Την απόφασή του να προτείνει τον νομικό και πολιτικό επιστήμονα Γιάννη Μάνο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ως πρόεδρο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ανακοίνωσε χτες το βράδυ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Έτσι πληρώνεται η θέση η οποία χήρευσε μετά την απώλεια του Χρήστου Δ. Λαμπράκη.

Ο Γιάννης Μάνος είχε μέχρι σήμερα την ευθύνη του επιτυχημένου προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων επιστήμης, φιλοσοφίας, τεχνών Μegaron Ρlus στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Γεννημένος το 1944 στην Αθήνα, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια διαδοχικά των Παρισίων, Βρυξελλών και Γενεύης. Έχει πάρει δίπλωμα D.Ε.S. (Diplome d΄ Εtudes Superieures) στο Δημόσιο Δίκαιο και είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών με διατριβή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, ειδικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ) και αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ, ενώ το 1966 ο Γεώργιος Παπανδρέου τον όρισε Γραμματέα στην ΕΔΗΝ. Για τη δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.

Από το 1969 έως το 1974 εργάστηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας και ερευνών στο Συνταγματικό Ελβετικό Δίκαιο, το Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο και τη Γενική Θεωρία του Κράτους στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Συνεργάτης του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου, διετέλεσε από το 1974 μέχρι το 1994 Σύμβουλος Διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος όπου ασχολήθηκε με θέματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, οργανωτικά, χρηματοπιστωτικά, διεθνών σχέσεων καθώς και με θέματα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Το 1994 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και Οfficer του Global Νetwork of Βanking Αssociations (Παγκοσμίου Δικτύου Τραπεζικών Σχέσεων).

Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002 διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Από τον Νοέμβριο του 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, και Σύμβουλος Διοικήσεως. Είναι δε μέλος της εκδοτικής επιτροπής του ενθέτου «Βήμα Ιδεών».

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου του Ολυμπιακού Χωριού. Είναι ακόμη μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», του Συλλόγου «Ο κύκλος της Πάτμου» και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού (Societe Εuropeenne de Culture).

Είναι σύζυγος της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος (στο «Τρένο στο Ρουφ») Τατιάνας Λύγαρη.