Η πολυπολιτσμικότητα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου αναδεικνύεται μέσα από τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση σημαντικών ιστορικών μνημείων, χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών

Αναστηλωτικές επεμβάσεις έγιναν και στα Δημοτικά Λουτρά Γενί Χαμάμ

ΗΑρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου έχει προχωρήσει σε αναστηλώσεις, αναπαλαιώσεις και εκτεταμένες επισκευές, κυρίως των μουσουλμανικών τεμενών που εξακολουθούν να έχουν δεσπόζουσα θέση στην πόλη, η οποία ανακηρύχθηκε από την Ουνέσκο ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξηλωθεί οι μιναρέδες από τεμένη επειδή κρίθηκαν ως επικίνδυνοι και ανεγέρθησαν από την αρχή, όπως συνέβη με το τέμενος του Σουλεϊμάν που βρίσκεται στην κορυφή της οδού Σωκράτους. Το τέμενος αυτό κατασκευάστηκε το 1523 από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, όταν κατέλαβε τη Ρόδο, στη θέση της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων. Σήμερα, το τέμενος είναι επισκέψιμο και μάλιστα γίνονται και θρησκευτικές τελετές.

Σημαντικές επεμβάσεις έγιναν και στο τέμενος του Μεχμέτ Αγά, κυρίως με την αναδόμηση του ξύλινου μιναρέ, σύμφωνα με την έρευνα από αρχειακό υλικό. Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε το 1820 στα ερείπια άλλου κτίσματος.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης του τεμένους Συντριβάν Τζαμί, ενώ συνεχίζονται τα έργα στο τέμενος Χαμζά Μπέη, κυρίως με την αποκατάσταση του μιναρέ με την αρμολόγηση και κατασκευή χρισμάτων στο εσωτερικό του.

Ιδιαιτέρως σημαντικά θεωρούνται και τα έργα που ολοκληρώθηκαν στη Συναγωγή της Ρόδου, όπως επίσης και στο Εβραϊκό Μουσείο που είναι επισκέψιμο για το κοινό. Στη Συναγωγή γίνονται λειτουργίες και άλλες τελετές, στο δε Μουσείο υπάρχουν σημαντικά εκθέματα από τη ζωή και τη δραστηριότητα των Εβραίων της Ρόδου. Επεμβάσεις έγιναν επίσης και στα Δημοτικά Λουτρά Γενί Χαμάμ που βρίσκονται στην οδό Αρίωνος, δίπλα στο τέμενος του Σουλτάν Μουσταφά. Τα λουτρά- σύμφωνα με τους ειδικούς- αναφέρονται το 1558 σε φιρμάνι καταγραφής υπαρχόντων κτιρίων του Σουλτάνου Σελίμ, που ήταν διάδοχος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Σήμερα τα λουτρά εξακολουθούν να προσελκύουν χιλιάδες ντόπιους χρήστες, αλλά και ξένους επισκέπτες.

Αποκατάσταση έγινε ακόμη και σε ιπποτικές κατοικίες, όπως στην ιστορική κατοικία Τζεμ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, τον Αύγουστο του 1482 φιλοξενήθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο Πιέρ Ντ΄ Ομπουσόν ο Τούρκος πρίγκιπας Τζεμ. Η κατοικία βρίσκεται στην οδό Ιπποτών.

Εξίσου σημαντικά έργα έγιναν και στο συγκρότημα της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται σε πάροδο της Ομήρου. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική εκκλησία η οποία χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Και ιπποτικές εκκλησίες


Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου καμαρώνει για τρεις μεγάλες ιπποτικές εκκλησίες, την Παναγιά του Μπούργκου, την Παναγιά του Κάστρου, αλλά και τον Άγιο Ιωάννη του Κολλάκιου, που κατά την οθωμανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο. Ο κατάλογος των έργων στη μεσαιωνική πόλη είναι μακρύς και όπως σημειώνουν οι μελετητές του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλης Ζερλέντης, αρχιτέκτονας μηχανικός και Αλέξης Στεφανής, συντηρητής αρχαιοτήτων, ειδικά για τα τεμένη «ο σχεδιασμός των επεμβάσεων έγινε με στόχο την ανάδειξη των αυθεντικών μορφολογικών στοιχείων των μνημείων, με γνώμονα την αποκατάσταση της μορφής του κτιρίου, αλλά και του αισθήματος της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής».