«Πάνω από 20 χρόνια ποτίζω, σκαλίζω και φυτεύω δένδρα. Παίρνω νερό από το πηγάδι του κτήματος 11 ώρες κάθε μέρα. Δυστυχώς, είναι μόνο για πότισμα. Και λέω δυστυχώς, επειδή υπήρξαν μέρες που μαζευόταν εδώ όλη η γειτονιά και κατασκήνωνε για να μην περάσουν οι μπουλντόζες και καταστρέψουν το κτήμα» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Μελισσηνός, που μετέχει ανελλιπώς στην προσπάθεια εκατοντάδων άλλων φίλων, γειτόνων, γνωστών και αγνώστων, που θέλουν να κρατήσουν τα Πατήσια μερικά κομμάτια από το παλαιό γνώριμο και στοιχειωδώς ανθρώπινο πρόσωπό τους.


Η κινητοποίηση των κατοίκων, εξάλλου, οδήγησε στη διάσωση του πράσινου χώρου της πρώην ταβέρνας «Γαζία» και κρατάει, ακόμη, πράσινο και κοινόχρηστο το πρώην κτήμα των Καλλιφρονάδων και τη Βίλα Δρακόπουλου.

Συνολικά, περισσότεροι από 10 κοινόχρηστοι χώροι στην Αθήνα έχουν διασωθεί, άλλοι μόνιμα κι άλλοι προσωρινά, από το τσιμέντο χάρη στην παρέμβαση των ανθρώπων της γειτονιάς. Στις τέσσερις περιπτώσεις: «Γαζία», Αγορά Κυψέλης, Βίλα Δρακόπουλου και Κτήμα Κανελλόπουλου οι προσπάθειες υπερκαλύπτουν τη δεκαετία ενώ οι νεώτερες μάχες της γειτονιάς δίνονται στη Νέα Σμύρνη, στα Εξάρχεια, στο Χαλάνδρι και στην Πλατεία Αμερικής.

«Στις μάντρες της Αθήνας πριν από 30 χρόνια υπήρχαν τριανταφυλλιές, γιασεμιά. Στους κήπους, δένδρα και σε μερικές πλατείες πλατάνια. Σήμερα, κυριαρχούν οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και οι τυποποιημένες πλατείες με τα σιντριβάνια», σημειώνει ο κ. Παναγιώτης συνταξιούχος μηχανικός που συνηθίζει να παίζει τάβλι στο φιλόξενο στέκι του Συνδέσμου για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια, το οποίο αριθμεί, τώρα 800 ενεργά μέλη που προσφέρουν εθελοντικά εργασίες και υπηρεσίες, χειμώνα- καλοκαίρι, στο πρώην Κτήμα Κανελλόπουλου. Οι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να σώσουν από τις μπουλντόζες 12 δένδρα και πρόσθεσαν δεκάδες άλλα δίπλα τους μέσα στα 21 χρόνια που διαρκεί η κατάληψη αυτού του χώρου.

Βοηθοί στην πολύχρονη προσπάθεια των κατοίκων είναι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και κοινωνικής τάξης. Από το 2004, έχουν δημιουργήσει ανοιχτό σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες και αλυσίδα αλληλεγγύης με χιλιάδες κόσμου, που προτιμάει το «πράσινο, αντί τσιμέντου να γίνει», όπως γράφουν και οι ανακοινώσεις της γειτονιάς των Εξαρχείων στο νεώτερο χρονικά αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο που φύτρωσε, κυριολεκτικά, στον χώρο που ορίζουν οι δρόμοι Ναυαρίνου- Ζωοδόχου Πηγής- Χαριλάου Τρικούπη και όπου μέχρι πέρσι λειτουργούσε υπαίθριο γκαράζ.

«Συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και την καρδιά μας» γράφουν στο μπλογκ (parkingparko. blogspot. com), που δημιούργησαν με απόφαση ανοικτής συνέλευσης.

«Αρχικά αντιμετώπισα με ενθουσιασμό την όλη προσπάθεια των κατοίκων και φίλων των Εξαρχείων στο πρώην πάρκινγκ, όμως ο Δήμος της Αθήνας ακόμα επεξεργάζεται την πρόταση που έκανε πριν από πέντε μήνες για την ανταλλαγή του με τα μικρασιατικά προσφυγικά κτίρια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας» επισημαίνει ο μηχανικός και εκλεγμένος ως β΄ αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης. «Το Τεχνικό Επιμελητήριο νοικιάζει προς το παρόν γραφεία στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας και Λέκκα, με αποτέλεσμα οι πιέσεις των μηχανικών για επίσπευση των διαδικασιών να είναι ρεαλιστικές και δικαιολογημένες. Το βέβαιο είναι ότι η περιοχή των Εξαρχείων έχει ανάγκη από πράσινο και το αίτημα των δημοτών είναι εξίσου δικαιολογημένο και ρεαλιστικό» τονίζει ο ίδιος. «Θέλουμε να διαμορφωθεί ο χώρος στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη συνεχίζει. Προτείναμε να στεγαστεί σε αυτόν η βιβλιοθήκη των μηχανικών και να κατασκευασθεί ξενώνας επισκεπτών των καρκινοπαθών του Αγίου Σάββα» καταλήγει.

Κι ενώ τα σχέδια του δήμου μένουν ανενεργά χρόνια τώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στις 26 Ιανουαρίου φέτος τα ΜΑΤ στάθηκαν αρωγοί στο έργο για την μετατροπή ενός καταπράσινου ακάλυπτου χώρου σε υπόγειο γκαράζ στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων.

Έχουν φτιάξει τα στέκια τους και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους

«Κανένα πρόβλημα στις μεταβιβάσεις»


Δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα στις μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων υποστηρίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

«Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα», επισημαίνει ο υπουργός. «Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο. Κατόπιν αυτών δεν είναι «στον αέρα οι ημιυπαίθριοι».