Επιμένει ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης για άμεση εμπλοκή τού Αριστοτέλη Παυλίδη στην υπόθεση της εκβιαστικής μίζας τού 1.000.000 ευρώ, ενώ μέσα από τη δικογραφία της υπόθεσης αποκαλύπτεται ότι για τις καταγγελίες περί χρηματισμού του πρώην υπουργού Αιγαίου είχε ενημερωθεί τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2007 και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Αγγέλου.

O γαλάζιος εφοπλιστής ουσιαστικά στριμώχνει στον τοίχο την κυβέρνηση και τον κ. Παυλίδη- προς το παρόν ακολουθούν κοινή πορεία, οχυρωμένοι πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει διαβιβαστεί φάκελος κατά του πρώην υπουργού από την Εισαγγελία στη Βουλή-, ενώ σε κατάσταση σοκ παρακολουθεί την τροπή της σκανδαλώδους υπόθεσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Ο κ. Παυλίδης βρίσκεται στο στόχαστρο των περισσότερων βουλευτών που δημόσια ή παρασκηνιακά τον πιέζουν να παραιτηθεί, ενώ πολλαπλά εκτεθειμένο, όπως παραδέχονται βουλευτές και κομματικά στελέχη, μένει το Μαξίμου, καθώς είχε κρατήσει στο σκοτάδι το μεγάλο σκάνδαλο.

Νομικοί και πολιτικοί παράγοντες σημείωναν χθες ότι η δικογραφία της υπόθεσης- μεγάλα κομμάτια της οποίας δημοσιεύθηκαν στον «Επενδυτή»- αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη θέση του πρώην υπουργού, ο οποίος βρισκόταν έτσι κι αλλιώς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά την κακουργηματική δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος του εξ απορρήτων συνεργάτη του Παν. Ζαχαρίου (διευθυντής στο πολιτικό του γραφείο, στο υπουργείο Αιγαίου).

Την κατάθεση του εφοπλιστή έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κων.

Ζαχαράκης

Τον επιβεβαιώνει. Το σοκ στη Ν.Δ. από την υπόθεση είναι διπλό, καθώς την κατάθεση του εφοπλιστή έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κ. Ζαχαράκης, ο οποίος- ακολουθεί τον έτερο βουλευτή Δωδεκανήσων κ. Τάσο Καραμάριο, που επίσης παραδέχεται ότι είχε γίνει από τον Νοέμβριο του 2006 γνώστης των καταγγελιών- καταθέτει ενόρκως στον κ. Ντογιάκο όχι μόνον ότι ότι ο Φ. Μανούσης κατήγγειλε χρηματισμό τού τότε υπουργό Αιγαίου, αλλά και πως ο ίδιος αυθημερόν ενημέρωσε για τις σοβαρότατες καταγγελίες τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου.

«Ανέθεσα στον κ. Ζαχαράκη να μεταφέρει στον κ. Αγγέλου τις καταγγελίες γιατί, παρά τις προσπάθειές μου, δεν μπορούσα να δω τον κ. Αγγέλου και γιατί θεωρούσα ότι τις λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να τις δώσει κάποιος από πολύ ψηλά…», προσθέτει ο εφοπλιστής. Και αποφαίνεται: «Το γεγονός ότι ο κ. Παυλίδης δεν συμπεριελήφθη στη νέα κυβέρνηση είναι για μένα απόδειξη ότι οι καταγγελίες μας ελήφθησαν υπόψη και εν πάση περιπτώσει τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργι κού γραφείου λειτούργησαν κατά τον πλέον νόμιμο τρόπο…».

Το παραδέχθηκαν. Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων, παράγοντες του Μαξίμου αναγκάστηκαν χθες να παραδεχθούν ότι ο κ. Αγγέλου είχε ενημερωθεί πράγματι από τον κ. Ζαχαράκη και πως ουσιαστικά η κυβέρνηση απέκρυψε να γνωστοποιήσει τη σκανδαλώδη υπόθεση. «Τι έκανε η κυβέρνηση σε εσωτερικό επίπεδο δεν υπήρχε λόγος να το δημοσιοποιήσει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε παρασκηνιακό επίπεδο. Επίσης, ανέφεραν ότι ο κ. Ζαχαράκης επικοινώνησε με τον κ. Αγγέλου στις 27 Απριλίου 2007, δηλαδή την ίδια ημέρα που κατέθεσε και ο κ. Παυλίδης την αναφορά κατά Μανούση στον Άρειο Πάγο, ζητώντας εισαγγελική προστασία.

Η άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργικού γραφείου στη διένεξη Μανούση- Παυλίδη έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού «εκ του αποτελέσματος», όπως έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, προκύπτει ότι η νάρκη την οποία προφανώς επιχείρησαν να απασφαλίσουν στο Μαξίμου έσκασε. Οι περισσότεροι πλέον στη Ν.Δ. αναμένουν αύριο το απόγευμα την επιστροφή του Πρωθυπουργού απο τις διακοπές του στην Τήνο, θεωρώντας ότι είναι αναγκαία η πυροσβεστική παρέμβασή του για να σβήσει η φωτιά που καίει κυβέρνηση και κόμμα.

