«Τα ανέξοδα “mea culpa” είναι κοροϊδία…», διαμηνύει ο Πέτρος Τατούλης, καλώντας τη Ν.Δ. «είτε να κυβερνήσει είτε να αποχωρήσει, δηλώνοντας την αδυναμία της». Παράλληλα κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή για «αναποτελεσματική διακυβέρνηση» και του χρεώνει ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη την «ανοχή και συγκάλυψη των κρουσμάτων διαφθοράς».


O ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας δεν «ποντάρει» στο χαρτί των πρόωρων εκλογών.«Κανείς λόγος σημαντικός δεν συντρέχει προκειμένου να γίνουν εκλογές σήμερα», τονίζει και προσθέτει: «Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε ότι οι προηγούμενες πρόωρες εκλογές έγιναν με την επίφαση του προϋπολογισμού. Είδαμε σε πόση υπόληψη έχουμε τους προϋπολογισμούς, αφού ο τελευταίος ανατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες με τον ανασχηματισμό του αρμόδιου υπουργού. Η καταστρατήγηση του Συντάγματος πρέπει να τελειώσει εδώ. Και ασφαλώς, λόγος για εκλογές δεν μπορεί να είναι η οικονομική κρίση, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η σημερινή κυβέρνηση που δεν έδωσε λύσεις στις χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Ο λαός ψήφισε τη Ν.Δ. Είτε λοιπόν θα μείνει να κυβερνήσει είτε να αποχωρήσει, δηλώνοντας την αδυναμία της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να μηχανεύεται άλλους λόγους και συνωμοσίες για κάτι τόσο σοβαρό, όπως η διεξαγωγή εκλογών».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Κ. Καραμανλή; Τι έφταιξε περισσότερο για τη σημερινή εικόνα;

Ότι πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε η ουσία και αφοσιωθήκαμε στην επικοινωνία. Και βέβαια, πέρα από την αναποτελεσματική διακυβέρνηση, σύντομα προστέθηκε η ανοχή και η συγκάλυψη των κρουσμάτων διαφθοράς. Αυτή είναι η αλήθεια. Το Βατοπέδι, δηλαδή, κουκουλώθηκε;

Ναι. Όπως όλα τα σκάνδαλα που προηγήθηκαν και όσα θα έλθουν στο μέλλον. Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν κάνει μια συμφωνία μεταξύ τους: Κανένας πολιτικός να μην τιμωρηθεί ποτέ. Κανένας να μην ατιμαστεί, να μην πάει φυλακή. Η ατιμωρησία είναι μεγάλο δεινό σε αυτόν τον τόπο.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο λαός δεν μας έδωσε την εντολή να απολογηθούμε και να κάνουμε αυτοκριτική για όσα δεν κάναμε, αλλά για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε. Καλή η αυτομαστίγωση, αλλά όταν είναι ανέξοδη και αδιέξοδη καταλήγει κοροϊδία

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ


Ορέστης Τζίμας

Είναι δυνατόν να αλλάζει ο υπουργός και αμέσως να δίνονται λύσεις στην Παιδεία (π.χ. εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ενώ τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό;

Μα δεν δίνεται καμία απολύτως λύση. Άκουσα ορισμένους μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου να λένε με άνεση ότι όλοι έχουμε ευθύνες. Ε, δεν έχουμε όλοι ευθύνες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κυβερνά πέντε χρόνια. Για αυτά τα χρόνια οι ευθύνες τής αναλογούν. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε κρίσιμο ζήτημα να ψελλίζουμε «mea culpa». Ο λαός που εμπιστεύθηκε δύο διαδοχικές φορές τη Ν.Δ. και αγάπησε τον Καραμανλή όσο κανέναν άλλο πολιτικό στην ιστορία της παράταξης, δεν μας έδωσε την εντολή να απολογηθούμε και να κάνουμε αυτοκριτική για όσα δεν κάναμε, αλλά για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε. Καλή η αυτομαστίγωση, αλλά όταν είναι ανέξοδη και αδιέξοδη καταλήγει κοροϊδία.

Γιάννης Παπακωνσταντίνου

Γιατί δεν προχωράει η πoλιτική συγκρότηση φιλελεύθερων δυνάμεων σε κομματικό σχηματισμό;

Θέλει θάρρος να εγκαταλειφθεί η ασφάλεια της αγέλης. Όσο νιώθει κανείς μέλος μιας ομάδας μπορεί να περιμένει το κοκαλάκι που θα του πετάξει η εξουσία για να εξασφαλίσει τη σιωπή, την ανοχή και την υποστήριξή του. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι σε αυτήν την κρίση που περνά σήμερα το πολιτικό σύστημα οι πολίτες δεν έχουν πει την τελευταία λέξη. Πάντως, σε όσους περιμένουν να τελειώσει το πολιτικό σύστημα μόνο του, όταν φθάσει η κατάσταση στον πάτο του βαρελιού, έχω άσχημα νέα. Στο πηγάδι του πολιτικού ευτελισμού δεν υπάρχει πάτος. Οπότε, πρέπει να βρεθούν οι δυνάμεις εκείνες που θα σταματήσουν την κατρακύλα.

Θεολόγος Αθανασέλης

Γιατί όταν καταλάβατε υπουργικό αξίωμα δεν βγήκατε να πείτε ονομαστικά ποιος κάνει τι και ποιον βλάπτει;

Είναι μια ερώτηση που έχω απαντήσει επισταμένως στο παρελθόν.

