Ακροδεξιά απειλή για τα γήπεδα


Στις 7 Οκτωβρίου του 2000 στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας- Φινλανδίας στο Ολυμπιακό Στάδιο εμφανίστηκε μια μικρή ομάδα οπαδών που προκάλεσε με ναζιστικούς χαιρετισμούς στη διάρκεια του παιχνιδιού.


Ηνίκη της Εθνικής με 1-0 πέρασε σε δεύτερη μοίρα και η Γαλάζια Στρατιά κέρδισε την πρώτη εμφάνιση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ένα χρόνο αργότερα περίπου 150 μέλη της οργάνωσης- που ιδρύθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής- πραγματοποιούσαν εμφάνιση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ στη Λεωφόρο Συγγρού. Αιτία ήταν η πρόταση για τη συνδιοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από Ελλάδα και Τουρκία, το 2008. Κυριάρχησαν τα συνθήματα «Τούρκοι, Μογγόλοι, δολοφόνοι», και «Γκαγκάτση Τουρκόσπορε».

Η Γαλάζια Στρατιά αρχικά δημιουργήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής Παγκρατίου. Μάλιστα, τους πρώτους μήνες ζωής της, ο σύνδεσμος που αυτοδιαφημίζεται ως Φίλοι των Εθνικών Ομάδων συστεγαζόταν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι στη διασταύρωση των οδών Πρόκλου και Αρχύτα 1. Μαζί τους ενώθηκαν χρυσαυγίτες από τους Αμπελόκηπους, τον Βύρωνα, την Καισαριανή και την Κυψέλη. Όπως εξηγούν οι ιδρυτές της Γαλάζιας Στρατιάς, «αφορμή για την ίδρυση ήταν το παιχνίδι της Εθνικής μας με τους Αλβανούς στο ΟΑΚΑ. Εκεί μπορεί να κερδίσαμε με 2-0, αλλά οι Αλβανοί ήταν διπλάσιοι από εμάς και επιπλέον βεβήλωσαν το εθνικό μας σύμβολο. Από τότε ορκιστήκαμε να μην το επιτρέψουμε ποτέ πια».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος γρήγορα αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή της Στρατιάς. Γέννημα- θρέμμα της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό Πατρίς, την πολιτική μετεξέλιξη της Χρυσής Αυγής αλλά και υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφερη, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Γαλάζιας Στρατιάς.

«Είμαστε εθνικιστές και το μίσος είναι υγιές συναίσθημα του ανθρώπου όταν στρέφεται ενάντια σε υπάνθρωπους», είχε δηλώσει αμέσως μετά τον αγώνα Ελλάδας- Αλβανίας. Για το παιχνίδι με την Τουρκία, όπως λέει στα «ΝΕΑ», «δικαιολογώ τα επεισόδια ως έκφραση της αγανάκτησης των γνήσιων πατριωτών που αντιδρούν στους Μογγόλους και σε όσους επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία μας, όπως συμβαίνει με το βιβλίο της Ιστορίας στην Στ΄ Δημοτικού». Στην Τουρκία πάντως τα μέλη της Στρατιάς δεν προγραμματίζουν να πάνε για τη ρεβάνς του 1-4…

Τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς παίρνουν εισιτήρια για τις θύρες 20, 21 και 22 του Σταδίου Καραϊσκάκη στα παιχνίδια της Εθνικής

Ατιμώρητα επεισόδια.

Ο παροξυσμός που ακολούθησε την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Ελλάδα στα γήπεδα της Πορτογαλίας έδωσε ακόμη μεγαλύτερη προβολή στη Γαλάζια Στρατιά και πολλά από τα επεισόδια που προκάλεσαν έμειναν ατιμώρητα. Όπως όταν το βράδυ των πανηγυρισμών για το χρυσό μετάλλιο ξυλοκόπησαν μετανάστες στην Ομόνοια που πουλούσαν ενθύμια της Εθνικής. Όσο για το πόσοι είναι, την απάντηση τη δίνει ο κ. Παναγιώταρος. «Κάποιοι λένε πως είμαστε εκατοντάδες. Εγώ όμως είδα χιλιάδες». Παραδόξως τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς παίρνουν εισιτήρια για τις θύρες 20, 21 και 22 του Σταδίου Καραϊσκάκη για τα παιχνίδια της Εθνικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παίρνουν εισιτήρια ως σύνδεσμος φιλάθλων από την ΕΠΟ, τα οποία και διαθέτουν από τα γραφεία τους στην οδό Σωκράτους 52 αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Κόκκινοι Εθνικιστές και Βυζαντινοί Μαχητές


