«Μα, καλά, πώς τα καταφέρετε να χρεοκοπήσετε;» ρώτησε γελώντας ο ταξιτζής τον φίλο μου που ήταν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Όταν όμως οι οδηγοί ταξί στο Τσέλσι μιλούν για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Κρούγκμαν και ο Ρουμπινί σχολιάζουν τις δηλώσεις Παπακωσταντίνου, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και οι «Φαϊνανσιαλ Τάιμς», που κανονικά γράφουν δυο μονόστηλα τον χρόνο για τη χώρας μας, έχουν τρία πρωτοσέλιδα την εβδομάδα για την ελληνική οικονομία, προφανώς, κάτι δεν πάει καλά. Που απεικονίζεται καθημερινά στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου. Και είναι φανερό ότι θα έπρεπε να κάνουμε το παν για να πάψουμε να είμαστε το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αυτό το στοιχειώδες η κυβέρνηση φαίνεται να μην το έχει ακόμη αντιληφθεί. Γι΄ αυτό και εξαγγέλλει – στο όνομα της διαφάνειας- Εξεταστική Επιτροπή για να βρει, λέει, ποιες κυβερνήσεις και με ποιους τρόπους έδιναν λάθος στοιχεία στην Κομισιόν! Μα, όλες το έκαναν. Όπως και οι αντίστοιχες ιταλικές, πορτογαλικές και ισπανικές, αφού τους το επέτρεπε το σύστημα. Ποιο θα είναι, άραγε, το πολιτικό κέρδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου αν αποδείξει ότι οι κ. κ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου «μαγείρευαν» τα στοιχεία; Οι πολίτες έχουν έτσι κι αλλιώς αποφανθεί πολιτικά, καταψηφίζοντας με τα δυο χέρια τη Ν.Δ. Άσε που είναι βέβαιο ότι μια Εξεταστική θα φτάσει και στη «δημιουργική λογιστική» των κυβερνήσεων Σημίτη- χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να μπει η χώρα στην ΟΝΕ.

Άρα, μια Εξεταστική θα δώσει πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα κι εδώ και καιρό λένε ότι δεν θα έπρεπε να μετέχει στο ενιαίο νόμισμα. Ενώ δίνει λαβή στον κ. Σαμαρά να αποκηρύξει τη συναίνεση στην οικονομία σε μια στιγμή που η κυβέρνηση χρειάζεται ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την πρωτοφανή κρίση.

Συμπέρασμα: τα πολιτικά λάθη μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν κάποιος δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις να τα «μαζέψει». Υπάρχει, όμως, χρόνος για πάρει τη σημαία της Εξεταστικής ο… αέρας.