ΣΤΑΔΙΑΚΑ ενιαίους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης (κατά ομοειδείς κατηγορίες επαγγελμάτων) μέσω ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, γεγονός που θα οδηγήσει σε περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων (μείωση συντάξεων κ.ά.) σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2008.

Η ΓΣΕΕ- σε χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Απασχόλησης Β. Μαγγίνα- παρατηρεί ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον διάλογο για το Ασφαλιστικό ως δικό της μονόλογο, απαντώντας έτσι στην πρόσκληση του τελευταίου για τον αυριανό δεύτερο γύρο κοινωνικού διαλόγου στη Βουλή σχετικά με το Ασφαλιστικό.

Τέσσερα από 175

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό- εκτός από την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (νέα συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου), καθώς και την καθιέρωση κινήτρων για παραμονή στην εργασία- είναι να περιοριστούν στα 4 τα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύγκριση με τα 175 κύρια και επικουρικά ταμεία που σήμερα λειτουργούν), ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να ισχύσουν ενιαίοι όροι ασφάλισης. Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση, στόχος είναι η δημιουργία 6 ή 7 κεντρικών φορέων. Οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 90%. Δηλαδή στόχος είναι η κύρια σύνταξη να είναι 70% και η επικουρική 20%, κάτι που ισχύει ήδη για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους.

Διαβεβαιώσεις Αλογοσκούφη στις Βρυξέλλες


ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος έδωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Μάλιστα από σήμερα κιόλας το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ήταν η επιβεβαίωση μιας δέσμευσης την οποία έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση με την επιφύλαξη να την υλοποιήσει μετά τις εκλογές.

Όπως και σκοπεύει τώρα να κάνει. Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα ανήκει στην πλέον προβληματική κατηγορία χωρών της ζώνης του ευρώ που πρέπει να καταβάλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μηδενίσουν το έλλειμμά τους. Παρέα με την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

Οι άλλες χώρες του ευρώ είτε έχουν επιτύχει τον στόχο του μηδενισμού των ελλειμμάτων είτε βρίσκονται πολύ κοντά σ΄ αυτόν εν όψει της προθεσμίας του 2010. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών έγιναν στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας.

Το θέμα της επιβολής περιβαλλοντικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κ. εκ.) που περιλαμβανόταν στην ατζέντα αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.