Στο κυριακάτικο τραπέζι αποτυπώνεται η ευτυχία μιας πολυμελούς οικογένειας, όπως υποστηρίζει ο επί σχεδόν δύο δεκαετίες πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος κ. Βασίλης Θεοτοκάτος. Ωστόσο, τονίζει πως η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των πολύτεκνων με πράξεις και όχι με άλλα λόγια.


Αν τα παιδιά είναι ευτυχία, σε σας πρέπει να ξεχειλίζει!

Είναι πράγματι ευτυχία και αυτή απολαμβάνουν οι πολύτεκνοι στο μεσημεριανό τραπέζι της Κυριακής, που τους δίνεται η ευκαιρία να είναι όλοι παρόντες.

Πώς καλύπτονται οι ανάγκες;

Στους πολυτέκνους αυτή η δυσκολία αμβλύνεται γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών με το να μοιράζονται τα πράγματα μεταξύ τους και τα μικρότερα αδέλφια να χρησιμοποιούν τα πράγματα των μεγαλυτέρων λιγοστεύει τις ανάγκες.

Ποια «προνόμια» απολαμβάνει μια πολύτεκνη οικογένεια;

Μετεγγραφές φοιτητών, επίδομα και σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα, 20% στις προσλήψεις ορισμένων κατηγοριών, ειδικό ποσοστό στις εισαγωγές στις στρατιωτικές σχολές και σχολές της Αστυνομίας, μισό εισιτήριο στις συγκοινωνίες.

Είναι αρκετά;

Ικανοποιούν ορισμένες ανάγκες, πλην όμως δεν καταστούν ελκυστική για νέα ζευγάρια την εικόνα της πολύτεκνης οικογένειας.

Ποιες άμεσες προτεραιότητες πρέπει να καλυφθούν;

Διατήρηση των υπαρχόντων μέτρων, αύξηση του επιδόματος πολύτεκνης μητέρας και άμεση αλλαγή στο φορολογικό σύστημα. Ο πολύτεκνος φορολογείται χειρότερα από τον άγαμο.

Έχετε εγγυήσεις ή μένουν οι υποσχέσεις;

Εγγυήσεις για να ληφθεί πρόνοια δεν υπάρχουν. Δίδονται υποσχέσεις, που τις περισσότερες φορές δεν υλοποιούνται.

Προνόμια των τριτέκνων. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά;

Σε λίγα διαφέρουν. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων για τους τριτέκνους, αλλά αντίθετοι στον χαρακτηρισμό τους ως πολυτέκνων.

Συναντηθήκατε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με ποια αφορμή;

Τον εορτασμό της ημέρας των πολυτέκνων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Τι σας υποσχέθηκε;

Ο κ. Παπούλιας είναι ο μόνος Πρόεδρος που μίλησε για την εφιαλτική κατάσταση της υπογεννητικότητας και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας και διαπίστωσε την ανάγκη λήψης μέτρων. Υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα το Προεδρικό Μέγαρο θα είναι ανοικτό γι΄ αυτούς.

Με τη νέα κυβέρνηση έχετε έρθει σε επαφή;

Έχουμε υποβάλει τις σχετικές προτάσεις για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη (φορολογικό κ.λπ.).

Διαπιστώσατε ενδιαφέρον για αλλαγή πολιτικής;

Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα χαράξει μία νέα στρατηγική στο ζήτημα του δημογραφικού και των πολυτέκνων και δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της προκατόχου της, για το καλό της πατρίδας και της ίδιας, για να μην έχει και αυτή την ίδια τύχη.

Η λύση είναι θέμα μιας κυβέρνησης ή μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας;

Αποτελεί ζήτημα βούλησης μιας κυβέρνησης. Όποτε ήρθαν στη Βουλή πραγματικά μέτρα υπέρ των πολυτέκνων όλες οι πτέρυγές της έλαβαν θέση υπέρ τους.

Υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση των δομών που αφορούν τους πολύτεκνους;

Υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά μπορεί να μεταβληθεί σε ευκαιρία, εάν η κυβέρνηση αποδείξει ότι έχει τη βούληση να νοικοκυρέψει το Κράτος. Περιθώρια υπάρχουν, θέμα προτεραιοτήτων είναι. Στείλατε μια επιστολή στον υπουργό Οικονομικών για το φορολογικό. Η μεγαλύτερη αγωνία σας;

Αν στα μέτρα θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των παιδιών άνω των τριών, δεδομένου ότι στα εκάστοτε μέτρα συνήθως αγνοείται. Η επιστολή περιέχει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Η υιοθέτησή τους θα αποδείξει εάν ο υπουργός θα χαράξει νέα πορεία. Λάβατε απάντηση;

Πρέπει να δοθεί στην πράξη. Θα επιχειρήσετε επαφές με άλλους υπουργούς;

Αναμφισβήτητα. Οι νέοι υπουργοί πρέπει να αποδείξουν ότι δεν μένουν στα λόγια, αλλά είναι άνθρωποι των πράξεων και θα σταματήσουν τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας.

Πολλές οικογένειες μεταναστών είναι πολύτεκνες. Με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για καλύτερες πολιτικές;

Ουσιαστικά δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές για τους πολύτεκνους με το νέο νομοσχέδιο.

Αισθάνεστε ως «όαση» για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα όχι απλώς έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας, αλλά κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ένα απέραντο γηροκομείο. Οι πολύτεκνοι μπορεί να δίνουν μία ελπίδα, αλλά δεν είναι τόσοι ώστε να ανατρέπουν την κατάσταση. Το κατάντημα του Ασφαλιστικού έχει άμεση σχέση με την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού.

Μπορεί να υπάρχει συντονισμός στην καθημερινότητα μιας πολύτεκνης οικογένειας;

Με προτεραιότητα τα παιδιά, με θυσίες συντονίζεται η καθημερινότητα που ταλανίζει τους πολύτεκνους και μάλιστα στις μεγάλες πόλεις με τα προβλήματα στις μετακινήσεις κ.λπ.

Θα συμβουλεύατε ένα νέο ζευγάρι να κάνει πολλά παιδιά;

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα νέα ζευγάρια πρέπει να αποκτήσουν πολλά παιδιά, γιατί τότε θα υπάρξει ελπίδα ότι αυτή η πατρίδα θα έχει μέλλον και δεν βαδίζει προς το τέλος της ιστορίας της.

Η ευτυχία βρίσκεται στα παιδιά.

Στο χέρι τους είναι να την απολαύσουν.