Ο Πάπας είναι «ο πρώτος των Πατριαρχών», η Ρώμη είναι «η πρώτη έδρα» και η Εκκλησία της Ρώμης «προΐσταται με αγάπη». Με αυτές τις βασικές παραδοχές, που σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ανοίγουν τον δρόμο στην επανένωση μετά το Σχίσμα του 1054, έκλεισε στη Ραβέννα η σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας και των Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Το εμπιστευτικό κείμενο παρουσίασε κατ΄ αποκλειστικότητα χθες η εφημερίδα «La Repubblica» και είναι αποτέλεσμα της συνόδου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Ραβέννα, όπου εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, σκοπός της συνόδου ήταν να τεθούν οι βάσεις για

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Ο δρόμος για την επανένωση είναι μακρύς, δεδομένων και των διαφωνιών μέσα στο ορθόδοξο στρατόπεδο

την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απαιτούν λύση, προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση. Στις 46 παραγράφους του κειμένου υποδεικνύεται η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να πάψουν να υφίστανται οι διαφωνίες του παρελθόντος. Αναγνωρίζεται δηλαδή η ρωμαιοκαθολική πρωτοκαθεδρία, αλλά προστίθεται ότι πρέπει να μελετηθεί «ο ρόλος του επισκόπου της πρώτης έδρας».

Το ντοκουμέντο

Από το κείμενο προκύπτει ότι υπήρξε συμφωνία για τη δομή και την ιεραρχία της Εκκλησίας. Σε τοπικό επίπεδο επικεφαλής είναι ο επίσκοπος. Σε επίπεδο περιφέρειας οι τοπικές Εκκλησίες πρέπει να αναγνωρίσουν μεταξύ τους έναν «πρώτο». Πιο σύνθετο είναι το ζήτημα σε οικουμενικό επίπεδο, καθώς το κείμενο αναφέρει ότι «αυτοί που είναι οι πρώτοι στις διάφορες περιφέρειες, μαζί με όλους τους επισκόπους, συνεργάζονται για το σύνολο της Εκκλησίας» και σε αυτό το πλαίσιο «οι πρώτοι πρέπει να αναγνωρίσουν ποιος είναι ο πρώτος μεταξύ τους». Οι επίσκοποι, αναφέρεται στο κείμενο, δεν πρέπει να είναι ενωμένοι μόνο από την κοινή πίστη, αλλά να «έχουν κοινή ευθύνη και να υπηρετούν την Εκκλησία», ενώ οι σύνοδοι είναι «το βασικό εργαλείο» μέσω του οποίου εκφράζεται το δόγμα της Εκκλησίας.

Ο ποντίφικας

Όπως σημειώνει η «La Repubblica», ο ορθόδοξος κόσμος αποσαφήνισε στη σύνοδο ότι ο Επίσκοπος της Ρώμης δεν μπορεί να είναι ένας απολυταρχικός ηγεμόνας που θα αποφασίζει μόνος του. Πάντως ο σημερινός Πάπας έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν ότι ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν «απόλυτος μονάρχης», ενώ στο ίδιο το κείμενο τονίζεται, σε ένα απόσπασμα σχετικά με την περιφερειακή αυτοτέλεια, ότι «ο πρώτος δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς τη συναίνεση όλων των υπολοίπων». Εξάλλου ο ποντίφικας στο κείμενο αναφέρεται ως Επίσκοπος της Ρώμης ή ως ένας από τους πέντε ιστορικούς πατριάρχες. Ωστόσο ο δρόμος για την επανένωση είναι μακρύς, δεδομένων και των διαφωνιών στο ορθόδοξο στρατόπεδο. Ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος δεν αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ δεν συγχωρεί στο Βατικανό τη δράση της Καθολικής Εκκλησίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Μάλιστα στη Ραβέννα οι εκπρόσωποί του εγκατέλειψαν τη σύνοδο εξαιτίας της απόφασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Ξεχειλωμένο το δημοσίευμα»


«ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ» χαρακτηρίζουν πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα» ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε την Πρωτοκαθεδρία του Πάπα.

Οι πηγές του Φαναρίου δήλωσαν στα «ΝΕΑ» χθες ότι στο πολυσέλιδο κοινό κείμενο μεταξύ Βατικανού και Οικουμενικού Πατριαρχείου «αναγνωρίζεται η Πρωτοκαθεδρία του Πάπα την πρώτη χιλιετία, όταν η Εκκλησία ήταν μία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται και σήμερα η Πρωτοκαθεδρία». «Το δημοσίευμα είναι ξεχειλωμένο», είπε στα «ΝΕΑ» η πηγή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.