«Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για κανέναν. Ούτε για τη Νατέλα ούτε για τους πέντε ανηλίκους και τις οικογένειές τους. Η σημερινή απόφαση βάζει τέλος στη γάγγραινα που τρώει την ψυχή τους». Με αυτήν τη φράση ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης έκλεισε χθες την τετράμηνη συνεδρίαση της πολύκροτης υπόθεσης Άλεξ.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους πέντε ανηλίκους για τον θάνατο του 11χρονου, ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα. Έτσι, ακριβώς τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση του παιδιού, το δικαστήριο με την απόφασή του- όπως και η έρευνα που είχε προηγηθεί- δέχθηκε μεν ότι ο Άλεξ είναι νεκρός, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πού βρίσκεται το σώμα του. Η εκδοχή ότι το έριξαν οι ανήλικοι θύτες στο ρέμα της Μπαρμπούτας στη Βέροια απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Είχαν βοήθεια;
Αναπάντητο, επίσης, παρέμεινε το ερώτημα αν τα πέντε παιδιά- ήταν ηλικίας 12 και 13 ετών τότε- βοηθήθηκαν από οποιονδήποτε στη μεταφορά του Άλεξ ενώ ήταν ήδη νεκρός. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
Το δικαστήριο, πάντως, απέκλεισε με την απόφασή του μια σειρά από σενάρια που είχαν αναπτυχθεί μετά την αρχική ομολογία των πέντε ανηλίκων- τον Ιούνιο
«ΑΚΑΡΙΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ »
«Οι 5 ανήλικοι κυνήγησαν και χτύπησαν τον Άλεξ. Το παιδί έπεσε από τρικλοποδιά στα σκαλιά και πέθανε ακαριαία
του 2006- περί κυκλωμάτων εμπορίας οργάνων και παιδεραστίας.
Στους ανηλίκους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα, όπως προβλέπεται σε υποθέσεις με κατηγορουμένους ανηλίκους, ωστόσο στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου τα Ελληνόπουλα αντέδρασαν έντονα, φωνάζοντας και χτυπώντας με τα χέρια τους την έδρα. Οι ανήλικοι βγήκαν βουρκωμένοι από την αίθουσα, ενώ ο Βορειοηπειρώτης, ο μόνος που παραδέχτηκε από την αρχή το επεισόδιο με τον Άλεξ, αποχώρησε συνοδευόμενος από αστυνομικούς.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του εισαγγελέα (είχε προτείνει το «ελαφρύτερο» αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης), οι πέντε ανήλικοι κυνήγησαν και χτύπησαν τον Άλεξ πριν από ακριβώς τρία χρόνια στο κέντρο της Βέροιας, χωρίς να θέλουν να τον σκοτώσουν. Το παιδί έπεσε ύστερα από τρικλοποδιά στα σκαλιά πίσω από το Δημαρχείο και πέθανε ακαριαία, ενώ στη συνέχεια τα πέντε αγόρια μετέφεραν το πτώμα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι.
«Αναπόδεικτα σενάρια»
Πέραν τούτων ουδέν. Το δικαστήριο χαρακτήρισε «αναπόδεικτο» το σενάριο της μεταφοράς του νεκρού Άλεξ δύο ημέρες αργότερα στο ρέμα της Μπαρμπούτας. Ωστόσο, η έδρα απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με τον μη εντοπισμό του έως σήμερα. Απέφυγε, δηλαδή, να υποδείξει ποιοι και με ποιο τρόπο συμμετείχαν ενδεχομένως στο τελικό στάδιο της εξαφάνισης του νεκρού Άλεξ μετά τη μεταφορά του στο ερειπωμένο σπίτι. Όπως εξήγησαν στα «ΝΕΑ» παράγοντες της δίκης, θεωρητικά αυτό το ερώτημα μπορεί πλέον να τεθεί μόνο αν υπάρξει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παραγγελία για περαιτέρω έρευνα.
Με βάση την παραδοχή ότι ο Άλεξ πέθανε ακαριαία μετά την πτώση στα σκαλιά, το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Βέροιας προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής εις βάρος τρίτων.
Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε κάθε σενάριο αναφορικά με απαγωγή του Άλεξ ή εμπλοκή στην υπόθεση κυκλωμάτων παιδεραστίας, χαρακτηρίζοντας όσα ακούστηκαν εντελώς αβάσιμα.
Αναμορφωτικά μέτρα
Όπως προβλέπεται σε υποθέσεις με κατηγορουμένους ανηλίκους, το δικαστήριο επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα. Για τα δύο Ελληνόπουλα, 15 και 16 ετών σήμερα, αποφασίστηκε το βαρύτερο μέτρο- εγκλεισμός έως τα 18 τους χρόνια στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου- διότι κρίθηκε ότι προέρχονται από την πιο προβληματική οικογένεια.
«Πριν από τρία χρόνια ο Άλεξ έπαιξε για τελευταία φορά στο πιάνο ένα αγαπημένο του κομμάτι του Σοστακόβιτς. Την επόμενη ημέρα δολοφονήθηκε. Είναι δίκαιη η απόφαση», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλεξ Πυθαγόρας Ιερόπουλος. «Δίκαιη και λογική» χαρακτήρισε την απόφαση και ο συνήγορος του Βορειοηπειρώτη Σταύρος Γεωργίου, ενώ ο συνήγορος του Ρουμάνου Γιάννης Καραμαγκιώλης σημείωσε: «Αποδείχθηκε αυτό που υποστηρίξαμε, ότι τα παιδιά δεν είναι δολοφόνοι». «Αποκαταστάθηκε η έννομη τάξη και η κοινωνική ειρήνη. Η απόφαση είναι προς το συμφέρον των πέντε παιδιών, ενώ περιέχει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Έχει παιδαγωγικό ρόλο», δήλωσαν οι συνήγοροι του Αλβανού Φραγκίσκος Ραγκούσης και Δημήτρης Σωτηρούδης.
Η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα, σε αντίθεση με όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν βρέθηκε χθες στο δικαστήριο προκειμένου να αποφύγει τις δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες.