Υπάρχει τίποτα καλύτερο από µια φρέσκια φράουλα στην εποχή της;


Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, δέχοµαι ένα τηλεφώνηµα από την κυρία Τασούλα ή, όπως αποκαλεί τον εαυτό της αστειευόµενη, κυρία Φράουλα, της οποίας το χωράφι επισκέπτοµαι. Τα φρούτα που ο άντρας της και εκείνη καλλιεργούν σε ένα µικρό κοµµάτι γης στα βόρεια στον Αγιο Στέφανο είναι η ποικιλία «Κηφισιά».

Κάθε χρόνο όταν συναντιόµαστε θρηνούµε για την εµπορευµατοποίηση ενός από τα πιο ντελικάτα φρούτα του κόσµου, αν και οι βοτανολόγοι την αποκαλούν ψευδοφρούτο ή επικουρικό φρούτο, σύµφωνα µε τον αείµνηστο ιστορικό τροφίµων Αlan Davidson. Αυτό οφείλεται στη µοναδική δοµή της φράουλας, τους σπόρους που σε αντίθεση µε αυτούς των άλλων φρούτων βρίσκονται εξωτερικά και είναι στην ουσία οι αληθινοί καρποί του φυτού. Η φράουλα, όπως το φραµπουάζ, ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών. Το φρούτο είναι ένα από τα λίγα που είναι ιθαγενή και στον Παλαιό και τον Νέο Κόσµο. Οι άγριες φράουλες στις χώρες της Μεσογείου προέρχονταν από την ποικιλία fragaria vesca. Μία άλλη ποικιλία, η F. Μoschata, ανήκει στην Κεντρική Ευρώπη. Στη Βόρεια και τη Νότια Αµερική υπάρχουν επίσης αυτοφυείς, άγριες ποικιλίες.

Παρά την πεντανόστιµη γεύση της, η άγρια φράουλα δεν καλλιεργείται και λόγω του µικροσκοπικού µεγέθους των καρπών της και της µικρής σοδειάς. Επειδή δε το µέγεθος φαίνεται ότι έχει σηµασία, οι καταναλωτές έχουµε την τάση να διαλέγουµε τις εµφανισιακά τέλειες φράουλες που συνήθως δεν έχουν καθόλου γεύση. Οι άγριες ποικιλίες έδωσαν ζωή σε πολλές καλλιεργούµενες ποικιλίες, η πλειονότητα των οποίων φύεται στο UC Davis, την αγροτική σχολή του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας. Μάλιστα πριν από αρκετά χρόνια είχα γράψει για τις φράουλες από το κτήµα της κ. Τασούλας για πρώτη φορά κι ένας έλληνας επιστήµονας από την παραπάνω σχολή επικοινώνησε µαζί µου ελπίζοντας να βρει τα ίχνη αυτής της ποικιλίας και να πειραµατιστεί προκειµένου να επιτύχει µεγάλη εµπορική καλλιέργεια.

Για µένα το καλύτερο µέρος για να φάει κάποιος φράουλα είναι το χωράφι – χυµώδης και ζεστή από τον ήλιο. Επίσης οι φράουλες µού αρέσουν σε γλυκό πάβλοβα, πάνω από φρεσκοχτυπηµένη σαντιγί σε βάση µαρέγκας. Ενας άλλος πολύ ωραίος τρόπος να απολαύσει κανείς τις φράουλες είναι είτε όπως αρέσει στους Αγγλους πάνω από φρέσκια σαντιγί, είτε ανακατεµένες µε εξαιρετικό ξίδι µπαλσάµικο και λίγη ζάχαρη, επίσης σερβιρισµένες πάνω από σαντιγί ή µασκαρπόνε όπως τις τρώνε οι Ιταλοί.

Επίσης οι φράουλες είναι πολύ ωραίες µαζί µε µία ή δύο µπάλες παγωτό καϊµάκι ή πάνω από αυθεντικό ντόπιο γιαούρτι, ιδίως το πρόβιο. Αυτό που πρέπει να αποφεύγουµε και µε κάνει να υποπτεύοµαι κάθε σεφ που τις σερβίρει είναι ένα κουτί φράουλες εκτός εποχής από κάποια µακρινή χώρα.

Αν και η συµβουλή αυτή χάνεται λίγο µε όλες αυτές τις φράουλες του εµπορίου που είναι τέλειες στην όψη και άγευστες στον ουρανίσκο, τα κριτήρια για να διαλέξει κάποιος φράουλα είναι η εµφάνιση και το άρωµα. Αναζητήστε εκείνες που έχουν ζωηρό κόκκινο χρώµα, είναι γυαλιστερές, εύσαρκες και αρωµατικές.

Τα «καπελάκια» τους θα πρέπει να είναι φρέσκα. Αποφύγετε τις φράουλες µε άσπρα σηµεία.

