Μετά τον Μπερλουσκόνι, άλλος ένας Ιταλός μεγιστάνας, ο Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο, μπαίνει στην ιταλική πολιτική αρένα υποσχόμενος να προσφέρει στους Ιταλούς… καλύτερο μέλλον.


O Μοντετσέμολο είναι σήμερα επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της Ιταλίας, της Confindustria. Ήταν επικεφαλής της Ferrari όταν η εταιρεία επέστρεψε στις νίκες στη Φόρμουλα 1 και τώρα ηγείται του ομίλου της Fiat. Την περασμένη εβδομάδα, στην ετήσια ομιλία του ως επικεφαλής της Confindustria, εμφανίσθηκε ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να βγάλει την Ιταλία από τον φαύλο κύκλο της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και της στείρας πολιτικής ίντριγκας. Και, όπως ήταν επόμενο, στη μνήμη όλων ήρθε η είσοδος του Μπερλουσκόνι στην πολιτική αρένα, το 1994.

Ο Μοντετσέμολο έχει μια σημαντική διαφορά από τον Ιταλό μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης- ότι δεν έχει εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο. Είναι όμως πλούσιος (η περιουσία του υπολογίζεται σε 320 εκατομμύρια ευρώ) και επιπλέον αριστοκράτης (φέρει τον τίτλο του μαρκησίου), συνδυάζει δηλαδή επαγγελματική επιτυχία και «γκλάμουρ», κάτι που οι Ιταλοί ψηφοφόροι βρίσκουν ιδιαίτερα δελεαστικό. Στα 59 του, ο Μοντετσέμολο έχει ανακηρυχθεί αρκετές φορές από τους ειδικούς της μόδας ο πιο κομψά ντυμένος άνδρας της Ιταλίας.

Ως φοιτητής οδηγούσε αγωνιστικά αυτοκίνητα και αφότου άρχισε να εργάζεται έχει διατελέσει διαχειριστικός διευθυντής της Cinzano, πρόεδρος της Μaserati και διευθυντής της Τod΄s. Ήταν επίσης συνεργάτης του θρυλικού Έντσο Φερράρι και το 1991 επέστρεψε στην εταιρεία ως πρόεδρός της για να την αναδιαρθρώσει και να την οδηγήσει, εννέα χρόνια μετά, στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών από το 1983. Την περασμένη εβδομάδα, στην ετήσια ομιλία του ως προέδρου της Confindustria, υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και για την Ιταλία. Τα κόμματα, είπε, έχουν «καθήκον να οικοδομήσουν σήμερα την Ιταλία του αύριο». Όμως τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά «φαίνεται να μην έχουν τη δύναμη να δώσουν ζωή σ΄ ένα μεγάλο σχέδιο για το έθνος», ένα σχέδιο «του οποίου τα αποτελέσματα δεν θα είναι φανερά βραχυπρόθεσμα». Μεταξύ των μέτρων που θα ήθελε να δει να εφαρμόζονται στην Ιταλία ώς το 2015, πρόσθεσε, είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η θεσμοθέτηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι που ήταν παρών στην ομιλία φάνηκε να αιφνιδιάζεται και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μερικοί σχολιαστές προέβλεψαν ότι ο Μοντετσέμολο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα «αντι-κόμμα» με τη συμμετοχή μεταρρυθμιστών απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα. Άλλοι θυμήθηκαν τη Θάτσερ και εκτίμησαν πως στόχος του είναι να πάρει την ηγεσία της Δεξιάς από τον 70χρονο Μπερλουσκόνι. Δημοσκόπηση της «Λα Ρεπούμπλικα» αμέσως μετά την ομιλία του έδειξε πως 36% των Ιταλών τον θέλουν ήδη ως επόμενο πρωθυπουργό…