Πριν από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ το 2002, η ελληνική οικονομία είχε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από νομισματική και συναλλαγματική αστάθεια (υψηλός πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια, συνεχείς υποτιμήσεις και διολισθήσεις της δραχμής) επί μακρόν. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξασφάλισε συνθήκες σταθερότητας που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξης μιας χώρας.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 1995 (τη χρονιά που ξεκίνησαν οι διαδικασίες σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τις αντίστοιχες της ευρωζώνης) μέχρι και σήμερα είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους αντίστοιχους της άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης. Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ε.Ε. των 27 χωρών-μελών.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ ήταν ιστορικά μια σωστή και αναπόφευκτη επιλογή. Αν δεν είχαμε ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, η ελληνική οικονομία θα χαρακτηριζόταν σήμερα από πολύ υψηλότερα επιτόκια, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Βέβαια, η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ δεν έλυσε αυτόματα όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Κατά την άποψή μου, είναι καιρός πια η Ελλάδα να επενδύσει στη γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί μια σταθερή και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναικαθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καιδιετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας την περίοδο 1994-2000