Τριακόσια χρόνια μετά την ένωσή τους με την Αγγλία, οι Σκωτσέζοι απειλούν να διαλύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, ορατό είναι το ενδεχόμενο να ηττηθούν οι κυβερνώντες Εργατικοί και να κερδίσει το Εθνικό Κόμμα που θέλει τη χώρα των Χάιλαντς ανεξάρτητη.
Για τον υπουργό Οικονομικών και εν αναμονή πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν μία τέτοια εξέλιξη θα έκρυβε μία διπλή πικρή ειρωνεία. Πρώτον, θα συνέβαινε τη στιγμή ακριβώς που ο Τόνι Μπλερ (έχει δηλώσει πως) αποχωρεί από την πρωθυπουργία, αφήνοντας στη θέση του τον αιώνιο πιστό του σύμμαχο και alter ego τόσα χρόνια που το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία Γκόρντον Μπράουν. Και δεύτερον, η Σκωτία μοιάζει να ξεγλιστράει από το Ηνωμένο Βασίλειο τη στιγμή ακριβώς που ένας

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Έχει δεσμευτεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας έως το 2010

Σκωτσέζος, ο Μπράουν, αναλαμβάνει τα ηνία της Βρετανίας και περίπου δυόμισι χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές…

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SΝΡ) αναμένεται να νικήσει στις σημερινές εκλογές, παίρνοντας τη λαϊκή εντολή να οδηγήσει τη Σκωτία στην ανεξαρτησία. Το κόμμα αυτό, το οποίο έχει δεσμευτεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας έως το 2010, ονειρεύεται τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα έχει την οικονομική επιτυχία γειτονικών του κρατών παρόμοιου μεγέθους, όπως είναι η Ιρλανδία και η Νορβηγία, αντί να βασίζεται σε γενναίες επιχορηγήσεις από το Λονδίνο.

Στην καρδιά του ζητήματος βρίσκεται η φύση της ανεξαρτησίας ενός κράτους που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πλέον αποτελεί πολύ μεγαλύτερη εγγύηση της ειρήνης και ευημερίας απ΄ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την ανεξαρτητοποίηση η Σκωτία θα ήλεγχε σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα και κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα επίσης υπόσχεται δραστικές περικοπές στη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου που θα προσείλκυε ξένες επενδύσεις μεταμορφώνοντας τη Σκωτία σε χώρα οικονομικού θαύματος. Ωστόσο σύμφωνα με τον Γκόρντον Μπράουν και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία τη σκωτσέζικη οικονομία και την εξωτερική πολιτική της σε αδιέξοδο.

Αν και δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των Σκωτσέζων θέλουν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο ηγέτης του SΝΡ Άλεξ Σάλμοντ και ο θερμός του υπερασπιστής, ο διάσημος ηθοποιός Σον Κόνερι, προσδοκούν πως η δυσαρέσκεια των Σκωτσέζων για τα δέκα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τόνι Μπλερ θα βοηθήσουν στη σημαντική αύξηση του ποσοστού αυτού.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις


ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσκοπήσεις, στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση το SΝΡ θα συγκεντρώσει τις περισσότερες από τις 129 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού- πιθανότατα με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με το Εργατικό Κόμμα. Εάν τελικά αυτό το ενδεχόμενο επιβεβαιωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα είναι η πρώτη φορά που το Εργατικό Κόμμα θα έρθει δεύτερο σε εκλογική αναμέτρηση στη Σκωτία, μετά το 1955. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της τελευταίας στιγμής που δημοσιοποίησε χθες η «Ιντιπέντεντ», από την επιστολική ψήφο μοιάζει να διακρίνεται μία μεταστροφή των Σκωτσέζων ψηφοφόρων υπέρ του Εργατικού Κόμματος.