«Όταν το φως από ένα λέιζερ πέσει πάνω στο μάτι ενός πιλότου, μπορεί να τον τυφλώσει για δύο έως πέντε δευτερόλεπτα. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε ένα σκοτεινό θάλαμο, να ανοίγει ξαφνικά μια πόρτα και να του ρίχνουν με έναν προβολέα στο πρόσωπο».


O πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας κ. Γρηγόρης Κωσταντέλλος εξηγεί στα «ΝΕΑ» πώς μπορεί να επηρεάσει η ακτίνα ενός λέιζερ τους χειρισμούς ενός πιλότου κατά τη διαδικασία καθόδου- σε ύψος 1.000 έως 1.500 ποδών- όταν τα φώτα στο πιλοτήριο είναι χαμηλά και οι κόρες των ματιών διαστέλλονται για να υπάρχει μακρινή οξύτητα. Τα στιλό- λέιζερ αρχικά σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν από καθηγητές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς που με αυτά έδειχναν σε κάποιο σημείο αναφοράς, ωστόσο γρήγορα εξελίχθηκαν σε επικίνδυνη μόδα, αφού πέρασαν στα χέρια παιδιών και οπαδών που τα χρησιμοποιούν είτε ως «παιχνίδι» είτε για να παρενοχλήσουν τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Ισχυρότατα λέιζερ άλλωστε χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ανδρών των ΜΑΤ στα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου. Λέιζερ πωλούνται πια ακόμη και προσαρμοσμένα σε παιδικά παιχνίδια- κυρίως πλαστικά πιστόλια. Η δίωξη

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δίωξη που άσκησε πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Ρόδου σε δύο ανήλικους, οι οποίοι με συσκευές λέιζερ «σκόπευαν» αεροσκάφος που προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή των νεαρών είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να προσγειωθεί με σημαντική καθυστέρηση, καθώς ο πιλότος αδυνατούσε να συγκεντρωθεί.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη λέιζερ και ο καθένας μπορεί να τα προμηθευτεί- χωρίς κανέναν έλεγχο- από καταστήματα με ηλεκτρολογικά προϊόντα, περίπτερα ακόμη και πλανόδιους πωλητές. Η τιμή τους κυμαίνεται από 4 ευρώ για ένα λέιζερ που έχει ακτίνα μερικές εκατοντάδες μέτρα και μπορεί να φτάσει τα 15 ευρώ για όσα έχουν ακτίνα μέχρι και 5 χιλιόμετρα. Ωστόσο, μερικά καταστήματα διαθέτουν λέιζερ των οποίων η ισχύς φτάνει ακόμη και τα 10 μιλιβάτ και η τιμή τους φτάνει τα 50 έως 60 ευρώ. Από την πλευρά τους, καταστηματάρχες δηλώνουν στα «ΝΕΑ» πως δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιήσει το λέιζερ ο αγοραστής του. «Είναι σαν τα όπλα. Άλλος τα χρησιμοποιεί για κυνήγι και άλλος για να σκοτώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας.

«Εκεί που η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου είναι κατά τη διαδικασία προσγείωσης. Οι πιλότοι σε αυτήν τη φάση πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι, oποιαδήποτε παρενόχληση μπορεί να αποβεί μοιραία», επισημαίνει ο κ. Κωσταντέλλος. Το περιστατικό της Ρόδου δεν είναι το μοναδικό. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25 περιστατικά στα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Μυτιλήνης, του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ

Με μόλις 15 ευρώ ένας ανήλικος μπορεί να προμηθευτεί λέιζερ με ακτίνα 5 χιλιομέτρων

Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και τύφλωση


«ΣΤΑ ΛΕΪΖΕΡ όλα τα φωτόνια είναι συγχρονισμένα. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται πάρα πολύ η ένταση του φωτός. Αν ρίξουμε αυτό το φως για αρκετή ώρα στο μάτι ενός ατόμου μπορεί να προκληθεί ακόμη και μόνιμο έγκαυμα στην ωχρά κηλίδα- δηλαδή μόνιμη τύφλωση- που μοιάζει πάρα πολύ με το έγκαυμα που παθαίνουν κάποιοι από ατύχημα στην έκλειψη ηλίου», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο χειρουργός- οφθαλμίατρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Τάσος Κανελλόπουλος. Βέβαια, όπως επισημαίνει, σε αυτό παίζει ρόλο η απόσταση από την οποία θα δεχθεί κάποιος τη δέσμη φωτός, η συχνότητα του λέιζερ αλλά και το πόσο θα είναι επικεντρωμένο το βλέμμα στο φως.

Ο δήμαρχος Πειραιά και παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Παναγιώτης Φασούλας, ήταν από τους πρώτους αθλητές που είχαν αντιδράσει έντονα για τα λέιζερ. «Θυμάμαι το 1996 σε αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού στο κλειστό του ΟΑΚΑ, τη στιγμή όπου ετοιμαζόμουν να εκτελέσω βολές, ξαφνικά νιώθω να χάνω το φως μου, να τυφλώνομαι κυριολεκτικά από μια ακτίνα λέιζερ, με την οποία σημάδευε τα μάτια μου κάποιος ανεγκέφαλος οπαδός. Διερωτήθηκα τότε τι κάνει ορισμένους ανθρώπους και ανατρέπουν, ελαφρά τη καρδία, τις προτεραιότητες στον αξιακό τους κώδικα. Είναι αυτονόητο για κάθε λογικό άνθρωπο να προηγείται η υγεία, η ακεραιότητα και η ασφάλεια από το οποιοδήποτε σκορ ή από το οποιοδήποτε κακόγουστο αστείο ή πλάκα».