Ο Πάτρικ Στίμπινγκ ήταν υιοθετημένος και συνάντησε τους βιολογικούς γονείς του για πρώτη φορά όταν ήταν 18 ετών. Ήταν μια μοιραία συνάντηση. Ο έρωτάς του για την αδελφή του διέλυσε τη ζωή του και έχει μείνει ήδη δύο χρόνια στη φυλακή για αιμομιξία.


OΠάτρικ, 29 χρόνων, και η αδελφή του Σούζαν, 24 χρόνων, οι οποίοι έχουν μαζί τέσσερα παιδιά, ανακοίνωσαν την Κυριακή τα σχέδιά τους να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για να ανατρέψουν τον νόμο που εδώ και έναν αιώνα αντιμετωπίζει την αιμομιξία ως έγκλημα. «Θέλουμε την κατάργησή του», λέει ο Πάτρικ- ο οποίος μπορεί να φυλακιστεί και πάλι επειδή συνεχίζει τη σχέση του με την αδελφή

ΠΑΤΡΙΚ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝ

Προσπαθούν να ανατρέψουν τον νόμο που εδώ και έναν αιώνα αντιμετωπίζει την αιμομιξία ως έγκλημα

του. «Δεν αισθανόμαστε ένοχοι γι΄ αυτό που συνέβη μεταξύ μας», υπογραμμίζουν αμφότεροι σε κοινή δήλωσή τους. Πολλοί από τους Ευρωπαίους γείτονες της Γερμανίας, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία, δεν αντιμετωπίζουν την αιμομιξία ως ποινικό αδίκημα.

Αρκετοί Γερμανοί γιατροί εκτιμούν πως η δικαστική απόφαση είναι απαραίτητη για να προληφθούν οι ασθένειες που εμφανίζονται σε παιδιά τα οποία γεννιούνται από συγγενείς εξ αίματος. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι πολιτικοί και νομικοί εμπειρογνώμονες ζητούν να καταργηθεί ο νόμος, τον οποίο οι Ναζί είχαν περιλάβει στις πολιτικές «φυλετικής υγιεινής». «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα και το οποίο δεν έχει πλέον νόημα», λέει ο Γέρτσι Μόνταγκ, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων. Υιοθετημένος

Η περίπτωση του Πάτρικ και της αδελφής του δεν ανταποκρίνεται στις ιδέες που έχει συνήθως ο κόσμος για την αιμομιξία, καθώς οι δύο δεν γνωρίζονταν στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους. Υιοθετημένος στα τέσσερά του στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, ο Πάτρικ μπόρεσε να αναζητήσει την πραγματική οικογένειά του μόνον όταν έφτασε τα 18. Ο πατέρας του είχε στο μεταξύ πεθάνει, αλλά βρήκε το 2000 τη μητέρα του, την Αννεμαρίε, και τη Σούζαν στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας. Έξι μήνες ύστερα από την επανεύρεση, η Αννεμαρίε πέθανε από καρδιακή προσβολή. Και ο Πάτρικ και η Σούζαν ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε γι΄ αυτό», λέει η Σούζαν.

Απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Η κοινωνική πρόνοια έχει αναλάβει τα τρία και τα δύο πάσχουν από διανοητικά προβλήματα. Το 2002 επιβλήθηκε στον Στίμπινγκ ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επειδή κρίθηκε ένοχος για 16 περιπτώσεις «παράνομης συνουσίας» με την αδελφή του. Οι αρχές έθεσαν τον πρώτο γιο τους, τον Έρικ, στη φροντίδα μιας θετής οικογένειας. Δύο άλλα παιδιά ακολούθησαν το 2003 και το 2004. Ο Πάτρικ φυλακίστηκε στη συνέχεια για 10 μήνες επειδή δεν σεβάστηκε τους όρους της αναστολής του. Πριν από την έκτιση της ποινής, η Σούζαν συνέλαβε το τέταρτο παιδί, τη Σοφία, η οποία γεννήθηκε το 2005. Η καταδίκη

Ο Πάτρικ και η αδελφή του βρέθηκαν και πάλι ενώπιον των δικαστηρίων τον Νοέμβριο του 2005 επειδή απέκτησαν τα μικρότερα παιδιά τους και ο Πάτρικ καταδικάσθηκε σε δυόμισι χρόνια φυλακή ως αιμομίκτης καθ΄ υποτροπήν. Η αδελφή του τέθηκε υπό την επιμέλεια μιας κοινωνικής υπηρεσίας.

Ο Στίμπινγκ, άνεργος μηχανικός, αποφυλακίσθηκε πέρυσι και εξακολουθεί να ζει με την αδελφή του. Μολονότι υποβλήθηκε σε επέμβαση στείρωσης ώστε να μην κάνει άλλα παιδιά, μπορεί να σταλεί και πάλι ανά πάσα στιγμή στη φυλακή ως υπότροπος. Το ζευγάρι επέμεινε σε μια συνέντευξη ότι δεν θα είχε αποκτήσει άλλα παιδιά, αν οι αρχές δεν είχαν πάρει τον γιο τους. Είπαν πως το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν «να ζήσουν μαζί σαν οικογένεια».

«Δεν κάνουν κακό σε κανέναν»


Ο ΕΝΤΡΙΚ ΒΙΛΧΕΛΜ, ο συνήγορος του ζευγαριού, ο οποίος θα φέρει την υπόθεσή τους ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, λέει πως πιστεύει πως έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν. Επισημαίνει πως ουδείς νόμος απαγορεύει σε ηλικιωμένους ή σε ανθρώπους με κληρονομικές ασθένειες να αποκτούν παιδιά, έστω κι αν, όπως στην περίπτωση της αιμομιξίας, τα παιδιά τους μπορεί να έχουν προβλήματα στη διανοητική ανάπτυξή τους. «Είναι μια υπόθεση που αφορά τα οικογενειακά δικαιώματα και το δικαίωμα του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού», λέει ο Βίλχελμ. «Ο Πάτρικ και η Σούζαν δεν κάνουν κακό σε κανέναν».

Περί αιμομιξίας


● Η ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ μεταξύ στενών συγγενών εξ αίματος είναι έγκλημα για τις περισσότερες νομοθεσίες, ακόμη και σε περιπτώσεις που το σεξ είναι συναινετικό (αν και η έννοια του «στενού συγγενή» διαφέρει).

● Η ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ θεωρείται ταμπού, απαγορευόταν και απαγορεύεται (πλήρως ή εν μέρει) στους περισσότερους πολιτισμούς.

● ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ πολιτισμούς η αιμομιξία αφορά μόνο τους συγγενείς εξ αίματος, ενώ σε άλλους περιλαμβάνει και τους συγγενείς εξ υιοθεσίας ή αγχιστείας.

● ΤΟ ΑΡΘΡΟ 345 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα ορίζει πως «η συνουσία μεταξύ συγγενών εξ αίματος ανιούσας και κατιούσας γραμμής τιμωρείται ως προς τους ανιόντες με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ως προς τους κατιόντες με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Μεταξύ αμφιθαλών ή ετεροθαλών αδελφών, η συνουσία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Συγγενείς κατιούσας γραμμής μπορούν να απαλλαγούν από κάθε ποινή, αν κατά τον χρόνο της πράξης δεν είχαν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους». ● Η ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ ήταν διαδεδομένη μεταξύ των βασιλικών δυναστειών της Ευρώπης ώστε ο πλούτος και η πολιτική επιρροή να συγκεντρώνονται στην ίδια οικογένεια.