Η υγεία του παιδιού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους γονείς, με τη διατροφή να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση ενός υγιούς και εύρωστου οργανισμού, ακόμη και τις ώρες που δεν το έχουν κοντά τους.

Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στο ξεκίνημα της ημέρας θα βοηθήσει το παιδί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις δραστηριότητες, τόσο τις σωματικές όσο και τις πνευματικές.

Πέρα όμως από το πρωινό γεύμα, το παιδί θα πρέπει να τρώει και στο σχολείο. Η κατανάλωση των ενδιάμεσων γευμάτων, των λεγόμενων σνακ, είναι πολύ σημαντική καθώς εφοδιάζουν το παιδί άμεσα με ενέργεια και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Είναι προτιμότερο να ετοιμάζουν οι ίδιοι οι γονείς το κολατσιό του παιδιού τους έτσι ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα αλλά και την ασφάλειά του. Ένα σωστό κολατσιό θα πρέπει να περιέχει ως βάση σύνθετους υδατάνθρακες και να εφοδιάζει το παιδί με βιταμίνες, φυτικές ίνες, «καλά» λιπαρά, τονώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Βιταμίνη C και Ε, ψευδάργυρος και καροτενοειδή, φαίνεται να αποτελούν σημαντικά υλικά της προστατευτικής «ασπίδας» του οργανισμού μας και τα βρίσκουμε σε λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, καρότο, ντομάτα, πιπεριά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια.

Ένα υγιεινό και ισορροπημένο κολατσιό περιλαμβάνει:

● Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μαλακή μαργαρίνη, γαλοπούλα και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών. Εάν προσθέσουμε και λίγη ντομάτα ή αγγούρι, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θρεπτική του αξία.

● Σουσαμένιο κουλούρι, σκέτο ή γεμιστό με τυρί, με ένα μέτριο φρούτο.

● 1 κομμάτι σπιτική πίτα, π.χ.

σπανακόπιτα, εμπλουτισμένη και με μυρωδικά (π.χ. άνηθο, μάραθο).

● Κράκερς με μία συσκευασία 100% φυσικού χυμού.

● 1 κομμάτι σπιτικά φτιαγμένη πίτσα με ντομάτα, μανιτάρια και τυρί.

● Γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λίγο μέλι και ωμούς ξηρούς καρπούς.

Ο Α. Παπαλαζάρου είναι διαιτολόγος- διατροφολόγος ΜSc