ΔΕΚΑΕΠΤΑ κατηγορούμενοι- μαθητές, αλλά και εξωσχολικοί- και έξι πλημμελήματα ήταν ο απολογισμός του πρώτου μέρους της εισαγγελικής έρευνας για τις μεγάλες καταστροφές στο σχολικό συγκρότημα του Παγκρατίου.

Στις καταθέσεις που έδωσαν στην Ασφάλεια στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διευθυντές, καθηγητές και γονείς, κατονόμασαν συγκεκριμένα πρόσωπα- στην πλειονότητά τους ανήλικους μαθητές- συνδέοντάς τους με τις υλικές καταστροφές που φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η ποινική δίωξη που αφορά από κοινού όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα περιλαμβάνει έξι πλημμελήματα που είναι:

Διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης, κλοπή κατ΄ εξακολούθηση, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση, προσβολή συμβόλου του ελληνικού κράτους και απλή σωματική βλάβη εις βάρος ενός μέλους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που καταθέτοντας στους αστυνομικούς, ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την επίθεση που δέχθηκε.

Από τους 17 κατηγορουμένους, οι 15 έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, ενώ οι άλλοι δύο παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι. Η προανάκριση για την υπόθεση θα συνεχιστεί από την Ασφάλεια, όπου θα κληθούν σε απολογία όλοι οι κατηγορούμενοι.

Το ΠΑΣΟΚ

Σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα Παγκρατίου, επέρριψε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη και Μιλένα Αποστολάκη, «όλο αυτό το διάστημα της μαθητικής κατάληψης, οι γονείς και οι περίοικοι περίμεναν με αγωνία την παρέμβαση της Πολιτείας και ιδιαίτερα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αλλά το κράτος ήταν απών».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι αρκετό διάστημα πριν από την έναρξη των μαθητικών κινητοποιήσεων, οι αρχές γνώριζαν ότι επίκειται να γίνει κατάληψη στο σχολείο του Παγκρατίου και προσπάθησαν χωρίς αστυνομικές μεθόδους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.