«Όταν ήμουν μικρός έβλεπα τα αστέρια και έκανα όνειρα πως κάποια μέρα θα αγωνιζόμουν σε μια μεγάλη διοργάνωση. Με στενοχωρούσε όταν έβλεπα αθλητές από ξένες χώρες να είναι πάντα πρώτοι. Η μεγαλύτερη πια ανταμοιβή είναι το ενθουσιώδες χειροκρότημα όσων γεμίζουν τα στάδια για να απολαύσουν τους αγώνες».
Όταν σε ηλικία μόλις 12 ετών ο Μιχάλης Ζαμπίδης ανακάλυπτε το κικ μπόξινγκ, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει αυτή την «τρέλα» του. Ήταν μια εποχή όπου το άθλημα διδασκόταν σε ελάχιστα γυμναστήρια

ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Ο Έλληνας αθλητής έχει κερδίσει 140 από τους 153 αγώνες που έχει δώσει, τους 84 με νοκ άουτ

και αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό, αφού πολλοί το θεωρούσαν βίαιο και επικίνδυνο. Ο 28χρονος σήμερα παγκόσμιος πρωταθλητής σε κάθε εμφάνισή του γεμίζει γήπεδα με χιλιάδες κόσμο όλων των ηλικιών.

Το ξεκίνημα

«Όταν ξεκινούσα το 1992, τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα. Το όνειρό μου ήταν να ανέβω στο ρινγκ και να λάβω μέρος σε όλες αυτές τις διοργανώσεις με τα ωραία χρώματα, τις γιορτές και τους χαρούμενους ανθρώπους. Ήταν ένα άγνωστο άθλημα τότε- γι΄ αυτό και πολλοί προσπάθησαν να με αποτρέψουν. Σήμερα έχει αλλάξει. Σχεδόν κάθε γυμναστήριο έχει μαθήματα κικ μπόξινγκ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Ζαμπίδης, λίγες μέρες μετά τη νίκη του στον μεγάλο αγώνα στην Αθήνα, όπου διατήρησε τον τίτλο του «Κing of the Ring» στην κατηγορία του νικώντας τον Βόσνιο πρωταθλητή Μούσλιτς Σανέλ.

Το κικ μπόξινγκ είναι ένα άθλημα που έγινε γνωστό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. «Δεν μαθαίνεις μόνο να ρίχνεις μπουνιές και κλωτσιές», όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος». Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει χτυπήματα με χέρια και πόδια, ενώ απαγορεύονται χτυπήματα με τα γόνατα και τους αγκώνες, καθώς επίσης τα πιασίματα και οι λαβές. «Δεν το θεωρώ βίαιο άθλημα. Στατιστικά έχει τους λιγότερους σοβαρούς τραυματισμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα. Είναι μια πρώτης τάξεως γυμναστική για όλο το σώμα, ενώ μαθαίνει κανείς σωστή αυτοάμυνα σε συνθήκες που αγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα», αναφέρει ο Μιχάλης Ζαμπίδης. Πάλη μόνο στο ρινγκ

«Το τι βγάζει ο καθένας πάνω στο ρινγκ δεν έχει σχέση με την καθημερινότητά του. Μπορώ έπειτα από έναν αγώνα στον οποίο ο κόσμος βλέπει ότι ΄΄σκοτώνομαι΄΄ με τον αντίπαλό μου να πάω μια βόλτα με την παρέα μου, όπως κάνουν όλοι. Στην πραγματικότητα, η ζωή μου έξω από το ρινγκ είναι φυσιολογική, μέσα στα πλαίσια που μου επιτρέπει το πρόγραμμα της προπόνησης. Και βέβαια, ποτέ δεν έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις και τη δύναμή μου έξω από το ρινγκ. Για την ακρίβεια, αποφεύγω οποιονδήποτε καβγά, ενώ με ενοχλεί όταν βλέπω στον δρόμο κόσμο έτοιμο να έρθει στα χέρια για ασήμαντες αφορμές».

Το άθλημα είναι, όπως εξηγεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ένας τρόπος για τον καθένα να βγάλει από μέσα του όλη την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί από την πίεση και τα καθημερινά προβλήματα. «Πολλοί έρχονται στο γυμναστήριο γεμάτοι νεύρα και κούραση, έτοιμοι να… επιτεθούν. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπω να χτυπούν τον σάκο με μανία για να ξεδώσουν. Πολλοί, μάλιστα, λένε χαριτολογώντας πως φαντάζονται πως ο σάκος είναι το αφεντικό τους, πολιτικοί ή κάποιος άλλος. Μετά το τέλος της προπόνησης, όμως, είναι ευτυχισμένοι γιατί έχουν βγάλει από μέσα τους όλη την επιθετικότητα και το άγχος και είναι πια ήρεμοι να επιστρέψουν στο σπίτι». Από το 1996, όταν κέρδισε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας στο αγώνισμα της πυγμαχίας, οι διακρίσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη. Στη μέχρι σήμερα επαγγελματική καριέρα του έχει πετύχει το ασύλληπτο ρεκόρ των 140 νικών σε 153 αγώνες, 84 εκ των οποίων με νοκ άουτ.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του αθλήματος


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ προσεκτικοί πρέπει να είναι οι λάτρεις του κικ μπόξινγκ, πόσω μάλλον οι «πρωτάρηδες», όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Τα οφέλη του συγκεκριμένου αθλήματος, εκτός από την εκμάθηση της αυτοάμυνας, είναι η ενδυνάμωση του σώματος. «Για να ασχοληθεί κανείς με τις πολεμικές τέχνες, όπως είναι το κικ μπόξινγκ, πρέπει κατ΄ αρχάς να ενδυναμώσει τους μυς του και να αναπτύξει τη μυϊκή του μάζα. Αυτό σημαίνει εκγύμναση του σώματος, συνολικά. Απαραίτητη είναι και η ταχύτητα, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να αμυνθεί αλλά και να χτυπήσει γρήγορα τον αντίπαλό του», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο ορθοπεδικός- ειδικός στις αθλητικές κακώσεις κ. Γιώργος Κατσιφαράκης.

Από την άλλη όμως, όπως ο ίδιος τονίζει, το συγκεκριμένο άθλημα κρύβει σοβαρούς κινδύνους: «Το επικίνδυνο είναι ένας πιθανός τραυματισμός στο κεφάλι αλλά και στη σπονδυλική στήλη. Οι λάτρεις των πολεμικών τεχνών αναπτύσσουν συνήθως ανοχή στον πόνο, με αποτέλεσμα να υπερεκτιμούν συχνά τις αντοχές τους και παράλληλα να υποτιμούν τα τραύματά τους».

Και βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, απαραίτητο είναι να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή η χρήση προστατευτικών κρανών, θωράκων αλλά και ειδικών επιδέσμων στα πόδια. Τα μαθήματα κοστίζουν από 250 έως 300 ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή η ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο.