Ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, συνελήφθη στη Σερβία. Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Σερβίας μετέδωσε ότι συνελήφθη σε σπίτι στο κέντρο του Βελιγραδίου. Η είδηση μεταδόθηκε, αργά τη νύχτα, από κυβερνητικές και δικαστικές πηγές της Σερβίας και μέσα σε λίγα λεπτά είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε και με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. «Ο Κάρατζιτς εντοπίστηκε και συνελήφθη από άνδρες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι ήδη οδηγείται ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για τα εγκλήματα πολέμου. Τη σύλληψη επιβεβαίωσε, τα ξημερώματα, και ο εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζέ Μπραμέρτζ.

Ο Κάρατζιτς οδηγήθηκε στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι. Το δικαστήριο αναμένεται, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, το αργότερο έως αύριο να αποφασίσει την έκδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη.

Η χειρότερη αγριότητα

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά την πολιορκία του Σεράγεβο η οποία διήρκησε 43 μήνες. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους 12.000 άνθρωποι. Επίσης, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, θεωρείται ο ενορχηστρωτής της σφαγής που έγινε το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα έχει καταχωρισθεί ως η χειρότερη αγριότητα που διεπράχθει στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πληροφορία της σύλληψης του Κάρατζιτς έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη Δύση. «Καλά νέα» τη χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι μια καλή είδηση, είναι καλά νέα ως προς το τι περιμέναμε από τη Σερβία και πρέπει να τα δούμε θετικά». Ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση, δήλωσε ότι πρόκεται για «σημαντικό επίτευγμα» στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σερβίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται σίγουρα για σημαντικό επίτευγμα αναφορικά με τη συνεργασία της Σερβίας με το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο», δήλωσε ο Όλι Ρεν. «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Σερβίας», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι θα συζητήσει τα επόμενα βήματα στις σχέσεις με το Βελιγράδι, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που θα συναντηθούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αλλά και με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών.

Βαρύ κατηγορητήριο

Ο Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο. Σπούδασε στο Σεράγεβο Ιατρική

ενώ ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Εισήλθε στην πολιτική και το 1989 εξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) στη Βοσνία. Τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και παρέμεινε σ’ αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ασκούσε, συνταγματικά, καθήκοντα ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σερβικής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1995 απαγγέλθηκε εναντίον του από την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση των κανόνων πολέμου και μαζικές διώξεις μη σερβικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995.