«Το κόρφμπολ είναι ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα, ενώ η ιδιαιτερότητα να συνυπάρχουν παίκτες και των δύο φύλων το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Στο τέλος του αγώνα αυτό που μετράει είναι ότι όλοι έχουν προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα. Και ότι έχουν χύσει ποτάμια ιδρώτα!».


O Τριαντάφυλλος Παπαφλωράτος είναι διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Λάτρης του αθλητισμού, ιδιαίτερα του μπάσκετ, αποφάσισε να επισκεφθεί το γυμναστήριο του πανεπιστημίου προκειμένου να αθληθεί με τους συμφοιτητές του. Εκεί, έμαθε για το κόρφμπολ, ένα άθλημα-συνδυασμό πολλών αθλημάτων, το χαρακτηριστικό του οποίου ήταν ότι οι ομάδες ήταν μεικτές. Σήμερα είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας, η οποία πριν από δύο χρόνια έφτασε και στην κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

«Από την πρώτη στιγμή το είδα σαν διασκέδαση. Το ότι παίζουν μαζί άνδρες και γυναίκες όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα, αλλά τις περισσότερες φορές εκείνες είναι οι πρωταγωνίστριες του αγώνα. Η συνεργασία είναι άψογη, όλοι είναι ισότιμοι, ενώ περνάμε όλοι πολύ καλά. Επιπλέον, είναι εξαιρετική σωματική άσκηση, αφού γυμνάζει ταυτόχρονα με το σώμα και το μυαλό», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τριαντάφυλλος Παπαφλωράτος.

Το κόρφμπολ ή ολλανδική καλαθόσφαιρα, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ήταν έμπνευση ενός Ολλανδού δασκάλου, ο οποίος το 1902, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σουηδία, ανακάλυψε ένα άθλημα παρεμφερές με το μπάσκετ. Με την επιστροφή του, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα άθλημα στο οποίο θα μπορούν να αγωνίζονται ισότιμα άνδρες και γυναίκες κι έτσι γεννήθηκε το μοναδικό άθλημα που μέχρι και στις μέρες μας συνδυάζει αυτό το στοιχείο. Το κόρφμπολ σήμερα παίζεται σε 57 χώρες παγκοσμίως, ενώ κατά καιρούς έχει προταθεί και στα υπό ένταξη Ολυμπιακά Αθλήματα.

10 ομάδες

Το κόρφμπολ ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας και δειλά δειλά άρχισε να αποκτά πολλούς αθλητές και θεατές. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10 ομάδες, οι περισσότερες στη Β. Ελλάδα, ωστόσο λείπει η οργάνωση για την προώθηση του αθλήματος. Παρόλα αυτά, όσοι ασχολούνται προσπαθούν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

«Το κόρφμπολ δεν είναι χειρότερο αγώνισμα από τα περισσότερο δημοφιλή, παρότι δεν αποτελεί το καλύτερο δυνατό για μια γυναίκα ή ίσως να είναι και υπονομευτικό για την ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων που γενικώς στα αγωνίσματα δεν είναι αντάξια των σύγχρονων προοδευτικών αντιλήψεων. Για το λόγο αυτό, ιδίως εντός των πανεπιστημίων οφείλουμε να τα επανεξετάσουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του γυμναστηρίου του Παντείου και από τους πρώτους που έφεραν το άθλημα στην Ελλάδα κ. Χρήστος Ρούσσος.

Θεαματικό παιχνίδι

«Το κόρφμπολ χρειάζεται τόση κινητικότητα και ενέργεια που μετά το τέλος του αγώνα είμαστε εξαντλημένοι. Γι΄ αυτό πολλές φορές οι γυναίκες έχουμε πλεονέκτημα απέναντι στους άντρες που μπορεί να υπερτερούν σε μυϊκή δύναμη, αφού είμαστε πιο ευκίνητες και γρήγορες και πολλές φορές γινόμαστε το “μυαλό” της ομάδας», λέει στα «ΝΕΑ» η Ρούλα Αθανασούλια, τεταρτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παίκτρια σε ομάδα μπάσκετ, διακρίνεται και στο κόρφμπολ, ενώ οι συμπαίκτες της αναγνωρίζουν τις ικανότητές της στην οργάνωση του παιχνιδιού. «Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ μας. Είναι κάτι διαφορετικό, έχει θέαμα και είναι καλή γυμναστική και, ταυτόχρονα, δείχνει ότι μπορούν άνδρες και γυναίκες να συνδυάσουν τις ικανότητές τους», λέει.

Εκπαιδευτικό εργαλείο

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο προπονητής της ομάδας κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επικαλούμενος την εμπειρία του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το κόρφμπολ θα μπορούσε να γίνει και ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. «Αντίθετα με τα υπόλοιπα αθλήματα, όπου πολλές φορές ξεχωρίζει το ατομικό ταλέντο, αν το κόρφμπολ μπορούσε να διδαχθεί από το δημοτικό σε όλα τα παιδιά, θα μπορούσε να διαμορφώσει από νωρίς έναν τρόπο σκέψης που θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, τη συνεργασία και την ομαδικότητα, που θα συνόδευε τα παιδιά και στην υπόλοιπη ζωή τους», επισημαίνει.

ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ

Η ολλανδική καλαθόσφαιρα θεωρείται εξαιρετική γυμναστική για το σώμα αλλά και το μυαλό

Πιο εγκεφαλικό από το μπάσκετ


ΤΟ ΚΟΡΦΜΠΟΛ παίζεται σε γήπεδο διαστάσεων χάντμπολ, χωρισμένο σε δύο ίσες ζώνες. Στο κέντρο της καθεμίας τοποθετείται ένας στύλος ύψους 3,5 μ., στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το καλάθι. Ο αγώνας διαρκεί δύο ημίωρα. Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται τέσσερα άτομα, δύο άνδρες, δύο γυναίκες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο απέναντι καλάθι, όπου οι δύο ομάδες παραμένουν αδρανείς. Η μπάλα μοιάζει με εκείνη του ποδοσφαίρου, ωστόσο οι παίκτες την αλλάζουν μεταξύ τους με τα χέρια. Ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να σκάσει την μπάλα, μπορεί να κάνει ένα μόνο βήμα με αυτήν στα χέρια, ενώ κάθε καλάθι, ανεξάρτητα από την απόσταση, μετρά για ένα πόντο. Μετά την επίτευξη δύο πόντων, η μπάλα μεταφέρεται στο άλλο καλάθι και οι ρόλοι μεταξύ αμυντικών και επιθετικών αλλάζουν.

Το παιχνίδι έχει πολλές ιδιαιτερότητες, αφού μπορεί μεν να συνυπάρχουν άνδρες και γυναίκες, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί ο ένας να μαρκάρει τον άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αλλαγές, οι οποίες γίνονται ακριβώς όπως στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον απαγορεύεται οποιαδήποτε σωματική επαφή, χτύπημα της μπάλας με τα πόδια ή το κράτημά της, ενώ όταν κάποιος αμύνεται δεν έχει το δικαίωμα να σκοράρει. Αν παρ΄ όλα αυτά ο αμυντικός προλάβει πριν από το σουτ και στηθεί με τα χέρια υψωμένα μπροστά από τον αντίπαλό του σε απόσταση περίπου ενός μέτρου, τότε το φάουλ χρεώνεται στον επιτιθέμενο.