Ατιμώρητοι παραμένουν, έναν χρόνο μετά, οι επτά από τους οκτώ αστυνομικούς της υπόθεσης «ζαρντινιέρα».


Όμως, ο φοιτητής- θύμα τους, όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» η αδελφή του, επί έναν χρόνο ζει κλεισμένος στο σπίτι τους στην Κύπρο, λόγω του διαρκούς φόβου του μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του πέρσι, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη.

Με μοναδική εξαίρεση τον αρχιφύλακα που πρωταγωνίστησε στην επίθεση με θύμα τον φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΟΚ

Κλεισμένος στο σπίτι του παραμένει εδώ κι έναν χρόνο ο Κύπριος φοιτητής, όπως τονίζει η αδελφή του

αστυνομικοί είτε έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους ή, ακόμη χειρότερο, έχουν προαχθεί. Ο βασικός κατηγορούμενος για τις αγριότητες εις βάρος του φοιτητή παραμένει μεν σε διαθεσιμότητα, αλλά έχει δηλώσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

«Για εμάς αποτελεί πρόκληση η στάση της Αστυνομίας, που επιτρέπει σε αυτούς που χτύπησαν τον αδελφό μου όχι μόνο να κυκλοφορούν ατιμώρητοι, αλλά τους ανταμείβει και με προαγωγές, όπως συνέβη στην περίπτωση του κ. Παππά ο οποίος προήχθη σε αστυνομικό διευθυντή» λέει η Άννα Δημητρίου, αδελφή του Αυγουστίνου.

Όπως αποκαλύπτει, έναν χρόνο τώρα ο αδελφός της αρνείται να βγει από το σπίτι τους στην Κύπρο. «Η ζωή του Αυγουστίνου και της οικογένειάς μας έχει καταστραφεί. Ο αδελφός μου παίρνει ψυχοφάρμακα και βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα πάντα. Σταμάτησε τις σπουδές του, δεν μπορεί να δουλέψει, φοβάται να βγει από το σπίτι. Εδώ κι έναν χρόνο δεν έχει ανοίξει την πόρτα του σπιτιού ούτε για να πιει καφέ με τους φίλους τους. Περιμένει όμως να δικαιωθεί από τα δικαστήρια και να δει αυτούς που τον μείωσαν με αυτόν τον τρόπο να τιμωρούνται ανάλογα».

Από την πλευρά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας παρατηρήθηκε καθυστέρηση- που χαρακτηρίστηκε περίεργη ακόμη και από ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.- στη συνεδρίαση των πειθαρχικών συμβουλίων για τους αστυνομικούς- πρωταγωνιστές του ξυλοδαρμού. Η αρχή έγινε με τον τότε διευθυντή Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κ. Παππά, ο οποίος στις τελευταίες κρίσεις της Αστυνομίας προήχθη στη θέση του αστυνομικού διευθυντή Κιλκίς και τιμωρήθηκε με αργία… 15 ημερών. Τα πειθαρχικά συμβούλια όμως ποτέ δεν συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη, αφού ο φάκελος καθυστερούσε να διαβιβαστεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και να εξεταστούν τα πειθαρχικά αδικήματα των υπολοίπων επτά αστυνομικών, οι οποίοι έχουν επιστρέψει κανονικά στις θέσεις τους και υπηρετούν σαν να μην ενεπλάκησαν ποτέ στην υπόθεση της «ζαρντινιέρας».

Πάντως, ύστερα από αρκετές πιέσεις, το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει για την υπόθεση στις 3 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, από την πλευρά της Δικαιοσύνης έχει προσδιοριστεί δικάσιμος για την 28η Νοεμβρίου με κατηγορούμενους τους οκτώ αστυνομικούς για το αδίκημα της απρόκλητης σωματικής βλάβης, στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. «Οι διαδικασίες πρέπει να είναι και σύντομες και σύννομες. Να γίνονται όλα γρήγορα ώστε ν΄ αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους συναδέλφους υπέπεσαν σε παραπτώματα και να μην παρασύρονται όλοι οι υπόλοιποι αστυνομικοί», υποστήριξε το μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργος Φεστερίδης, που είχε καταδικάσει τα επεισόδια.