Σαράντα πέντε λεπτά τζόγκινγκ ήταν αρκετά για να κάνουν τον «Σούπερ- Σαρκό» να καταρρεύσει. Ειδικοί τού τζόγκινγκ επισημαίνουν πάντως πως το άθλημα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενοχοποιηθεί για ό,τι συνέβη στον πρόεδρο της Γαλλίας.

Θυμίζουν μάλιστα πως και εδώ ο χρυσός κανόνας είναι ένας: το μέτρο.


Εξάλλου, όπως επιμένουν οι γιατροί, τα οφέλη από την άσκηση υπερτερούν των κινδύνων, καθώς είναι πολύ περισσότερα. «Το επεισόδιο του κ. Σαρκοζί προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων: εξάντληση από το τρέξιμο, αυστηρή δίαιτα και αφυδάτωση από τη ζέστη», επισημαίνει ο Άντι Νίξον από το ειδικό περιοδικό «Runner΄s World». Δύο τρόποι για να αποφευχθεί αυτό είναι η ενυδάτωση του σώματος κατά το τζόγκινγκ- όχι σε υπερβολικό βαθμό όμως- και η σταδιακή παύση της άσκησης, ώστε οι λειτουργίες να αποκατασταθούν ομαλά.

Το νερό. «Η βασική συμβουλή είναι να πίνετε μόνο όταν νιώθετε δίψα. Θα ξεραθεί το στόμα σας και θα νιώσετε αφυδάτωση, όταν χρειάζεται να πιείτε νερό. Και στο τέλος μη σταματήσετε απότομα. Είναι προτιμότερο να τρέξετε λίγο παραπάνω, αλλά να σταματήσετε σταδιακά, φτάνοντας στο σημείο να περπατάτε γρήγορα, γιατί έτσι θα επιτρέψετε στο σώμα σας και στον οργανισμό σας να επιστρέψουν σε κατάσταση χαλάρωσης ομαλά». Σύμφωνα με τον Νίξον, για τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να συνδεθούν με το τζόγκινγκ, όπως οι πόνοι που νιώθουν συχνά οι αθλούμενοι στα πόδια, η καλύτερη λύση είναι η ανάπαυση, «ανάπαυση για δυο-τρεις εβδομάδες μέχρι ο πόνος που νιώθετε όταν τρέχετε να εξαφανιστεί».

Όσο για τα πιο σοβαρά καρδιακά προβλήματα, αυτά συνήθως προϋπάρχουν και εντείνονται από το τρέξιμο. Δεν προκαλούνται από αυτό.

Ισχυροί φίλοι. Η ενοχοποίηση του σπορ λοιπόν δεν είναι σωστή. Άλλωστε οι φίλοι του σε όλο τον κόσμο είναι αμέτρητοι και αρκετοί από αυτούς μάλιστα πολύ ισχυροί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, σχεδόν σε όλες οι προεκλογικές αναμετρήσεις για την προεδρία από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον- αγαπούσε πολύ το γκολφ- και μετά, συμμετείχε και κάποιος που είχε… πολύ δυνατά πόδια και το πρόβαλε αυτό, τρέχοντας μαζί με φωτογράφους. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μάικλ Δουκάκης, οι Μπους, ο Αλ Γκορ, ο Τζον Έντουαρντς, ακόμη και ο Μπιλ Κλίντον, φορούσαν τα αθλητικά τους παπούτσια, τις φόρμες ή τα σορτς και έπαιρναν τους δρόμους. Συμπτωματικά, όλοι φρόντιζαν να φτάσουν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες στον Τύπο. Έτσι «τυχαία» φωτογραφήθηκε και ο νυν πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, να τρέχει στη Χαβάη πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ακόμη και η Σάρα Πέιλιν, αμέσως μετά την παραίτησή της από το κυβερνείο της Αλάσκα, εμφανίστηκε τυλιγμένη με την αστερόεσσα στο περιοδικό «Runner΄s World».

Αλλά και η Όπρα Γουίνφρι, δεν έχει κρύψει την αγάπη της για τους μαραθώνιους.

ΓΝΩΜΗ Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Του DR. ΜΑRΚ ΡΟRΤΕR


Oι μεσήλικοι που κάνουν τζόγκινγκ τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που προτιμούν την καθιστική ζωή. Το τρέξιμο είναι απίθανο να σας κάνει κακό. Να σας βλάψει δηλαδή στη γραμμή σας, στην πίεση, στα επίπεδα χοληστερόλης και στις στεφανιαίες αρτηρίες, αρκεί βέβαια να μην υπερβάλετε. Οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή στους δρομείς είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα τελευταία 25 χρόνια, πέντε θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ των μεσήλικων και των ηλικιωμένων δρομέων στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Το 2006, ομάδα του Τμήματος Ρευματολογίας από το Πανεπιστήμιο Stanhope δημοσίευσε τα αποτελέσματα 14ετούς έρευνας για τις επιπτώσεις της άθλησης στις αρθρώσεις σε ομάδα υγιών, μεσήλικων ανδρών και γυναικών.

Μόνο τα ένα τρίτο των συμμετεχόντων που έκανε τζόγκινγκ τακτικά ανέπτυξε αρθρίτιδα τα επόμενα χρόνια. Από τα άτομα που δεν έκαναν τζόγκινγκ και συμμετείχαν στην έρευνα, οι μισοί έπαθαν αρθρίτιδα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως, να αποφεύγονται οι τραυματισμοί γιατί μπορεί να γεράσουν τις αρθρώσεις πρόωρα. Η ποδηλασία μπορεί να είναι λιγότερο επιβαρυντική άσκηση για τα γόνατά σας και τη μέση σας, αλλά θα πρέπει όλα αυτά να συνεκτιμηθούν με τους κινδύνους να πέσει κανείς από το ποδήλατο ή να τον χτυπήσει αυτοκίνητο.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα χιλιάδες οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Αξίζει τον κόπο να ζητήσετε κατευθύνσεις από έναν έμπειρο προπονητή και ασφαλώς να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν έχετε κάποιες επιφυλάξεις ή αν αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα υγείας.