Με λίγες ελπίδες και υπό το βάρος της δολοφονικής επίθεσης της Χαµάς στη Δυτική Οχθη, ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα συναντήθηκε χθες µε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαµίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχµούντ Αµπάς, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανέναρξης των ειρηνευτικών συνοµιλιών για τη Μέση Ανατολή.


Ο νέος γύρος της προσπάθειας επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήµατος µετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Οµπάµα πρώτα µε τον Νετανιάχου και κατόπιν µε τον Αµπάς περιελάµβανε δείπνο χθες το βράδυ στο οποίο εκτός από τους ηγέτες Ισραήλ και Παλαιστινίων παρακάθησαν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αµπντάλα και ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουµπάρακ. Ο στόχος των συνοµιλιών, την έναρξη των οποίων θα ανακοινώσει επισήµως σήµερα η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είναι διπλός: ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ένα ασφαλές Ισραήλ. Πάντως, οι προσδοκίες είναι µικρές καθώς οι δύο πλευρές απέχουν σε όλα τα σηµαντικά θέµατα.

Πάντως χθες ο ισραηλινός υπουργός Αµυνας Εχουντ Μπαράκ, ο οποίος είχε συναντηθεί µυστικά τη Δευτέρα µε τον Αµπάς στην Ιορδανία, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιµο να παραχωρήσει µέρη της Ιερουσαλήµ στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο µιας τελικής ειρηνευτικής συµφωνίας. Πιθανή διαίρεση της Ιερουσαλήµ θα περιλαµβάνει «ειδικό καθεστώς» για τη διαχείριση των πιο ιερών τόπων της πόλης, είπε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Χααρέτζ». Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επανειληµµένα αντιταχθεί δηµόσια σε διαίρεση της Ιερουσαλήµ, και συγκεκριµένα στην παραχώρηση του ανατολικού, αραβικού τοµέα της πόλης, τον οποίο κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεµο των Εξι Ηµερών του 1967 και προσάρτησε – περιοχή την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν ως πρωτεύουσα του µελλοντικού κράτους τους. «Οι αραβικές γειτονιές όπου ζουν 250.000 Παλαιστίνιοι θα είναι δικές τους», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόµµατος. Ενδειξη όµως ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι διχασµένη είτε ότι γίνεται «διπλωµατικό παιχνίδι», αποτελεί το γεγονός πως αξιωµατούχος της ισραηλινής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον και ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυµία του δήλωσε ότι «η Ιερουσαλήµ θα παραµείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ» και πρόσθεσε: «Η θέση του πρωθυπουργού είναι πως η Ιερουσαλήµ αποτελεί ένα από τα θέµατα-κλειδιά που θα συζητηθούν».

Η δολοφονία τεσσάρων εβραίων εποίκων στη Χεβρώνα το βράδυ της Τρίτης από µέλης της Χαµάς συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στις διαπραγµατεύσεις παρά την έκκληση από όλες τις πλευρές να µη συνεχιστεί η βία και τη δήλωση του Μπαράκ Οµπάµα ότι «η χωρίς νόηµα αυτή σφαγή δεν θα σταµατήσει την ειρηνευτική διαδικασία». Οι παλαιστινιακές δυνάµεις ασφαλείας συνέλαβαν τη νύχτα περισσότερα από 150 µέλη της Χαµάς σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, την ίδια ώρα που εβραίοι έποικοι ανακοίνωναν ότι θα ξαναρχίσουν την ανέγερση νέων κατοικιών στην περιοχή παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ανακοινώσει το µερικό πάγωµα της κατασκευαστικής δραστηριότητας έως τις 26 Σεπτεµβρίου. Ο Μίτσελ ελπίζει

Παρ’ όλ’ αυτά τα εµπόδια η αµερικανική κυβέρνηση διά στόµατος Τζορτζ Μίτσελ, του ειδικού απεσταλµένου για τη Μέση Ανατολή, θεωρεί «ρεαλιστικό» το ενδεχόµενο να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός έτους οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εκτιµά ότι «υπάρχει ένα παραθυράκι» για τη συνύπαρξη των δύο κρατών.

«Αναγνωρίζουµε πως υπάρχουν πολλοί που έχουν αντίθετη άποψη και µας προτρέπουν να µην προσπαθήσουµε καν. Οµως πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος για ειρηνική λύση που θα σταµατήσει τη σύρραξη καθώς η εναλλακτική σε αυτό είναι η πιθανότητα ενός πολέµου που θα συνεχίζεται αέναα».

Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Ο Εχουντ Μπαράκ µίλησε για διαίρεση της πόλης, κάτι που διαψεύδεται από τον κύκλο του Νετανιάχου

«Η επιχείρηση Ιράκ έλαβε τέλος»


ΑΠΟ ΤΟ ανακαινισµένο Οβάλ Γραφείο, ο Μπαράκ Οµπάµα στην οµιλία του προς τον αµερικανικό λαό τόνισε ότι «η Αµερική αλλάζει σελίδα» µε τον τερµατισµό των πολεµικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και την προσπάθεια απεµπλοκής από αυτόν τον δαπανηρό πόλεµο που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 4.000 αµερικανών στρατιωτών και 100.000

ιρακινών αµάχων, το µυαλό του όµως είναι στις ενδιάµεσες εκλογές για το Κογκρέσσο που θα διεξαχθούν τον Νοέµβριο.

Εκλογές, στις οποίες όπως προβλέπει δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», το Δηµοκρατικό κόµµα θα υποστεί µεγάλη ήττα τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, µε ανοιχτή την πιθανότητα να χάσει τον έλεγχο και των δύο νοµοθετικών σωµάτων. Ετσι, ο Οµπάµα έδωσε πολιτικό τόνο στην οµιλία του για το Ιράκ: «Η επιχείρηση “Ελευθερία του Ιράκ” έλαβε τέλος και τώρα οι Ιρακινοί έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας τους. Αυτό ήταν η υπόσχεσή µου προς τον αµερικανικό λαό», τόνισε ο Οµπάµα.