Η ζέστη και η υγρασία το καλοκαίρι έχουν επιπτώσεις και στις επιδόσεις των αθλητικών μας δραστηριοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τις εγκαταλείψουμε. Ίσως να είναι αναγκαίο όμως να περιορίσουμε λίγο τις προσδοκίες μας και να επιτρέψουμε στο σώμα μας να προσαρμοστεί στις νέες καιρικές συνθήκες.


Μπορεί το σώμα μας να εγκλιματιστεί στις υψηλές θερμοκρασίες και στην υγρασία; Γιατί καθυστερούμε να φτάσουμε στις συνήθεις επιδόσεις μας το καλοκαίρι; Βοηθά να ρίχνουμε στο κεφάλι μας νερό όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη; Αυτές είναι ορισμένες από τις ερωτήσεις που μπορεί να μας απασχολούν το καλοκαίρι, εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα της γυμναστικής μας. Ωστόσο, οι απαντήσεις των ειδικών μπορεί να μας αιφνιδιάσουν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις επιδόσεις μας. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και πρόσφατα γεγονότα. Για παράδειγμα, στις 7 Ιουνίου, στον αγώνα των 10 χλμ στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όπου πήραν μέρος 4.000 αθλήτριες, όταν άρχισε ο αγώνας, στις 9 το πρωί, η θερμοκρασία ήταν στους 21 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία έφτανε στο 78%. Η νικήτρια Χίλντα Κιμπέτ κέρδισε με χρόνο 32 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Ήταν ο χειρότερος χρόνος που επιτεύχθηκε

Η ιδέα να ρίχνουμε νερό στο κεφάλι μας, όταν γυμναζόμαστε, ακούγεται υπέροχη, όμως στην πραγματικότητα δεν βοηθά καθόλου

σε αυτόν τον αγώνα εδώ και 10 χρόνια. Η ημέρα όμως ήταν ιδιαίτερα ζεστή. «Δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου», λέει η Κιμπέτ.

Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι ότι τις ζεστές και υγρές ημέρες οι μύες του σώματος ανταγωνίζονται με το δέρμα για το αίμα. Η διάθεση περισσότερου αίματος στο δέρμα βοηθά γιατί απομακρύνει τη ζέστη και συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ασφαλή για τον οργανισμό επίπεδα. Όμως αυτό σημαίνει ότι λιγότερο αίμα φτάνει στους μυς. Την ίδια στιγμή, όταν το σώμα θερμαίνεται, τα ένζυμα των μυών επιταχύνουν τις λειτουργίες τους, καίγοντας πιο γρήγορα γλυκογόνο και μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου που χρησιμοποιούν οι μύες ως καύσιμο.

Και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική; Η ιδέα να ρίξουμε νερό στο κεφάλι μας, στη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματός μας, ακούγεται υπέροχη.

Αυτό έκαναν οι αθλητές τον περασμένο μήνα στο Νιου Τζέρσεϊ, οι οποίοι συμμετείχαν σε αγώνα 8 χλμ. Ωστόσο οι ειδικοί διαφωνούν. «Δεν χρειάζεται, δεν βοηθά», επισημαίνει ο ερευνητής Σάμιουελ Σεβρόντ, από το αμερικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής. «Ο ιδρώτας πρέπει να εξατμιστεί για να νιώσουμε δροσιά». Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, αν βραχούμε πολύ, κινδυνεύουμε να μπλοκάρουμε τους πόρους του ιδρώτα και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερη θερμότητα.

Το πρωί και με την ησυχία μας


Το σώμα θερμαίνεται λιγότερο όταν υπάρχει δροσιά στο περιβάλλον. Η υγρασία μπορεί να είναι μεγαλύτερη το πρωί, αλλά αυτό που μετρά για το σώμα είναι να εξατμίζεται ο ιδρώτας γρήγορα, και αυτό συμβαίνει κυρίως τις πρωινές ώρες. Έτσι, αν πρέπει να επιλέξουμε να γυμναστούμε το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αλλά υψηλή η υγρασία, ή το απόγευμα, οπότε συμβαίνει το αντίστροφο, θα πρέπει να επιλέξουμε την πρωινή γυμναστική. Έχει παρατηρηθεί πάντως ότι κάποιοι εγκλιματίζονται στις καλοκαιρινές συνθήκες ταχύτερα από άλλους. Το κλειδί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε και να είμαστε σίγουροι ότι ιδρώνουμε αρκετά. Στην περίπτωση που είχαμε και πάλι δύο επιλογές, να περάσουμε δηλαδή περισσότερο χρόνο στη ζέστη αλλά να ασκηθούμε λιγότερο έντονα ή να αφιερώσουμε λιγότερο χρόνο αλλά να ασκηθούμε πιο έντονα, το πιο ασφαλές είναι να διαλέξουμε το πρώτο, δηλαδή να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας με την ησυχία μας χωρίς να πιεζόμαστε, ακόμη κι αν χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερο χρόνο.