«Μπορώ πλέον να κάθομαι άνετα στην ταράτσα. Η αισθητική βελτίωση είναι σημαντική. Ήδη όμως έχω αρχίσει να διαπιστώνω ότι χάρη στην πράσινη ταράτσα, ο από κάτω όροφος, όπου μένω, έχει λιγότερη ζέστη». Ο μηχανικός κ. Κώστας Πολίτης τοποθέτησε πράσινο- γκαζόν και μικρά φυτά πριν από ένα τρίμηνο στην ταράτσα του σπιτιού του, στην Κηφισιά.
O μηχανικός αυτός είναι ένας από τους ελάχιστους κατοίκους του Λεκανοπεδίου που έχουν φτιάξει κήπο στην ταράτσα του σπιτιού τους- ωστόσο, οι πράσινες στέγες είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική σε πολλές χώρες
ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οροφών κτιρίων είναι καλυμμένα με πράσινο
της Ευρώπης. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οροφών κτιρίων είναι καλυμμένα με πράσινο, ενώ οι μισές γερμανικές πόλεις προσφέρουν οικονομικές διευκολύνσεις στους πολίτες για να δημιουργήσουν ταρατσόκηπους.
Έρευνα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε σε ταράτσα διώροφου παιδικού σταθμού στον Δήμο Ρέντη έδειξε ότι οι ταρατσόκηποι μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και να αποτελέσουν σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του καύσωνα.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες- δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό- δείχνουν ότι χάρη στο πράσινο που τοποθετήθηκε στην ταράτσα του διώροφου κτιρίου επιτυγχάνεται μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό στον τελευταίο όροφο έως 35% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο υπόλοιπο κτίριο, η μείωση φτάνει έως 20%.
Ενδεικτική είναι και η διαφορά θερμοκρασίας που παρατηρείται στα σημεία που είναι φυτεμένα σε σύγκριση με κάποια ακάλυπτα μέρη της ταράτσας. Η θερμοκρασία στο τσιμέντο χτυπάει… κόκκινο και εμφανίζεται ακόμη και κατά 6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη!
Ο ταρατσόκηπος του Ρέντη πάντως εξακολουθεί έως σήμερα να είναι ένας από τους ελάχιστους που έχουν δημιουργηθεί σε δημόσια κτίρια. Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα στα ιδιωτικά κτίρια. Η εξάπλωση των ταρατσόκηπων είναι μικρή και σ΄ αυτά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια – έστω και με αργούς ρυθμούς- οι ταράτσες ιδιωτικών κτιρίων και κατοικιών αρχίζουν από… γκρι να γίνονται πράσινες.
Το όφελος είναι τριπλό, λέει στα «ΝΕΑ» ο γεωπόνος- μέλος της επιτροπής πρασίνου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, που ασχολείται με την εγκατάσταση πρασίνου σε ταράτσες. «Πρώτον, ένας χώρος άχρηστος, η ταράτσα δηλαδή, με την τοποθέτηση πρασίνου γίνεται χρηστικός. Αποκτάει ζωή. Δεύτερον, προσφέρει κέρδος λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας. Κι αυτό διότι η πράσινη ταράτσα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία στον ακριβώς από κάτω όροφο έως και 6 βαθμούς Κελσίου. Έτσι οι ένοικοι του σπιτιού ή του κτιρίου χρησιμοποιούν σε μικρότερο βαθμό τον κλιματισμό».
Το τρίτο πλεονέκτημα, αναφέρει ο γεωπόνος, είναι ότι οι πράσινες στέγες εξαιτίας του οξυγόνου αλλά και της δροσιάς που προσφέρουν, μπορούν να… αλλάξουν το κλίμα στην πόλη.
ΤΑ ΝΕΑ online
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα εδώ