Η έλευση των μεταναστών τη δεκαετία του ΄90 τροφοδοτεί το «αυγό του φιδιού» μέσα στα γήπεδα. Μικρές, στην αρχή, ομάδες οπαδών αντιμετωπίζουν με υποτιμητικά σχόλια, κυρίως τους Αλβανούς ποδοσφαιριστές που αρχίζουν να αγωνίζονται στην Ελλάδα. Στον Ολυμπιακό εμφανίζονται οι ΜΙSFΙΤS, με χαρακτηριστικό σήμα των οπαδών που ανήκουν στον σύνδεσμο τη νεκροκεφαλή των Ες Ες. Με έδρα την Καλλιθέα ο σύνδεσμος αυξάνει τα μέλη του, τα οποία ξεχωρίζουν στο γήπεδο και από τις χαρακτηριστικές μπλούζες που φορούν, με τη νεκροκεφαλή των Ες Ες σε πρώτο πλάνο. Πριν από μερικούς μήνες εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και η οργάνωση που διαφημιζόταν ως Κόκκινοι Εθνικιστές (Red Νasionalists). Κεντρικό σύνθημά τους ήταν το «Θρύλος θρησκεία εθνικισμός και βία», ενώ προανήγγειλαν τη δημιουργία της «Πορφυράς Φάλαγγας». Ο βασικός κανόνας που επέτρεπε σε κάποιον να συμμετάσχει στους Κόκκινους Εθνικιστές, ήταν να δηλώσει «πατριώτης και εθνικιστής. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται».

Οι σκληροί του Getto.

Οι περισσότεροι σύνδεσμοι φιλάθλων της ΑΕΚ έχουν σχέσεις με τις αποκαλούμενες αριστερές ομάδες, όπως η Λιβόρνο και η Μαρσέιγ. Το γκρουπ των εθνικιστών οπαδών εκπροσωπείται από τον σύνδεσμο Getto, τα μέλη του οποίου έχουν τη φήμη των σκληρών.

Στις κερκίδες του Χαριλάου και στη θύρα 3 των οργανωμέ νων οπαδών εμφανίζεται μια μεγάλη οργανωμένη ομάδα οπαδών του Άρη, που εκδηλώνουν τα ναζιστικά τους πιστεύω.

«Στην Πόλη να σε δούμε».

Έντονη είναι η παρουσία εθνικιστών οπαδών στον ΠΑΟΚ και στους συνδέσμους Βόρειοι και Βυζαντινοί Μαχητές. Ειδικά οι Βόρειοι εκφράζουν και πολιτικές θέσεις για εθνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τον Νοέμβριο επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη και αφού- όπως περιγράφουν στην ιστοσελίδα τους www. northerners. gr- έψαλαν «Τη Υπερμαχώ», τραγούδησαν το «ΠΑΟΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε» και στη συνέχεια προσέφεραν τιμητική πλακέτα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τους δέχθηκε στο Φανάρι!

Πυρήνες εθνικιστών που χρησιμοποιούν ναζιστικά και φασιστικά εμβλήματα εμφανίζονται μεταξύ των φιλάθλων του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του Πανιωνίου, της Βέροιας, της Λάρισας και του Αιγάλεω.

Έσβησαν οι ναζί του ΠΑΟ και οι τρομοκράτες της ΑΕΚ


Το πρώτο κεφάλαιο της παρουσίας νεοφασιστικών και ναζιστικών οργανώσεων στα ελληνικά γήπεδα έχει τον τίτλο ΝΟΠΟ. Η Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών εμφανίστηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αρχές της δεκαετίας του ΄80. Τα σχετικά λίγα μέλη της ξεχώριζαν από τα στρατιωτικά ρούχα που φορούσαν, το ξυρισμένο κεφάλι και τη ναζιστική σημαία που κρεμούσαν στη θύρα 13, τη θύρα των οργανωμένων οπαδών του «τριφυλλιού». Τότε η εμφάνιση της Ναζιστικής Οργάνωσης Παναθηναϊκών Οπαδών συμπίπτει με την απόφαση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργου Βαρδινογιάννη να έρθει σε ρήξη με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας και να εκκαθαρίσει τους συνδέσμους τους.

