Σε πλήρη διάσταση βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου στη Βουλή. Η κυβέρνηση, η οποία αφήνει πλέον στον αέρα τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, διαψεύδει πως ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει τον Γιώργο Παπανδρέου προεκλογικά ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί σε διψήφιο νούμερο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, που ανέλαβε να δημοσιοποιήσει τη θέση της κυβέρνησης για το μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Σεπτεμβρίου διατύπωσε «εκτίμηση που έκανε λόγο για μονοψήφιο αριθμό ελλείμματος με τάση προς το διψήφιο». Τα όσα είπε ο κ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε το απόγευμα στη Βουλή και ο υπουργός των Οικονομικών που ήταν παρών στην ενημέρωση που είχε γίνει στον Γ. Παπανδρέου και τη Λούκα Κατσέλη, λίγο μετά την προκήρυξη εκλογών. «Ο κ. Προβόπουλος μας ενημέρωσε ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν στο 8% και πήγαινε για διψήφιο νούμερο. Δεν μας ενημέρωσε, όμως, για το ότι θα έφτανε στο 12,7%», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν ότι το έλλειμμα θα έφτανε σε αυτό το σημείο». Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να καλύψει χθες τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν και δέχεται πλήθος πιέσεων από διάφορες πλευρές. Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα να μένει ακάλυπτος ο κ. Παπακωνσταντίνου», και πρόσθεσε ότι έχει ένα «πάρα πολύ δύσκολο έργο», συμπληρώνοντας ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ένα τιτάνιο έργο που απαιτεί συλλογική προσπάθεια για να τελεσφορήσει.

Πάντως σε σχέση με τον κ. Προβόπουλο, κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι το τελευταίο διάστημα «φαίνεται να συντονίζει το βήμα του με την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν» και πως «οι εκτιμήσεις του δεν είναι ξεκομμένες από τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από το εξωτερικό για τη λήψη μέτρων- σοκ για την οικονομία». Υποστήριζαν επίσης ότι ο κ. Προβόπουλος «θα νομιμοποιούνταν να κάνει δηλώσεις όπως αυτές που έκανε προχθές, αν από τον Μάιο είχε προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το πού θα έφτανε το έλλειμμα λόγω της πολιτικής τής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ακόμη κι όταν ο Παπαθανασίου ισχυριζόταν ότι το έλλειμμα ήταν στο 6%, προτίμησε να σιωπήσει, ενώ γνώριζε ότι ήταν ήδη διπλάσιο».

Ωστόσο, η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να υποδείξει στον κ. Προβόπουλο να παραιτηθεί από τη θέση του.

Θέση για το θέμα πήραν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θερίζει τις θύελλες των μικροκομματικών ανέμων παροχολογίας, που έσπειρε» και πρόσθεσε ότι «τόσο οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και οι ίδιες οι προεκλογικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι “γνώριζαν”».

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., αλλά και οι κ.κ. Αλμούνια και Προβόπουλος «γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Αποκάλυψε ότι προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής γνώριζαν, τους είχε ενημερώσει για το ύψος του ελλείμματος. Άρα, όλος ο καβγάς που γινόταν, γινόταν για τα μάτια του κόσμου».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:

«Ο κ. Προβόπουλος μας ενημέρωσε ότι το έλλειμμα ήταν στο 8% και πήγαινε για διψήφιο.

Δεν μας είπε, όμως, ότι θα έφτανε στο 12,7%»

«Μας θέλει συνενόχους με τη Ν.Δ.»

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν διάχυτη χθες, και στο εσωτερικό της διατυπώθηκαν απόψεις να υπάρξει πλήρης αποδοκιμασία του για τη στάση που τηρεί τώρα έναντι εκείνης που τηρούσε την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Υποστηρίχθηκε η άποψη να καταλογιστεί στον κ. Προβόπουλο βαριά αμέλεια στην άσκηση των καθηκό- ντων του ως εποπτεύοντος τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στη λογική ότι αν το είχε κάνει εγκαίρως, πιθανότατα η χώρα να μη βρισκόταν σε τόσο δυσμενή θέση σήμερα. Ωστόσο, επικράτησαν άλλες απόψεις, με τις οποίες τελικά συντάχθηκε και η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, να δειχθεί η δυσφορία της κυβέρνησης και να αποδοκιμαστεί έμμεσα ο κ. Προβόπουλος. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εκείνο που είχε στη διάθεσή του τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και επίσης δεν γνώριζε τι είδους ήταν τα στοιχεία που διαβίβαζε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, υποδεικνύοντας εμμέσως ότι ο κ. Προβόπουλος τα γνώριζε όλα αυτά ως εκ της θέσεώς του και δεν έκανε τίποτε.

Ο κ. Πεταλωτής πάντως κατηγόρησε ευθέως τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι καταβάλλει «προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών (για την κατάσταση) σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση», κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν αποδέχεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, που ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον διοικητή, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και ο κ. Προβόπουλος τη δική του» και όταν ρωτήθηκε για το αν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κάνει καλά τη δουλειά του, απάντησε κοφτά με τη φράση «η κυβέρνηση, ναι».