Μόλις τις πάτε σπίτι, βάλτε τες στο ψυγείο σε καλά αεριζόµενα καλάθια ώστε να αναπνέουν. Εάν δεν έχουν ωριµάσει πλήρως, αφήστε τες έξω για ένα βράδυ για να γλυκάνουν λίγο ακόµα. Θυµηθείτε:

για να έχουν την καλύτερη δυνατή γεύση, να τις πλύνετε πριν τις σερβίρετε. Οι φρέσκες φράουλες έχουν µικρή διάρκεια ζωής.

Απολαύστε τις αµέσως.

Η εµφάνιση και η µυρωδιά είναι τα κριτήρια για να διαλέξετε τις φράουλες

Σορµπέ φράουλα


Για 2 λίτρα 1 φλιτζ. ζάχαρη 1 φλιτζ. νερό 4 φλιτζ. φρέσκες φράουλες 3 κ.σ. φρέσκο χυµό λεµόνι 1.Φ [-1807τιάχνουµε πρώτα ένα απλό σιρόπι ανακατεύοντας το νερό µε τη ζάχαρη σε µια κατσαρόλα και βάζοντάς τα να πάρουν βράση. Αφήνουµε να βράσει το µείγµα σε χαµηλή φωτιά, µε το καπάκι, για 5 λεπτά. Αφήνουµε το σιρόπι να κρυώσει. Θα πρέπει να έχουµε περίπου 2 φλιτζάνια απλό σιρόπι.

2.Κ [-1679αθαρίζουµε τις φράουλες και τις πολτοποιούµε είτε σε πολυµηχάνηµα είτε πιέζοντάς τις µέσα σε ένα σουρωτήρι µε το κουτάλι. Θα πρέπει να πάρουµε περίπου 3½ φλιτζ. πουρέ φράουλας. Ρίχνουµε τον χυµό λεµονιού και το κρύο σιρόπι και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε και βάζουµε στο ψυγείο.

3.Παγώνουµετο µείγµα σε παγωτοµηχανή ή συσκευή για σορµπέ ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή ή σε ένα µπολ στην κατάψυξη, ανακατεύοντάς το πότε πότε, ώστε να µην κρυσταλλώσει. Μπορούµε επίσης να βάλουµε το µείγµα σε θήκες για παγάκια (θα χρειαστούµε περίπου τέσσερις) και να τα παγώσουµε καλά. Μετά χτυπάµε πολλά παγάκια σε πολυµηχάνηµα καθαρίζοντας τα πλαϊνά σηµεία µε µια λαστιχένια σπάτουλα αρκετές φορές. Κάθε δόση που χτυπάµε τη βάζουµε στην κατάψυξη ώστε να διατηρείται ώσπου να τελειώσουµε µε όλα τα παγάκια. Με τη µέθοδο αυτή το σορµπέ σερβίρεται καλύτερα µέσα σε 2-4 ώρες, µπορεί όµως να διατηρηθεί για αρκετές µέρες στην κατάψυξη _ το αφήνουµε στην ψύξη λίγο πριν από το σερβίρισµα. Το σορµπέ µε τη µεγαλύτερη περιεκτικότητα φρούτου θα παραµείνει πιο µαλακό.

Πλούσιες σε βιταµίνες


Οι αρχαίοι πρόγονοί µας δεν ήξεραν τη φράουλα. Ενώ υπάρχει η άγρια φράουλα στη Μεσόγειο, η καλλιέργεια του φρούτου άρχισε τον 14ο αιώνα. Αυτή που τρώµε σήµερα γεννήθηκε τον 18ο αιώνα στη Γαλλία και είναι παιδί ενός διεθνούς γάµου, µιας ποικιλίας της Χιλής και µίας της Βιρτζίνιας των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες φράουλες σήµερα είναι υβρίδια και έχουν µετατραπεί δυστυχώς σε αγροτικό βιοµηχανικό προϊόν ώστε να είναι πιο ανθεκτικές και να εµφανίζονται στην αγορά και πέραν της εποχής τους.

Οι φράουλες είναι πολύ θρεπτικές, πλούσιες σε βιταµίνη C, Ε, Α (καροτίνη), φωσφόρο, ιώδιο, ασβέστιο, µαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, τανίνη και φυτικές ίνες.

Οι φράουλες έχουν πολλαπλές χρήσεις ιδίως στη ζαχαροπλαστική.

Τρώγονται φρέσκες µε λίγη ζάχαρη, κονιάκ, σαντιγί, γίνονται µαρµελάδα, κοµπόστα, γλυκό κουταλιού, παγωτό, σορµπέ, γρανίτα, ζελέ, σάλτσα, κρέµα, µους, µπαίνουν σε τάρτες, τούρτες, κέικ, ταιριάζουν µε γιαούρτι, σοκολάτα, µαλακά τυριά, ξηρούς καρπούς κ.ά. Χρησιµοποιούνται επίσης σε σαλάτες.