Η ΝΟΠΟ εξαφανίζεται από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας χωρίς ποτέ ουσιαστικά να καταφέρει να αποκτήσει οντότητα, δηλαδή γραφεία ή να δημοσιεύσει κάποιο κείμενο. Παρόμοια τύχη είχαν και τα μέλη της οργάνωσης «Βασίλειος Βουλγαροκτόνος». Μέλη της όμως βρήκαν καταφύγιο σε άλλους «πράσινους» συνδέσμους και ενίοτε επιδίδονται σε ρατσιστικές επιθέσεις. Σε μία από αυτές πέφτει μαχαιρωμένος ο Νιγηριανός μετανάστης Ούτσε Ουγκμπούτζι έξω από τον σύνδεσμο του ΠΑΟ στο Περιστέρι.

Την περίοδο 1985-86 έκανε την εμφάνισή της και η Τρομοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ (ΤΟΦΑ). Οι αρχηγοί της επέλεξαν τρομακτικά ψευδώνυμα, όπως Βutcher (Χασάπης)

και Κiller (Δολοφόνος), αλλά η οργάνωση δεν κατάφερε να αποκτήσει οντότηταμόνο μερικές φορές είχε αναρτήσει ναζιστική σημαία στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Υπάλληλοι ομάδων και συμμοριών


Δύο υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου που στοίχισαν τη ζωή στον 25χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι κάποιοι σύνδεσμοι φιλάθλων έχουν μετατραπεί σε θερμοκήπια βίας.


O28χρονος Π.Μ. και ο 32χρονος Α.Π. συνελήφθησαν από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την κατηγορία της οπλοκατοχής, καθώς πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια

Φουντώνουν τα ερωτηματικά για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

και λοστοί.

Ο 28χρονος που εργάζεται ως κλητήρας στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Πειραιά και ο 32χρονος που εργάζεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη παραδέχθηκαν πως είναι έμμισθοι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ωστόσο αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

«Κατευθυνόμασταν στο γήπεδο για τον αγώνα και βρεθήκαμε στη συμπλοκή» κατέθεσαν στην Ασφάλεια. Δεν μπόρεσαν όμως να δικαιολογήσουν τα όπλα που βρέθηκαν πάνω τους.

Το «ραντεβού θανάτου» μεταξύ των χούλιγκαν των δύο ομάδων είχε κλειστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις που πήραν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους διοργανωτές του. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό ρόλο έχει παίξει οργανωμένος φίλαθλος του Ολυμπιακού που συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ.

Φουντώνουν τα ερωτηματικά για τη στάση της Αστυνομίας. Όπως παραδέχθηκε ο Βύρων Πολύδωρας η ομάδα των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που ξεκίνησαν με περίπου 200 μηχανάκια από το Στάδιο Καραϊσκάκη, είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς. Δύο περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. και δύο μοτοσυκλέτες της ομάδας «Ζ» τους ακολουθούσαν αλλά τους άφησαν στο ύψος του Σταυρού της Αγίας Παρασκευής. «Δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα στον δρόμο και δεν υποψιαστήκαμε ότι πήγαιναν για να δημιουργήσουν επεισόδια» είναι η δικαιολογία που επικαλείται το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Πυρομαχικά, ναρκωτικά και… λάφυρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους της Αστυνομίας σε έντεκα συνδέσμους φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σε περιοχές της Αθήνας. Οι τρεις υπεύθυνοι- δύο των γραφείων του Ολυμπιακού της Κυψέλης και της Καλλιθέας και ένας υπεύθυνος του συνδέσμου του Παναθηναϊκού στο Μπραχάμι- συνελήφθησαν, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε κατασχέσεις.

