Στροφή στην καλλιέργεια κάνναβης, με τη συνδρομή μάλιστα του κράτους, κάνουν αγρότες της Ιεράπετρας. Στα θερμοκήπιά τους, όπου έως τώρα καλλιεργούσαν οπωροκηπευτικά, ζήτησαν επίσημα άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη.
Πρόκειται για το είδος cannabis sativa, που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ινών για την κλωστοϋφαντουργία ή για χαρτί. Εκχυλίσματα αυτού του φυτού χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή καλλυντικών ή ακόμη και αναψυκτικών και τροφίμων. Σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια του

ΝΟΜΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η βιομηχανική κάνναβη χρησιμοποιείται στην παραγωγή υφασμάτων και χαρτιού και η καλλιέργειά της επιδοτείται από την Ε.Ε.

φυτού είναι νόμιμη, η παραγωγή μάλιστα είναι επιδοτούμενη, με περίπου 90 ευρώ τον τόνο φέτος.

«Σε όλη την Ευρώπη η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης είναι νόμιμη. Παρά τους συνειρμούς που εύκολα δημιουργούνται λόγω όσων έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στον Μυλοπόταμο, το φυτό είναι αθώο» λέει ο κ. Στέλιος Χαραλαμπάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου, που μαζί με τους συναδέλφους του υπέβαλαν επίσημο αίτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να καλλιεργήσουν με κρατική εποπτεία αυτό το είδος κάνναβης. «Εμείς διαπιστώνουμε ότι με την έλλειψη νερού τα προϊόντα μας υποβαθμίζονται και μένουν αδιάθετα. Έτσι, πρέπει να βρούμε άλλες καλλιέργειες για να επιβιώσουμε. Η καλλιέργεια που προτείνουμε μπορεί να λύσει το πρόβλημά μας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση» προσθέτει ο κ. Χαραλαμπάκης.

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

«Η Ιεράπετρα που είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την παραγωγή οπωροκηπευτικών, έχει φθάσει σε αδιέξοδο» επισημαίνει ο κ. Μανώλης Γερακιανάκης, αντιπρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «Ησίοδος». «Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στη λειψυδρία που παρατηρείται και γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια» προσθέτει. «Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές καλλιέργειες και μία από αυτές, με καλές οικονομικές προοπτικές, είναι η βιομηχανική κάνναβη. Ζητούμε να γίνει οργανωμένα, σε θερμοκήπια, με πιστοποιημένους σπόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» σημειώνει ο κ. Νεκτάριος Αλχάτης, πρόεδρος του συλλόγου «Ησιόδος». Όπως προσθέτει, αυτή η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος παραγωγής, ενώ απαιτεί ελάχιστο νερό. «Αυτό λύνει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας με τη λειψυδρία», λέει.

Πολλές χρήσεις χωρίς… παρενέργειες


Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – οργανικήκάνναβη έχει μια βασική διαφορά από την ινδική κάνναβη, το χασίς: δεν περιέχει, παρά σε απειροελάχιστη ποσότητα, την ψυχοδραστική ουσία διτετραϋδροκανναβινόλη (ΤCΗ). Κλωστικές ίνες, χαρτί, έλαια παράγονται από την οργανική κάνναβη. Παλαιότερα καλλιεργούσαν κλωστική κάνναβη σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, υπήρχαν ειδικά εργοστάσιακανναβουργεία- που επεξεργάζονταν την ίνα, κυρίως για σχοινιά. Το 1936 η κάνναβη απαγορεύθηκε και τα κανναβουργεία σταδιακά έκλεισαν.

Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν απαγορεύθηκε ποτέ η καλλιέργεια αυτού του φυτού και το 80% της παραγωγής οργανικής κάνναβης γίνεται χαρτί. Μάλιστα, πριν από το ευρώ, στη Γαλλία κατασκεύαζαν από αυτό το χαρτί τα χαρτονομίσματα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν καλλιεργείται οργανική κάνναβη και αυτό το δεδομένο ζητούν να ανατρέψουν οι αγρότες της Ιεράπετρας.