«Έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης για την ψυχαγωγία και την αναψυχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Πατσάνης, υπεύθυνος του κλαμπ «Χιλτόνια» του ξενοδοχείου «Χίλτον» στην Αθήνα.


«Αντί για κραιπάλη με φαγοπότι, μπίρες και ποτά, άνθρωποι όλων των ηλικιών προτιμούν πλέον μια πιο υγιεινή διασκέδαση και ψυχαγωγία που να συμπεριλαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και άθλησης».

Τρεις ναυαγοσώστες στην εξωτερική πισίνα και άλλοι τρεις στην εσωτερική των Spa του «Χίλτον» φροντίζουν, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του γνωστού ξενοδοχείου, την ασφαλή κολύμβηση των πελατών τους. Η εξωτερική πισίνα είναι ανοιχτή για τον καθένα με είσοδο 35 ευρώ τις καθημερινές και 55 τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, ενώ ο χώρος του κλαμπ απευθύνεται σε πολύ λιγότερους, καθώς μόνο η εγγραφή κοστίζει 200 ευρώ. Ωστόσο, το κλαμπ άρχισε τον Οκτώβριο του 2007 με 180 μέλη και σήμερα αριθμεί 560, τριπλασίασε δηλαδή τα μέλη του και δεν είναι το μόνο που κινείται σε αυτό το νέο για την Ελλάδα επιχειρηματικό πεδίο.

Ανάλογες υπηρεσίες περιποίησης και χαλάρωσης παρέχουν τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως και τα ανάλογης κατηγορίας πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα σε όλη την Ελλάδα.

«Η εσωτερική πισίνα έχει σταθερή θερμοκρασία 28 βαθμών Κελσίου και υπάρχει και χώρος υδρομασάζ», εξηγεί η υπεύθυνη του χώρου των Spa στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» κ. Λόλα Πουρσανίδου- ενώ ειδικές πινακίδες προειδοποιούν ότι δεν επιτρέπονται οι βουτιές κοντά στον χώρο της υδατοθεραπείας. Για τους πελάτες του ξενοδοχείου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος που ονομάζεται «Αίθριο» και στον οποίο προσφέρονται μόνο αφεψήματα. Ξεχωριστοί χώροι προσφέρουν είτε μοναχική χαλάρωση με μουσική είτε με μασάζ ακόμα και δυνατότητα χαλαρής συζήτησης μεταξύ των πελατών του ανακαινισμένου ιστορικού ξενοδοχείου του Συντάγματος. Λειτουργεί επίσης σάουνα και ατμόλουτρο στα αποδυτήρια. Η τιμή εισόδου στον χώρο των Spa για όσους δεν είναι τακτικοί πελάτες είναι 45 ευρώ και η φθηνότερη διαθέσιμη υπηρεσία κοστίζει 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν πακέτα περιποίησης σώματος που κοστίζουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ.

«Για μένα τα Spa είναι είδος πολυτελείας», τονίζει η 25χρονη Όλγα Τσαντσαρίδου, που χρησιμοποιεί υπηρεσίες Spa. Τις απολαμβάνει στο γυμναστήριο, όπου συνηθίζει να ασκείται. «Θεωρώ ότι φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο. Είναι αναζωογονητικό και μετά την άσκηση το κάνω δώρο σε μένα. Βέβαια, επειδή φοβάμαι τις ευρυαγγείες δεν κάνω τα θερμά υδρομασάζ και χαμάμ και έχω έκπτωση 35% στην τιμή, επειδή είμαι μέλος του γυμναστηρίου. Έτσι μού κοστίζει περίπου 50 ευρώ η ώρα».

«ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»

«Χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες Spa στο γυμναστήριο που πάω. Είναι αναζωογονητικό και το κάνω δώρο στον εαυτό μου»

Ιατρικές εξετάσεις και τσεκάρισμα στην πισίνα πριν από το «χαλάρωμα»


ΓΙΑ ΤΟΝ ορθοπεδικό- χειρουργό και πρόεδρο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων κ. Ξενοφώντα Ρούσση, για οποιαδήποτε προσφερόμενη υπηρεσία Spa «θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει όλοι όσοι θέλουν να ασκηθούν ή να χαλαρώσουν, να εξεταστούν προηγουμένως για καρδιοπάθεια ή αναπνευστικά προβλήματα. Πέραν των κλασικών αιματολογικών εξετάσεων θα πρέπει, λοιπόν, να υποβληθούν σε υπερηχοκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα, εξετάσεις με τις οποίες φαίνεται αμέσως αν υπάρχει πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αιφνίδιο θάνατο. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στα θερμά λουτρά τύπου Spa είτε στα κρύα τύπου υδατοθεραπείας ή πισίνας αν δεν έχει προηγηθεί καρδιολογικός έλεγχος».

Αντενδείξεις

Εξάλλου «τα θερμά λουτρά χαρίζουν την αίσθηση της χαλάρωσης αλλά αντενδείκνυνται σε πρόσφατα κατάγματα ή σε αιμάτωμα» σύμφωνα με τον κ. Ρούσση. «Αντίθετα σε χρόνια κινητικά προβλήματα βοηθούν στην κινητοποίηση της άρθρωσης και ενδείκνυνται στην περίπτωση που συνδυάζονται με ασκήσεις. Ακόμη, μπορεί να γίνει συνδυασμός εναλλαγής ζεστού και κρύου νερού εφόσον το επιτρέπει κατά περίπτωση η φυσική κατάσταση του αθλουμένου».

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε εξειδικευμένα κέντρα ιαματικών λουτρών γίνονται συνήθως υπό την επίβλεψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις διαφημιζόμενων υπηρεσιών Spa δεν υπάρχει ανάλογη παρακολούθηση και γι΄ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Καλό είναι να ελέγχονται τα τοιχώματα της οποιασδήποτε κατασκευής, που περιέχει νερό για κοινή χρήση» τονίζει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. «Διαφορετικοί χρωματισμοί σε πλακάκια και η αίσθηση μούχλας από υγρασία στον πυθμένα ή τα τοιχώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Συνήθως, πάντως, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα του νερού που παρέχουν και μπορούν να θεωρηθούν ασφαλέστερα. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, είναι απαραίτητο το ντους πριν από την είσοδο στο νερό και μετά την έξοδο από αυτό. Σε όλη τη διαδρομή θα πρέπει να φοράμε πάντα παντόφλες ή σαγιονάρες για να αποφύγουμε τυχόν μύκητες ή μολύνσεις. Κατά κανόνα σε φιλτραρισμένο και χλωριωμένο νερό δεν μεταδίδονται ασθένειες γιατί δεν επιζούν τα μικρόβια».