αφάντου της Ρόδου, καθώς και οι μαρίνες της Βουλιαγμένης και της Μυτιλήνης. Προς πώληση σε ιδιώτες οδηγούνται μέσω διαγωνισμών και αρκετά Ξενία που εξακολουθούν να ανήκουν στο περιουσιολόγιο της ΕΤΑ. Το παζλ των τουριστικών επενδύσεων θα συμπληρώσει η δημιουργία μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Τάε Κβον Ντο.

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ο διαγωνισμός για το συνεδριακό κέντρο να προκηρυχθεί από τα Ολυμπιακά Ακίνητα τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν και οι άλλες προκηρύξεις για την προσέλκυση επενδυτών στα ακίνητα της ΕΤΑ. Στα σχέδια αυτά αναμένεται να αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι λόγω της πρωτοφανούς ολιγωρίας της ΕΤΑ, η οποία εδώ και έξι χρόνια δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα μεγάλα τουριστικά φιλέτα (πλην της πώλησης του καζίνου της Κέρκυρας που ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας), η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ έχει γίνει βορά για τους ιδιώτες. Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει πάνω από 70.000 στρέμματα γης και 371 ακίνητα- φιλέτα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας επ΄ αυτών δικαιώματα αξίας άνω των 380 εκατ. ευρώ. Οι εκτάσεις αυτές στην πλειονότητά τους ανήκαν σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο στο διάστημα από το 1960 έως το 1973, «με κύριο σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους προς όφελος του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας».

Ομως, εγκαταλείφθηκαν και η τουριστική αξιοποίησή τους δρομολογήθηκε ουσιαστικά μετά το 2000. Το 2004 με την αλλαγή κυβέρνησης, η ΕΤΑ πέρασε από… σαράντα κύματα. Αλλαξε όνομα και αρκετές διοικήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη παράλυσή της επί εξαετία.

Οι νέοι διαγωνισμοί

1. Οι εκτάσεις: η έκταση στην Ανάβυσσο, που θα είναι από τις πρώτες για τις οποίες θα γίνει διαγωνισμός με σκοπό την αξιοποίησή τους από ιδιώτες επενδυτές μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης, είναι ένα από τα τελευταία διαθέσιμα φιλέτα στην Αττική, εμβαδού 1.450

στρεμμάτων. Στην Ανάβυσσο θα μπορούν να λειτουργήσουν ξενοδοχεία, συνεδριακά- αθλητικά κέντρα, γήπεδα γκολφ και σύγχρονες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού και των λουομένων. Η έκταση της περιοχής Αφάντου, που επίσης πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό, περιλαμβάνει περίπου 1.800 στρέμματα και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης της Ρόδου. Στόχος της ΕΤΑ είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την αναβάθμιση του γηπέδου γκολφ 18 οπών, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 550 στρεμμάτων, η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων (τεσσάρων και πέντε αστέρων), η δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών μπανγκαλόους και η λειτουργία κέντρου θαλασσοθεραπείας (SΡΑ). 2. Οι μαρίνες: σε ιδιώτες με μακροχρόνια παραχώρηση (έως 40 χρόνια) σχεδιάζεται να ανατεθεί (μέσω διαγωνισμών) και η λειτουργία των μαρινών της ΕΤΑ στη Βουλιαγμένη και τη Μυτιλήνη.

Η μαρίνα της Βουλιαγμένης βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Μικρού Καβουρίου Αττικής. Εχει δυναμικότητα 106 σκαφών μήκους έως και 45 μέτρων.

Πρόκειται για VΙΡ μαρίνα η οποία φιλοξενεί κυρίως μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς. Το υπό παραχώρηση συγκρότημα, εμβαδού περίπου 35 στρ. περιλαμβάνει γραφεία (250 τ.μ.), εστιατόριο Μoorings (600 τ.μ., μισθωμένο), καταστήματα (110 τ.μ.), βοηθητικούς χώρους και αποθήκες (300 τ.μ.).

Η μαρίνα της Μυτιλήνης διαθέτει περίπου 200 θέσεις ελλιμενισμού και η λειτουργία της έχει ανατεθεί προσωρινά στην ΕΤΑ.

3. Τα Ξενία: οι διαγωνισμοί για ορισμένα Ξενία του ΕΟΤ (Βυτίνας, Σερρών, Ανδρου, Καλαμπάκας, Πλαταμώνα, Κοζάνης κ.λπ.) θα προκηρυχθούν όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, δεδομένου ότι κάποια από αυτά έχουν κριθεί διατηρητέα. Πάντως, στόχος της ΕΤΑ είναι η πώλησή τους και όχι η μακροχρόνια μίσθωσή τους.

ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ

της ΕΤΑ περιλαμβάνει πάνω από 70.000

στρέμματα γης και 371 ακίνητα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα, αξίας άνω των 380 εκατ. ευρώ