Ήταν κατ΄ αρχήν μια περίοδος αθωότητας για εμένα. Πίστεψα πάρα πολύ στον Καραμανλή και το όνειρο της επανίδρυσης της Ελλάδας.

Όσον καιρό ήμουν στο υπουργείο Πολιτισμού εργάστηκα σκληρά για να υπηρετήσω αυτό τον στόχο, να μην εκθέσω τον Πρωθυπουργό και παράλληλα να είμαι πιστός στις δικές μου αξίες. Στα μέσα περίπου της διαδρομής άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ο αγώνας ήταν δύσκολος, διότι είχαν παρεισφρήσει σε θέσεις εξουσίας άνθρωποι ιδιοτελείς και επικίνδυνοι. Αυτό το κατήγγειλα σε κάθε κατεύθυνση και στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο. Ως απάντηση στις καταγγελίες μου, ήλθε ο ανασχηματισμός και η απομάκρυνσή μου. Η πρώτη περίοδος αθωότητας είχε τελειώσει. Παρά ταύτα, με ζωντανή ακόμη την ελπίδα, έδωσα κι άλλο χρόνο στην κυβέρνηση. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά τις εκλογές του 2004 είχε γίνει ξεκάθαρο ότι απομακρυνόμασταν από τις προγραμματικές μας θέσεις, οι δεσμεύσεις είχαν μείνει στα χαρτιά, η πρόθεση της επανίδρυσης δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα εύηχο σύνθημα και οι μεταρρυθμίσεις αργούσαν απελπιστικά. Και βέβαια υπήρχε και η διαφθορά… Αλέκος Ηλιόπουλος

Αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις στη Ν.Δ.; Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε με τη Ν.Δ. στις εκλογές;

Μίλησα για την επανίδρυση της Ν.Δ. Τι εννοώ; Η κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να γίνει ένα ανοικτό κόμμα, που θα σέβεται τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Αυτό σημαίνει κατάργηση της σκληρής κομματικής πειθαρχίας. Πρέπει να εφαρμόσει κριτήρια αξιοκρατικά στην ανέλιξη των στελεχών της και όχι κριτήρια της παρέας και των φίλων και να καταθέσει παράλληλα διαπιστευτήρια αποτελεσματικής και χρηστής διαχείρισης. Τέλος, η Ν.Δ. πρέπει να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση, όσο υψηλά ιστάμενοι και αν είναι εκείνοι που πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αν αντιληφθώ ότι υπάρχει η ουσιαστική πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε ασφαλώς και η Ν.Δ. θα ξαναγίνει ο χώρος που θα εκφράσει κι εμένα και τις υγιείς δυνάμεις της βάσης μας, που είναι βαθύτατα απογοητευμένες και προβληματισμένες για το μέλλον της παράταξης και του τόπου.

Νίκος Δ. Παπαμιχάλης

Για ποιον ακριβώς λόγο διαγραφήκατε;

Διαγράφηκα διότι προφανώς τις αλήθειες που είπα- αλήθειες που στη συνέχεια συμμερίστηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως φαίνεται από το περίφημο “mea culpa” του- δεν τις άντεξαν εκείνοι που έχουν τις μεγάλες ευθύνες για τον ορατό πλέον κίνδυνο να ξαναπεράσει η εξουσία στα χέρια της Κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως τις τεράστιες ευθύνες για την εξαιρετικά δυσχερή θέση του τόπου και των πολιτών. Η απάντηση είναι απλή. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κόψει το δάχτυλο που έδειχνε το πρόβλημα και όχι να λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Μόρφη Σιδηροπούλου

Τι άλλαξε και όταν έγινε η Ν.Δ. κυβέρνηση είδατε με άλλο μάτι το Μουσείο της Ακρόπολης και σταματήσατε τα ένδικα μέσα για την ανέγερσή του; Συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι με την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ο μοναδικής αξίας αρχαιολογικός χώρος του Μακρυγιάννη υπέστη καταστροφές.

Δυστυχώς, όταν ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού, οι εργασίες είχαν φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο που δεν ήταν δυνατή και δεν θα διέσωζε και τίποτε η ματαίωση του έργου.

Είμαι ωστόσο υπερήφανος διότι κατόπιν και της δικής μου παρέμβασης και των πολιτών και άλλων συναδέλφων πολιτικών από όλους τους χώρους, κάποιες καταστροφές αποφεύχθηκαν και ο υπάρχων αρχαιολογικός χώρος αναδείχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό μέσα στους χώρους του νέου Μουσείου.

Χρήστος Λουτράδης

Μετά τη διαγραφή σας, πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι τα επόμενα βήματά σας.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι τι θα κάνω εγώ… Στην πολιτική μου σταδιοδρομία- είμαι 20 χρόνια βουλευτήςπροσπάθησα να μην κάνω ποτέ εκπτώσεις στις θέσεις μου, αλλά κυρίως στον τρόπο που πολιτεύομαι. Με ελευθερία και θάρρος.

Προτίθεμαι να παραμείνω στην πολιτική. Αλλά αυτό θα συμβεί με τους δικούς μου όρους. Συνεχίζω ασφαλώς να είμαι κάθετος στην άποψη ότι η Κεντροδεξιά είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις για τον τόπο. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η Ν.Δ. θα επαναπροσανατολιστεί στις δικές της δεσμεύσεις, τις αρχές και τις αξίες της.