Ελπιδοφόρα μηνύματα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις δίνει μια νέα μέθοδος Γερμανών ερευνητών. Η νέα μέθοδος μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην χορηγούνται στους ασθενείς τα ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος.


Η διαδικασία είναι περίπλοκη. Κατά το σημαντικότερο στάδιό της γίνεται ανάμειξη των λευκοκυττάρων του ασθενούς, που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού εναντίον των μολύνσεων, με κύτταρα του δωρητή. Τα αποτελέσματα στον έναν από τους ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε η νέα μέθοδος, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:

Η ΤΕΧΝΙΚΗ

Ανάμειξη των λευκοκυττάρων του ασθενούς, που συμμετέχουν στην άμυνα εναντίον των μολύνσεων, με κύτταρα του δωρητή

για διάστημα 8 μηνών δεν χρειάστηκε να πάρει ανοσοκατασταλτικό φάρμακο. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις πρέπει να λαμβάνουν κοκτέιλ πολύ δυνατών φαρμάκων εφ΄ όρου ζωής, για την καταστολή της άμυνας του οργανισμού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απόρριψης του νέου οργάνου.

Ωστόσο αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν απέτρεψαν τελικά την απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς κύτταρα τα οποία βοηθούν στην αποδοχή του μοσχεύματος (ΤΑΙCs). Αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται με την απομόνωση ενός τύπου λευκοκυττάρου από τον δωρητή και τη χημική τροποποίησή τους στη συνέχεια στο εργαστήριο. Από τη στιγμή που θα τροποποιηθούν, αποκτούν δύο ιδιότητες: την ικανότητα να σκοτώνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απόρριψη και δεύτερον, ενισχύουν τη δράση ενός άλλου τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να δεχθεί το σώμα το μόσχεμα. Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά καλλιεργούνται παράλληλα με τα κύτταρα του λήπτη και ακολουθεί η διαδικασία έγχυσης στον ασθενή.

«Ενθαρρυντικά»

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών. Ορισμένοι μάλιστα, είχαν δεχθεί τα νέα κύτταρα πριν υποβληθούν στη μεταμόσχευση. «Η νέα μέθοδος είναι ακόμη στα πρώτα της στάδια αλλά τα αποτελέσματα σε 17 ασθενείς είναι ενθαρρυντικά», επισήμανε ο δρ Τζέιμς Χάτσινσον, επικεφαλής των ερευνητών. «Η μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς με μοσχεύματα καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς κοκτέιλ φαρμάκων».

Για 8 μήνες δεν χρειάστηκε να πάρει κανένα φάρμακο


Στο πρώτο στάδιο των δοκιμών της νέας μεθόδου, 10 ασθενείς σταμάτησαν σταδιακά τα φάρμακα και έξι πήραν μόνο μια μικρή δόση από ένα συγκεκριμένο φάρμακο, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων του οργανισμού.

Στη δεύτερη φάση των δοκιμών, πέντε ασθενείς που έλαβαν νεφρούς από ζωντανούς δωρητές, υποβλήθηκαν στην έγχυση των κυττάρων πριν πραγματοποιηθεί η εγχείριση. Ένας από τους ασθενείς δεν έλαβε επί 8 μήνες ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και άλλοι τρεις τα κατάφεραν παίρνοντας μικρές δόσεις. «Η έρευνά μας δείχνει καθαρά πως οι εγχύσεις ΤΑΙCs σε ασθενείς πριν ή μετά τη λήψη του μοσχεύματος είναι ασφαλής κλινική επιλογή», επεσήμανε ο δρ Χάτσινσον.

Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Σλέσβιγκ- Χόλσταϊν. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Τransplant Ιnternational».