ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ διαδικασίες ξεκίνησε στην Ιταλία η απέλαση Ρουμάνων υπηκόων που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια: τουλάχιστον 20 απελάθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η κυβέρνηση Πρόντι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, που επιτρέπει στους νομάρχες να εκδιώκουν από τη χώρα πολίτες της Ε.Ε. Σύμφωνα άλλωστε με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, η εντολή απέλασης πρέπει μεν να φέρει την υπογραφή δικαστή, αλλά δεν προϋποθέτει ούτε την ύπαρξη ποινικού μητρώου ούτε τη διεξαγωγή δίκης.

Την απόφαση αυτή προκάλεσε ένα κύμα βίας που κορυφώθηκε με τη δολοφονία της 47χρονης Τζιοβάνα Ρετζιάνι, συζύγου υψηλόβαθμου αξιωματικού του Ναυτικού, η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια κοντά σε καταυλισμό Ρομά στα περίχωρα της Ρώμης: ένας νεαρός Ρουμάνος που ζούσε στον καταυλισμό έχει συλληφθεί ως ύποπτος και ο καταυλισμός ισοπεδώθηκε.

Η κηδεία της Ρετζιάνι τελέστηκε το Σάββατο. Επισκιάστηκε ωστόσο από την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ, όταν μια ομάδα 8-10 κουκουλοφόρων, οπλισμένοι με μαχαίρια και μεταλλικές ράβδους, έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερις Ρουμάνους, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον έναν από αυτούς. «Ζητάμε δικαιοσύνη- άτεγκτη, αυστηρή- αλλά όχι μισαλλοδοξία», δήλωσε ο ιερέας Πατρίτσιο Μπενβενούτι στην κηδεία της άτυχης 47χρονης. «Πρέπει να εμποδίσουμε αυτήν την τρομερή τίγρη, την ξενοφοβική λύσσα, το ρατσιστικό κτήνος, να βγει εκτός ελέγχου», δήλωσε στην εφημερίδα «Repubblica» ο Ιταλός υπουργός Τζουλιάνο Αμάτο. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

«Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το κύμα ξενοφοβίας που εκδηλώνεται στην Ιταλία, όπως πρέπει να πολεμήσουμε και την άσχημη εικόνα που έχουν οι Ρουμάνοι οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Κάλιν Ποπέσκου Ταρισεάνου. Περισσότεροι από 500.000 Ρουμάνοι έχουν εγκατασταθεί στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, όταν η χώρα τους εντάχθηκε μαζί με τη Βουλγαρία στην Ε.Ε. Πολλοί έχουν βρει δουλειά ως χτίστες, οικιακοί βοηθοί και κηπουροί- οι στατιστικές όμως τους θέλουν υπεύθυνους για το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκλημάτων που διαπράττονται από μετανάστες. «Η ρουμανική κοινότητα ζει έναν εφιάλτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμάνων της Ιταλίας, Γιουτζίν Τερτελεάκ, για να προσθέσει εντούτοις ότι δεν αντιτίθεται στις απελάσεις εφόσον «δεν γίνεται κατάχρηση εξουσίας».