Ακόμη και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτό που συνέβη. Ο 42χρονος ασθενής έπασχε από λευχαιμία και ΑΙDS. Για να αντιμετωπίσουν τη λευχαιμία, οι γιατροί του τον υπέβαλαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Περίπου δυο χρόνια αργότερα ο ασθενής δείχνει να έχει θεραπευτεί και από τις δύο ασθένειες.


Oι επιστήμονες αναζητούσαν έναν δωρητή μυελού των οστών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα έπρεπε το μόσχευμα που θα έπαιρναν να έχει υποστεί γενετική μετάλλαξη ώστε να βοηθά τον οργανισμό να αντιστέκεται στο ΑΙDS. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη επιδρά στον υποδοχέα, τον αποκαλούμε- νο CCR5, ο οποίος βοηθά τον ιό ΗΙV να περάσει στα κύτταρα και να τα μολύνει. Όταν βρέθηκε ο κατάλληλος δωρητής, οι γιατροί πήραν μυελό των οστών για τον 42χρονο ασθενή. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Τόσο η λευχαιμία όσο και το ΑΙDS εξαφανίστηκαν. «Μέχρι σήμερα, περισσότερους από 20 μήνες ύστερα από την επιτυχημένη μεταφορά μοσχεύματος, δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του ιού στον ασθενή», ανακοίνωσε η Κλινική Γαστρεντερολογίας, Μολύνσεων και Ρευματολογίας στο Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου. «Υποβάλαμε τον ασθενή σε όλες τις εξετάσεις, όχι μόνο αίματος. Περιμέναμε κάθε μέρα να εμφανιστεί κάτι το αρνητικό. Αυτό δεν έγινε», επισήμανε ο δρ Τόμας Σνάιντερ. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η περίπτωση του ασθενούς. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο ιός να βρίσκεται στον οργανισμό», κατέληξε. «Ο ιός μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή», συμφώνησε ο αιματολόγος Γκέρο Χούτερ.

Γονιδιακή θεραπεία

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη ιατρική περίπτωση μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη γονιδιακή θεραπεία με σκοπό την αντιμετώπιση του ΑΙDS. Επισημαίνουν όμως πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν το ΑΙDS στον Αμερικανό ασθενή- περισσότερα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά για την ταυτότητά του- δεν μπορεί να υιοθετηθεί σε όλες τις περιπτώσεις κι αυτό γιατί είναι περίπλοκος αλλά και επικίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς. Η παραμικρή μόλυνση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία, αφού για τη μεταμόσχευση προαπαιτείται η καταστροφή του μυελού των οστών του.

Ένας στους 1.000 κληρονομεί τη μετάλλαξη


Ο 42ΧΡΟΝΟΣ είχε μολυνθεί με τον ιό του ΑΙDS πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια. Έπασχε όμως και από λευχαιμία, η οποία εκδηλώθηκε ανεξάρτητα από τον ΗΙV. Ο γιατρός του, ο Γκέρο Χούτερ, θεώρησε ότι για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας θα έπρεπε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Καθώς όμως προετοιμαζόταν για τη διαδικασία, θυμήθηκε πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια γενετική μετάλλαξη που φαίνεται να τους εξοπλίζει κατά του ιού του ΑΙDS. Αν η μετάλλαξη αυτή, η αποκαλούμενη Delta 32, έχει κληροδοτηθεί και από τους δύο γονείς, εμποδίζει τη μόλυνση των κυττάρων από τον ΗΙV.

«Το είχα διαβάσει συμπτωματικά το 1996», είπε ο Χούτερ στους δημοσιογράφους. «Το θυμήθηκα λοιπόν και σκέφτηκα ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα». Σχεδόν ο ένας στους 1.000 Ευρωπαίους και Αμερικανούς κληρονομούν τη μετάλλαξη που αναζητούσε ο Γερμανός επιστήμονας και από τους δύο γονείς. Από τους 80 δωρητές που είχε στη διάθεσή του, ο 61ος που εξετάστηκε ήταν αυτός που προσέφερε το μόσχευμα.