Απογειώνονται οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής προκαλώντας πρωτοφανές πλήγμα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.


Την έκρηξη της ακρίβειας, που πιστοποιεί το άλμα του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 3,1% (από 2,9%), αποκαλύπτει σε όλο της το εύρος η νέα λίστα ανατιμήσεων για εκατοντάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά που απέστειλαν οι βιομηχανίες στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για αυξήσεις που έχουν αρχίσει να περνούν στο ράφι απο 1 Νοεμβρίου και για πρώτη φορά τα τελευταία

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ

Από 1η Νοεμβρίου σε εκατοντάδες προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

χρόνια είναι διψήφιες στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων.

Η αύξηση στα βούτυρα και στις κρέμες γάλακτος φθάνει το 24%, στα τυριά 20%, στα ζυμαρικά 18%, στο αλεύρι 15%, στα έτοιμα φαγητά 14% ενώ σε χαρτιά 9% και σε είδη προσωπικής υγιεινής 5%. Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις εκρηκτικές αυξήσεις που αφορούν περισσότερα από 600 βασικά είδη που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Τα κύρια αίτια

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή των σιτηρών, το ράλι τιμών του πετρελαίου, η υπερβολική ζήτηση προϊόντων από την αγορά της Κίνας αλλά και η μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων (εξαιτίας της στροφής των αγροτών σε καλλιέργειες που προορίζονται για βιοκαύσιμα) και η κερδοσκοπία βρίσκονται πίσω από τις πρωτοφανείς αυτές αυξήσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Συνεχής άνοδος

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι πρόκειται μόνο για την αρχή των επιπτώσεων που προκαλούν οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια αγορά για δημητριακά, τρόφιμα αλλά και η κούρσα κερδοσκοπίας του μαύρου χρυσού. Η τεράστια ζήτηση για τα προϊόντα αυτά από την αγορά της Κίνας, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση δημητριακών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, προκαλούν ελλείψεις με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Τα στελέχη της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ φοβούνται ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές. Δεν διστάζουν να κάνουν λόγο και για επιδείνωση της κατάστασης στο μέλλον η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε διεθνή οικονομική κρίση.

Ήδη όπως προκύπτει από τη νέα λίστα των αυξήσεων, 46 μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και άλλων ειδών, ανάμεσα τους οι περισσότερες πολυεθνικές, προχώρησαν σε ανατιμήσεις 41 κατηγοριών ειδών που περιλαμβάνουν ένα φάσμα 600 και πλέον προϊόντων.

Απογείωση τιμών

Η αύξηση στην τιμή των σιτηρών εκτόξευσε τις τιμές των αλεύρων κατά 15%, των ζυμαρικών κατά 18%, του ψωμιού κατά 25% και των αρτοσκευασμάτων κατά 8,5%.

Μάλιστα οι προβλέψεις για την πορεία της τιμής του ψωμιού είναι, αν συνεχιστούν και άλλο οι αυξήσεις των σιτηρών και των αλεύρων- κάτι που δεν αποκλείουν οι αλευροβιομήχανοι- έως το τέλος του χρόνου, αυτό να πωλείται από 1,8 έως και 2 ευρώ το κιλό από 1,60 που πωλείται σήμερα.

Το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά ανατιμώνται έως και 24% εξαιτίας του διπλασιασμού των τιμών των ζωοτροφών. Δεύτερη φορά

Για τον ίδιο λόγο αυξάνονται για δεύτερη φορά από τον Σεπτέμβριο οι τιμές στα κοτόπουλα κατά 7,5% αλλά και τα αλλαντικά έως και 5,5%. Την ίδια ώρα νέες αυξήσεις έως 16% επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών, έως 14% των αυγών, έως 10% των οσπρίων, έως 14% των ημιέτοιμων φαγητών, έως 9% των μπισκότων, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις άλλων προϊόντων όπως είναι τα χαρτικά έως 9%, των προϊόντων προσωπικής περιποίησης 5%, των σαμπουάν έως 4,5%, των αφρών ξυρίσματος έως 3,9% αλλά και των καθαριστικών έως 2,9%.

Ξυπνά το φάντασμα του πληθωρισμού


ΝΕΟ ΑΛΜΑ ΣΤΟ 3,1%, από 2,9% τον περασμένο μήνα, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε ένα σκηνικό αστάθειας και ανησυχιών στις διεθνείς αγορές για επανεμφάνιση παγκόσμιων πληθωριστικών φαινομένων.

Οι τιμές έχουν φουντώσει σε μία σειρά βασικών προϊόντων στα οποία «πρωταγωνιστούν» το πετρέλαιο, που πωλείται 19,3% ακριβότερα από τον περασμένο Οκτώβριο, και το ψωμί που αυξήθηκε κατά 14,3%. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των δημητριακών στις διεθνείς αγορές είναι οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτές τις εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένος στο 3%, από 2,8% τον περασμένο μήνα, είναι και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, δηλαδή αυτός που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων. Αυτό δείχνει ότι πλέον οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια έχουν περάσει στα τελικά προϊόντα και δεν είναι αναστρέψιμες.

Ανατιμήσεις προϊόντων- υπηρεσιών

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 13,8%, τα καύσιμα αυτοκινήτου 12,5%, τα άλευρα 9,5%, τα αυγά 9,4%, τα νωπά φρούτα 7,7%, τα νωπά λαχανικά 5,8%, τα γλυκά-ζαχαρωτά 5,7%, η επισκευή-συντήρηση κατοικίας 5,7%, το φαγητό εκτός οικίας 5,1% και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 4,6%.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης απέφυγε να εκτιμήσει την εξέλιξη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, λέγοντας ότι η αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου δεν επιτρέπει προβλέψεις.

Ρεκόρ 14μήνου

Το 3,1% του πληθωρισμού του Οκτωβρίου αποτελεί ρεκόρ 14 μηνών (τον Αύγουστο του 2006 ήταν 3,5%) και μολονότι δεν είναι υπερβολικά υψηλό, σηματοδοτεί στροφή σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, η οποία μάλιστα πυροδοτείται από διεθνείς εξελίξεις. Στην ευρωζώνη, ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 2,6% τον Οκτώβριο από 2,1% τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ που θα είχε προβεί σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ (χθες τα άφησε αμετάβλητα) αν δεν ανησυχούσε για την αστάθεια στις αγορές, την αλματώδη αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη. Έτσι, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. Όπως είναι γνωστό, το όριο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών είναι 2%, το οποίο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

Πληθωριστικό περιβάλλον

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η πορεία του πληθωρισμού στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Αν οι αυξήσεις περάσουν και στους μισθούς μέσω των πιέσεων των εργαζομένων, τότε μονιμοποιείται το πληθωριστικό περιβάλλον. Ανησυχίες αρχίζουν και διατυπώνονται πλέον και για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης από 2,8% το 2006 θα διαμορφωθεί σε 2,5% φέτος και 2,3% το 2008. Εφόσον το πετρέλαιο διατηρηθεί στα υψηλά επίπεδα των σχεδόν 100 δολαρίων, υπάρχει ανησυχία για μεγαλύτερη υποχώρηση.