«Πλήρωνα προστασία στον Παυλίδη»

Η κατάθεση του κ. Μανούση στον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο, από τον Οκτώβριο του 2007, που αποκάλυψε χθες «Το Βήμα», δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας όχι μόνο για τη μετωπική σύγκρουση του γαλάζιου εφοπλιστή με τον κ. Παυλίδη, αλλά και για την προσωπική, ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού στο σκάνδαλο, τουλάχιστον σύμφωνα με τη θέση Μανούση.

«Ο κ. Ζαχαρίου από κοινού με τον υπουργό κ. Παυλίδη με υποχρέωσαν, προκειμένου να μετέχω ισότιμα στους διαγωνισμούς του υπουργείου του, να καταβάλλω κάποια ποσά προκειμένου αυτοί να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που είχαν, π.χ. αγορά διαμερίσματος στη θυγατέρα του υπουργού, παλαιά χρέη του Ζαχαρίου προς τρίτους και όπως έλεγε χαρακτηριστικά “να εξασφαλίσουμε τα γεράματά μας”- την τελευταία φράση την έλεγε ο κ. Ζαχαρίου για λογαριασμό του υπουργού. Εξάλλου, τι άλλο μου έ-μενε να κάνω όταν ο ί-διος ο υπουργός με παρέπεμπε στον διευθυντή του για να μου επιλύσει τα προβλήματα της εταιρείας μου και συνεχώς μού “έκοβαν” τη συμμετοχή της εταιρείας από τους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών; Ενώ την ίδια στιγμή τις ίδιες γραμμές “δώριζαν” με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ουσιαστικά τα χρήματα τα έδινα για “προστασία”…», καταθέτει ο εφοπλιστής, ενώ για τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν προσθέτει: «Ο κ. Παυλίδης γνώριζε από την πρώτη στιγμή για τα χρήματα ύψους άνω των 800.000

ευρώ που έδωσα συνολικά στον κ. Ζαχαρίου».

ΠΑΣΟΚ: «Γνώριζε και σιωπούσε ο Πρωθυπουργός»

Mε φόντο το σκάνδαλο, σκληρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε χθες το ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, προσωπικά, γνώριζαν αλλά σιωπούσαν. Σιωπούσαν στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τα αποτελέσματα μιας πολιτικής διευθετήσεων συμφερόντων, που παράγει διαφθορά αλλά και προσωπικά οφέλη για κάποιους. Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του είναι όμηροι όσων επέβαλαν και πέτυχαν τις υπηρεσίες τους. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους».

Στο μεταξύ, σε αγκάθι για τη Ν.Δ. εξελίσσονται και τα καθημερινά επεισόδια που καταγράφονται στον ανοικτό πόλεμο Αρ. Παυλίδη και Αν. Καραμάριου. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκτόξευσε καρφιά κατά του κ. Παυλίδη, αναφέροντας ότι η Ν.Δ. «αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα» και ότι ουσιαστικά βρίσκεται στα πρόθυρα εφαρμογής του νόμου περί ποινικής ευθύνης υπουργών. «Από τη στιγμή που θα αποδειχθεί σχέση του υπουργού προς τον διευθυντή, η δικογραφία κλείνει και έρχεται στη Βουλή για τα περαιτέρω», ανέφερε ο βουλευτής και πρόσθεσε (στον «Αθήνα 9.84»): «Ο ίδιος αγωνίζεται να αποδείξει ότι είναι αθώος. Μακάρι να το αποδείξει. Αλλά από εκεί και πέρα, ότι έχει το όλο αδίκημα σχέση με τη θέση του υπουργείου Αιγαίου, είναι αποδεδειγμένο από τη δικογραφία».

Ο κ. Παυλίδης από την πλευρά του χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση της δικογραφίας και τις δηλώσεις του εσωκομματικού του αντιπάλου στα Δωδεκάνησα ως «συμπλήρωμα της αθλιότητας της συμπεριφοράς Μανούση». «Για όλα αυτά, επί των οποίων δεν θα επανέλθω, την απάντηση θα δώσει η Δικαιοσύνη», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Ξέχασαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Σοβαρά ερωτήματα σε πολιτικούς και νομικούς κύκλους δημιουργεί, την ίδια ώρα, το ότι η δικογραφία της σκανδαλώδους υπόθεσης δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια, κατά το Σύνταγμα, για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών. Κατά τις ίδιες πηγές, από τη στιγμή που καταγγέλλεται ευθέως ο κ. Παυλίδης για χρηματισμό, μέσω εκβιασμού, και διώκεται ποινικά ο εξ απορρήτων συνεργάτης του, υπάρχουν οι ενδείξεις που απαιτούνται για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι όχι μόνο δίωξη ή ανάκριση, αλλά ούτε προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση μπορεί να γίνει κατά νυν και πρώην υπουργών, χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στα «ΝΕΑ» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρου κ. Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος σημειώνει: «Από τα μέχρις στιγμής στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα προκύπτουν δύο τουλάχιστον μεγάλα πολιτικά και νομικά ολισθήματα που αφορούν το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν προκύπτει ότι προώθησε τις σοβαρές καταγγελίες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ως όφειλε. Οι ευθύνες είναι δεδομένες και βαρύτατες βάσει του ποινικού κώδικα. Ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός δεν διαβίβασε αμέσως στη Βουλή τη δικογραφία κατά το μέρος της που απαιτείται διερεύνηση των στοιχείων και καταγγελιών που σχετίζονται με υπουργό. Η παραβίαση του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι πρόδηλη».