Στις εξορμήσεις που έγιναν κατόπιν εορτής- μετά τα πρωτοφανή επεισόδια τα οποία κατέληξαν στην εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού- πραγματοποιήθηκαν ολονύκτιες έρευνες σε έξι συνδέσμους του Ολυμπιακού και πέντε του Παναθηναϊκού στην Καλλιθέα, το Περιστέρι, τους Αγίους Αναργύρους και την Κυψέλη.

Από τις έρευνες σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στην Καλλιθέα κατασχέθηκαν δέκα στειλιάρια, μία αλυσίδα, δεκαέξι φωτοβολίδες, έξι γραμμάρια ηρωίνης, καθώς και 900 γραμμάρια χασίς και δύο ζυγαριές ακριβείας. Σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Περιστέρι κατασχέθηκαν τρεις μεταλλικοί σωλήνες, τέσσερα ξύλινα ρόπαλα, ένα καπνογόνο και μία μολότοφ, ενώ σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στους Αγίους Αναργύρους κατασχέθηκε ένα ρόπαλο. Σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στην περιοχή της Κυψέλης κατασχέθηκαν τέσσερα καπνογόνα, 47 κροτίδες και τρία ξύλινα ρόπαλα, ενώ σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στο Μπραχάμι κατασχέθηκαν τέσσερα κλομπ, ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ καθώς και κόκκινες μπλούζες, προφανώς λάφυρα από συγκρούσεις.

Τον μαχαίρωσαν και του έλειωσαν το κεφάλι


Σοκ προκάλεσε ακόμη και στον ιατροδικαστή ο τρόπος που δολοφονήθηκε ο 25χρονος φίλαθλος του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος στα επεισόδια της Λεωφόρου Λαυρίου: Αρχικά δέχτηκε αρκετά χτυπήματα από δύο διαφορετικά μαχαίρια σε όλο του σώμα, με τις περισσότερες μαχαιριές να τον βρίσκουν στον μηρό, αλλά και στο κεφάλι. Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από την εξέταση, τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο χτύπησε πολλές φορές στο πρόσωπο τον 25χρονο, που είχε πέσει αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, με αντικείμενο που μοιάζει με μεγάλο λουκέτο και του έλειωσε το κεφάλι!

Ο ιατροδικαστής επίσης απέκλεισε ως αιτία θανάτου του 25χρονου, πιθανή παράσυρσή του από αυτοκίνητο. «Ο Φιλόπουλος υπέκυψε εξαιτίας των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων», λέει κατηγορητικά ο κ. Λευκίδης. Οι αστυνομικοί εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως πολύ γρήγορα θα συλλάβουν και τους δολοφόνους: «Πρόκειται για άτομα γνωστά στους κόλπους των φιλάθλων του Ολυμπιακού», αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας.

Στοπ στους αγώνες – επιτροπή υπουργών για να εφαρμοστεί ο νόμος!


Με επιτροπή υπουργών που θα…. παρακολουθούν εάν εφαρμόζονται οι νόμοι στα γήπεδα, επιχειρεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την εγκληματική δράση των χούλιγκαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού και τριών συναρμόδιων υπουργών, που αποφάσισαν επίσης τη 15νθήμερη αναστολή των αγώνων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα στη χώρα μας, με βασικό στόχο να εκτονωθεί η ένταση, ύστερα από το μακελειό στη Λεωφόρο Λαυρίου. Κατά τη δίωρη σύσκεψη του Κων. Καραμανλή με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Βυρ. Πολύδωρα, Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό, αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει το ίδιο κυβερνητικό σχήμα (Πολύδωρας, Παπαληγούρας, Ορφανός) με την προσθήκη του υπουργού Επικρατείας κ. Θοδ. Ρουσόπουλου, που θα έχει ως αποκλειστικό έργο «να παρακολουθεί συστηματικά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου».

Πέραν αυτού, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μη διεξαχθεί κανένας αγώνας ομαδικού αθλήματος, με εξαίρεση τις διεθνείς οργανώσεις, για τις επόμενες 15 ημέρες (έως τις 13 Απριλίου). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις για την τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και την έκδοση ηλεκτρονικών, ονομαστικών εισιτηρίων και πως το νέο σύστημα θα λειτουργήσει από το προσεχές φθινόπωρο.