Διαρκείς μάχες, ενέδρες και βομβιστικές επιθέσεις συνθέτουν το πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοπαλαιστινιακής βίας, παρά τη νέα συμφωνία εκεχειρίας. Οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας που εξαπολύει η Χαμάς σε μια προσπάθεια να σύρει και το Ισραήλ στη βία, και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που γίνονται ως αντίποινα, δημιουργούν πολεμικό σκηνικό στη Λωρίδα της Γάζας.


Oκίνδυνος διολίσθησης σε εμφύλιο πόλεμο είναι ορατός στη Λωρίδα της Γάζας, και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία, προειδοποιεί ο νέος ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό.

Σε τι οφείλεται η νέα έξαρση της βίας;

Στην ανάπτυξη 3.000 αστυνομικών στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω έντονων διαφωνιών, κυρίως από την πλευρά της Χαμάς. Οι αστυνομικοί αυτοί προέρχονται από δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ανήκει στη Φατάχ. Επίσης, το θέμα τού ποια από τις δύο οργανώσεις (Φατάχ ή Χαμάς) θα πρέπει να ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας, και άρα θα έχει τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, παραμένει ανοιχτή πληγή μεταξύ των δύο, από τότε που η Χαμάς σχημάτισε κυβέρνηση ύστερα από την αναπάντεχη και σαρωτική νίκη της στις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο. Στη Χαμάς υπήρχαν επίσης, τον τελευταίο καιρό, έντονες υποψίες ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επεδίωκαν, παρασκηνιακά, να ενδυναμώσουν τη Φατάχ με σκοπό τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Χαμάς και εξάλειψή της. Σε κάθε περίπτωση, τώρα που ξέσπασε ο νέος κύκλος βίας, είναι φανερό πως η Φατάχ δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για μια τέτοια σύγκρουση. Από την άλλη, οι δυνάμεις της Χαμάς μπορεί να επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τη Φατάχ προτού προλάβει να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί.

Οι παρατάξεις πολεμούν για τα όποια «λάφυρα» υπάρχουν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης

Εάν πέσει η κυβέρνηση ενότητας Φατάχ- Χαμάς,ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Μουσταφά Μπαργούτι προειδοποίησε πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Μαχμούντ Αμπάς θα παραιτηθεί, οι δεσμοί των Παλαιστινίων με τη Δύση θα κοπούν τελείως και η Παλαιστινιακή Αρχή θα διαλυθεί. Ένα τέτοιο σενάριο θα στερούσε από τα κατεχόμενα την επίσημη παλαιστινιακή εκπροσώπηση και εξουσία. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη θα έπρεπε να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής θα άνοιγε ο δρόμος για ιορδανική κηδεμονία στη Δυτική Όχθη και αντίστοιχη αιγυπτιακή στη Λωρίδα της Γάζας. Τι χωρίζει τη Φατάχ από τη Χαμάς; Εκτός από τα ιδεολογικά θέματα που τις χωρίζουν, οι δύο παρατάξεις συναγωνίζονται για τα όποια «λάφυρα» υπάρχουν ακόμη, δεδομένης της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας. Η άσχημη οικονομική κατάσταση οφείλεται στις διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν το Ισραήλ και η Δύση στην Παλαιστινιακή Αρχή, όταν η Χαμάς κέρδισε στις εκλογές πέρυσι.

Εξτρεμισμός και τρέλα


Περίκλειστη, απομονωμένη και εξασθενημένη από τη φτώχεια, η Λωρίδα της Γάζας δεν παράγει πλέον παρά μόνο εξτρεμισμό και τρέλα. Σε αυτό προστίθεται η διεθνής διπλωματική δραστηριότητα που τους τελευταίους μήνες μεθοδικά διέλυσε ό,τι είχε δημιουργήσει, από τη στιγμή που ένα μέρος των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής- η κυβέρνηση και το νομοθετικό Συμβούλιο- πέρασε στον έλεγχο της Χαμάς, ύστερα από εκλογές που ήταν οι πιο δημοκρατικές που μπορούσαν να ονειρευτούν οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή.

Αντιμέτωποι με μποϊκοτάζ, οι ισλαμιστές Παλαιστίνιοιαφού ενστερνίστηκαν θέσεις ασυμβίβαστες με μία τελική ειρηνευτική διαδικασίαέκαναν ένα πρώτο βήμα, πιεζόμενοι από τους Σαουδάραβες.

Η Συμφωνία της Μέκκας που οδήγησε στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας με τη Φατάχ, κατόπιν η επανέναρξη της αραβικής πρωτοβουλίας- που συνδέει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967- θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έξοδο από ένα μοιραίο αδιέξοδο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, που ολοφάνερα επιθυμούν η Φατάχ να εκτοπίσει τη Χαμάς, αποφάσισαν διαφορετικά. Οι Ευρωπαίοι, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, διστάζουν να παρέμβουν.